Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: Η έλλειψη αίματος και οι υπομεταγγίσεις κοστίζουν ζωές!

ΕΣΑμεΑ: Η έλλειψη αίματος και οι υπομεταγγίσεις κοστίζουν ζωές!

ΕΣΑμεΑ: "Η Αιμοδοσία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον Εθνικό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να μην διακινδυνεύσουν ζωές ή να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες λόγω κορωνοϊού", αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Μεσούσης της θερινής περιόδου και με νέο κύμα πανδημίας, οι ζωές των ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο αλλά και όλων των πολιτών που έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος βρίσκονται σε κίνδυνο, αναφέρει η ΕΣΑμεΑ και προσθέτει: “Η Μεσογειακή Αναιμία ή Θαλασσαιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος είναι κληρονομικές μορφές βαριάς αναιμίας που η θεραπεία τους βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος ανά δεκαπενθήμερο από τη βρεφική ηλικία των πασχόντων και η ζωή τους είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την εθελοντική και τακτική προσφορά του αίματος από τους συνανθρώπους μας”.

Όπως σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, “απειλητικές για τη ζωή ελλείψεις αίματος παρατηρούνται σε αρκετές Μονάδες ήδη, όπως και κάθε καλοκαίρι, ενώ έχει φουντώσει για τα καλά το νεότερο κύμα της πανδημίας. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να φροντίσει να μη φτάσουμε ξανά στο σημείο, όταν μέσα στην πανδημία, οι πάσχοντες ουσιαστικά «εκβιάζονταν» προς εξεύρεση αιμοδοτών προκειμένου να μεταγγιστούν αφού δεν είχε ληφθεί καμία επαρκής μέριμνα από την πολιτεία για το θέμα των γενικότερων ελλείψεων απ τις οποίες πλήττονται σε σταθερή βάση οι ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ανεξαρτήτως συνθηκών”.

Η Αιμοδοσία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον Εθνικό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να μην διακινδυνεύσουν ζωές ή να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες λόγω κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου, η ΕΣΑμεΑ προτείνει:

 • Τη συμπερίληψη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στον Εθνικό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία
 • Να γίνει μια συντονισμένη ενημέρωση:
  a. Για την ανάγκη αιμοδοσίας την καλοκαιρινή περίοδο
  b. Για την μη ύπαρξη κινδύνου για τους αιμοδότες να κολλήσουν covid 19 λόγω τήρησης όλων των μέτρων προστασίας
  c. Για την οργάνωση και καθορισμό χώρων, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, του Δήμους και την ευρύτερη κοινότητα, ακόμη και εκτός νοσοκομείων, που θα μπορούσε κάποιος να αιμοδοτήσει.
 • Χρηματοδότηση και στελέχωση για πλήρη λειτουργία των 4 σταθερών αιθουσών αιμοληψίας στην Αθήνα όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό του Ε.ΚΕ.Α.
 • Να δημιουργηθούν διαφημιστικά σποτ που να προσελκύουν τους αιμοδότες αντίστοιχα του «μένουμε σπίτι», «δίνουμε αίμα» με άτομα που έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη
 • Αποστολή μηνυμάτων μέσω του 112 που να κινητοποιεί τους υγιείς να δώσουν αίμα.
 • Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αιμοδοσιών των νοσοκομείων κατά τις απογευματινές ώρες και όπου απαιτείται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πάψει η ταλαιπωρία και η επιβάρυνση της υγείας των ατόμων με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, αλλά και όλων όσων χρειάζονται αίμα, για να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια”, καταλήγει η ΕΣΑμεΑ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΣΑμεΑ: Επιτέλους η ΕΡΤ να μεταδώσει ειδήσεις για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες!

Συνέχεια προβλημάτων για ανασφάλιστους χρόνια πάσχοντες

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για την Τροπολογία για την Εθνική Πύλη Αναπηρίας & τα ΚΕΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα Γραφεία Δικαιωμάτων των Νοσοκομείων στην Υπηρεσία του Πολίτη

Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός ποιοτικού και ασθενοκεντρικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας

ΚΕΦΙ: Συμμετέχει στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Voluntary Action 2024 - ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ

ΚΕΦΙ: Είναι μια γιορτή προσφοράς, συνεργασίας και ευγνωμοσύνης και ένας χώρος συνάντησης για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εθελοντές και πολίτες. Ελάτε να γνωρίσετε το έργο του ΚΕΦΙ από κοντά!