Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη δημ. υγεία με αφορμή τις πλημμύρες στη Γερμάνια

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη δημ. υγεία με αφορμή τις πλημμύρες στη Γερμάνια

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Εξίσου κρίσιμη πρόκληση παραμένει η συστηματική καλλιέργεια κουλτούρας περιβαλλοντικής ευαισθησίας, όπως και η προαγωγή της εγγραμματοσύνης υγείας στους πολίτες, ώστε η κινητοποίηση να ξεκινά ήδη από την κοινωνική και εκλογική βάση και να μετουσιώνεται σε αποφασιστική πολιτική δράση και παγκόσμια συνεργασία.

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας επισημαίνει την ανάγκη επίσπευσης και διεύρυνσης της παγκόσμιας κινητοποίησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των δραματικών επιπτώσεών της στη δημόσια υγεία, με αφορμή τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Γερμάνια που είχαν ως αποτέλεσμα να αγνοούνται πάνω από 1.300 άτομα. Πρόκειται για ένα ολοένα πιο συχνό φαινόμενο που η Ελλάδα βίωσε το 2017 μετά τις πυρκαγιές στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Η πανδημία COVID-19 επιβεβαίωσε στην πράξη μία παραδοχή που οι ζώσες γενεές δεν είχαν βιώσει. Οι παγκόσμιες κρίσεις που σχετίζονται είτε με την υγεία, είτε με το περιβάλλον δεν αποτελούν μία θεωρητική συζήτηση, αλλά μία πραγματικότητα που απαιτεί συστηματική προετοιμασία, διεθνή συνεργασία και επένδυση πόρων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με τον καιρό έχει υπερδιπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1960 με περισσότερους από 60.000 θανάτους, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, επιτείνοντας τις παγκόσμιες ανισότητες. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες κατεγράφησαν στην Ευρώπη 18 από τα θερμότερα έτη από τότε που τηρούνται αρχεία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές, οι καύσωνες και οι πλημμύρες, γίνονται όλο και συχνότερα τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χωρίς επείγουσα δράση, η θερμοκρασία του πλανήτη είναι πιθανόν να αυξηθεί πάνω από 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα ως το 2060 και η αύξηση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τους 5°C ως το τέλος του αιώνα, με ανεπανόρθωτε συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, μια επίσημη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεκτίμησε μία σειρά αρνητικών συνεπειών καθώς και θετικές εξελίξεις όπως η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη και οι νέες τεχνολογίες υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει περισσότερους από 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως από το 2030 έως το 2050, λόγω άμεσων θανάτων από οξέα συμβάντα, μεταδοτικών ασθενειών, μείωσης της αγροτικής παραγωγής, μολυσμένου νερού και επιβάρυνσης από κοινωνικούς προσδιοριστές όπως η ακραία φτώχεια, ο εκτοπισμός πληθυσμών, και οι ένοπλες συρράξεις.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Ελλάδα έχουν υπογράψει και παραμένουν προσηλωμένες στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, με κύρια δέσμευση τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990. Ωστόσο, μία εξίσου κρίσιμη πρόκληση παραμένει η συστηματική καλλιέργεια κουλτούρας περιβαλλοντικής ευαισθησίας, όπως και η προαγωγή της εγγραμματοσύνης υγείας στους πολίτες, ώστε η κινητοποίηση να ξεκινά ήδη από την κοινωνική και εκλογική βάση και να μετουσιώνεται σε αποφασιστική πολιτική δράση και παγκόσμια συνεργασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο 5ο Συνέδριο της Ε.Λ.Ε.Φ.Ι.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Πάγιο αίτημα η συμμετοχή των εκπροσώπων ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης ΗΤΑ

Θερινός εκπαιδευτικός κύκλος ανάπτυξης δεξιοτήτων συλλογών ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συστάσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας για την 3η δόση στους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα

Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία: H χορήγηση της επαναληπτικής δόσης να γίνεται κατά προτίμηση με mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) και με το ίδιο εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε στον αρχικό εμβολιασμό, όπου αυτό είναι δυνατό.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Επίδοση ευρημάτων μελέτης στον ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας για εξορθολογισμό νοσοκομειακής δαπάνης

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Οι εκπρόσωποι της Ένωσης παρέδωσαν στο Γενικό Γραμματέα το πλήρες κείμενο της τελικής έκθεσης της μελέτης, της οποίας τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σε συνέδρια, δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις, με την παράκληση να διαβιβάσει περίληψή της, που επιδόθηκε, αρμοδίως, στον κ. Υπουργό Υγείας και στις Δ.Υ.Πε.

Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού: Επικίνδυνος για διαβητικούς & παχύσαρκους ο κορωνοϊός

Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού: Η 5η Επιστημονική Συνάντηση, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού 17-19/9, έχει θέσει ως στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό για όλα τα νεότερα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλά άλλα που ενδιαφέρουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Γενικευμένη Φλυκταινώδης Ψωρίαση: Συμπτώματα - Διάγνωση - Πρόληψη

Γενικευμένη Φλυκταινώδης Ψωρίαση: Πρόκειται για μία σπάνια και σοβαρή φλεγμονώδη δερματική ασθένεια, με επεισόδια εξάρσεων, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών με εξίσου σοβαρές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία.

Alzheimer: Η συμβολή του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου στη Νοητική Έκπτωση

Alzheimer: Πέμπτη 16/9/2021 στις 18:30 διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου στη Νοητική Έκπτωση» από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer.

Μηδενική ανοχή στις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η αυστηρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης πρέπει να είναι παραδειγματική. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και όσοι σκέφτονται να το πράξουν θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι κυρώσεις θα είναι βαρύτατες.

Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης: Ευρωπαϊκό βραβείο στον Δημήτρη Κοντοπίδη

Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης: Με στόχο να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα στην χώρα μας, τον Νοέμβριο του 2019, ο κ. Κοντοπίδης αρνήθηκε τη προσφορά μεταμόσχευσης πνεύμονα στο μεταμοσχευτικό κέντρο και ενώ ήδη βρισκόταν δύο χρόνια στη λίστα αναμονής. Με την κίνησή του αυτή πίεσε ττην διαδικασία και η κυβέρνηση έκανε βήματα για να διαθέσει μια νέα επαναστατική θεραπεία για την Κυστική Ίνωση (CFTR modulators) στην Ελλάδα.