Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εθνικής συνομοσπονδίας των ασθενών, εξελέγη την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την ιδρυτική Γενική Συνέλευση, και μάλιστα σε πανηγυρικό κλίμα, οι 52 σύλλογοι-μέλη επιβεβαίωσαν την επιτυχημένη εκκίνηση της κοινής προσπάθειας των ασθενών, ενώ παράλληλα ανανέωσαν ομόφωνα τη θητεία της Προέδρου, Κατερίνας Κουτσογιάννη.

Επανεκλέχθηκαν στις θέσεις των τριών Αντιπροέδρων, οι: Δημήτρης Κοντοπίδης, Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, Βασιλική Μαράκα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Γιώργος Καλαμίτσης Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας».

Ως Γενικός Γραμματέας εκλέχθηκε και πάλι ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», με αναπληρώτρια την Εύη Ορφανού, Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για ζωή». Στο αξίωμα της Ταμία επανεκλέχθηκε η Μαίρη Χήναρη, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., με αναπληρώτρια τη Θεοφανεία Τσαχαλίνα, Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων, Παιδιών και Νέων με Διαβήτη.

Ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας και εσωτερικής διάρθρωσης εφαρμόζεται από το συλλογικό όργανο των ασθενών, με γνώμονα τη συμμετοχικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται κάθε τριετία βάσει ποσόστωσης των θεραπευτικών κατηγοριών, με κριτήρια τον αριθμό των νοσούντων στην Ελλάδα και τη βαρύτητα της θεραπευτικής κατηγορίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ η θητεία των αξιωματούχων είναι ετήσια.

Σημειώνεται ότι για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Διαμέσου αυτού του θεσμικού πλαισίου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δίνει έμπρακτα έμφαση στο διάλογο, τη σύνθεση και τη συνεργασία των συλλόγων, αξιώνοντας να καταστεί ένας ισότιμος συνομιλητής στο χώρο της υγείας.

Η συνολική σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη:

Νεοπλάσματα
Μαρία Ευστράτιου, Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Ηλιαχτίδα»
Εύη Ορφανού, Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου «Μαζί για Ζωή»
Μαίρη Χήναρη, Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών – Φίλων Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.»

Καρδιαγγειακά – Νοσήματα του Κυκλοφορικού Συστήματος
Σταύρος Τερζάκης, Ένωση Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος & Φίλων
Σωτήρης Χαραλάμπους, Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα «Η Σκυτάλη»

Ρευματικά – Μυοσκελετικά και Αυτοάνοσα Νοσήματα
Βάσω Βακούφτση, Σύλλογος Ατόμων με Νόσο Του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας
Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «Ρευμαζήν»

Σπάνιες Παθήσεις
Δημήτριος Αθανασίου, 95 – Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς
Δημήτριος Κοντοπίδης, Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης

Νευρολογικά Νοσήματα – Ψυχική Υγεία
Ιωάννα Κορτσιδάκη, Αλληλεγγύη Ηρακλείου-Εταιρεία για τη Νόσο Alzheimer και την Υγιή Γήρανση
Βάσω Μαράκα, Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Αικατερίνη Νομίδου, Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ν. Σερρών

Λοιμώδεις και Παρασιτικές Νόσοι
Νίκος Δέδες, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»
Γιώργος Καλαμίτσης, Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»

Μεταβολικά Νοσήματα – Διαβήτης
Δημήτρης Συκιώτης, Πανελλήνια Ένωση Διαβήτη
Θεοφανεία Τσαχαλίνα, Ένωση Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη

Νεφρικές Νόσοι
Αθηνά Αλεξανδρίδου, VHL Alliance Greece

Μεσογειακή Αναιμία – Αιμορροφιλία – Αιμολυτική Αναιμία
Ιωάννης Πεππές, Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία

Οργανώσεις Οριζοντίου Ενδιαφέροντος – Λοιπά Νοσήματα
Χριστίνα Γεωργιάδου, Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Φωκίων Δημητριάδης, Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρχεται επίδομα εφάπαξ για τους γιατρούς

Σήμερα λήγουν οι συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών στον αέρα τα ραντεβού των ασθενών

Η Ένωση ασθενών σε σύσκεψη με τον Γεν. Γραμματέα της Π.Φ.Υ για τη ριζική της αναδιάρθρωση

Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: 10 χρόνια από την εφαρμογή σε επίπεδο ΕΕ της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 22 Ιανουαρίου από την ημέρα που η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (CRPD) τέθηκε σε ισχύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δημήτρης Κοντοπίδης ο νέος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe

Νέος Αντιπρόεδρος του CF Europe: Για τα επόμενα 3 χρόνια ο Δ. Κοντοπίδης. Ο Δημήτρης Κοντοπίδης εκλέχθηκε ως Νέος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe. Η εκλογή ενός ασθενή από Βαλκανική χώρα, σε ηγετική θέση του Δ.Σ. του CF Europe, είναι ένα δυνατό μήνυμα, με τους ασθενείς να βρίσκονται στο κέντρο των διεκδικήσεων για την Κυστική Ίνωση. Μετά την επιτυχή έναρξη της πρόσβασης στην επαναστατική θεραπεία του «Kaftrio» στην Ελλάδα, συνεχίζει να διεκδικεί ισότιμη πρόσβαση και σε άλλες χώρες, αποδεικνύοντας ότι οι ίδιοι οι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στην χάραξη πολιτικής Υγείας»

Εκδήλωση για τον εμβολιασμό COVID-19 στους χρόνιους ασθενείς

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας διοργανώνει μία ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό COVID-19 στους χρόνιους ασθενείς, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2020 στις 18:00, με κεντρικούς καλεσμένους το Γεν. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου.

Αποκλεισμός των ευπαθών ομάδων από το δικαίωμα στην εργασία

Αγανάκτηση προκαλεί η πρόσφατη προκήρυξη θέσεων εργασίας του Δήμου Ηρακλείου – Κρήτης στην οποία προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να μην έχουν χρόνια νοσήματα και να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορωνοϊού SARS COV –2 . Όμοια προκήρυξη έχει αναρτηθεί στις 17 Ιανουαρίου και από την Περιφέρεια Αττικής (ΑΔΑ: Ρ3ΧΖ7Λ-ΚΦ5), υπογεγραμμένη από τον κ. Πατούλη που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ρατσιστική Προκήρυξη Θέσεων Εργασίας από τον Δήμο Ηρακλείου

Συνομοσπονδία Ασθενών: Την άμεση απόσυρση της προϋπόθεσης οι υποψήφιοι «να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα και να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορωνοϊού COVID-19» απαιτεί η συνομοσπονδία ασθενών από τον Δήμο Ηρακλείου.

Κ.Ε.Φ.Ι. : Ημερίδα για την φαρμακοεπαγρύπνηση

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17:00-19:30 που θα μεταδοθεί μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, facebook.com/skkephi, για το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο αριθμός των πασχόντων στην Ελλάδα για το έτος 2020

Το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.050.635, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας,σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ.

Καθολική Υγειονομική Κάλυψη για τους Ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

Κάθε χρόνο, 100 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια, επειδή η περίθαλψη κοστίζει πολύ περισσότερο από ό,τι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Εκατομμύρια άνθρωποι, ακόμα και σήμερα, συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες Υγείας, ενώ ακόμα περισσότεροι αναγκάζονται να διαλέξουν ανάμεσα στην υγεία τους ή στη σίτιση, στην ένδυση ή στη στέγη.