Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Χαιρετίζει την αναθεώρηση του εντύπου αιμοδοσίας

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Χαιρετίζει την αναθεώρηση του εντύπου αιμοδοσίας

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: H νέα υπουργική Απόφαση αποσυνδέει τον σεξουαλικό προσανατολισμό από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την άρση της άδικης και αδικαιολόγητης διάκρισης που υφίσταντο πολίτες που αποκλείονταν από την αιμοδοσία λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Για χρόνια το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης όποιος είχε συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977. Στο νέο έντυπο που θα συμπληρώνει ο εθελοντής αιμοδότης με το ιστορικό του απαλείφεται η εν λόγω πρόβλεψη, αποσυνδέοντας  τον σεξουαλικό προσανατολισμό από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες.

Σε πρόσφατη Πανελλαδική μελέτη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), για τις στάσεις, τις αντιλήψεις και τα κίνητρα των εθελοντών αιμοδοτών, που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, οι ερωτήσεις για το σεξουαλικό προσανατολισμό και τη σεξουαλική συμπεριφορά αποτελούσαν τους πρώτους και βασικούς παράγοντες δυσφορίας των πολιτών κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης του εντύπου αιμοδοσίας.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συχνά έντονα προβλήματα ελλείψεων αίματος. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εκπαίδευση των πολιτών και την καλλιέργεια κουλτούρας αιμοδοσίας και την απάλειψη όποιων αντικινήτρων απωθούν τον κόσμο από την εθελοντική αιμοδοσία. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της μελέτης η Ένωση Ασθενών Ελλάδας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προγραμματίζουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού εντός του 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συναντήσεις Ένωσης Ασθενών για συνταγογράφηση φαρμάκων & διαγνωστικών εξετάσεων ανασφάλιστων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η διαχείριση της πανδημίας είναι θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Η αξία της συμμετοχικότητας της Κοινωνίας Πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ΕΣΑμεΑ για την κακοποίηση παιδιού στο ιδιωτικό Κέντρο για παιδιά με αυτισμό

ΕΣΑμεΑ: "Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη, πόσα άτομα με αναπηρία θα έρθουν αντιμέτωπα με τη βαρβαρότητα, μέχρι να θεσπιστεί μια Εθνική Στρατηγική για την πραγματική διαβίωση στην κοινότητα;", διερωτάται μεταξύ άλλων ο Οργανισμός.

Humanlinks: Υπηρετώντας τον Άνθρωπο, την Κοινότητα και το Περιβάλλον

Πρόγραμμα Humanlinks: Οι θεματικές τις οποίες πραγματεύονται για τον κάθε μήνα είναι πάνω στην κοινωνική και σχολική έμφυλη βία, την έκφραση της γονεϊκότητας στις διάφορες μορφές οικογενειών, τη φροντίδα του εαυτού και της κοινότητας σε καιρούς κρίσης και τέλος την εσωτερική σύνδεση της κοινότητας με το περιβάλλον μέσα από την τέχνη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ στη Σύνοδο Κορυφής για την ενσωμάτωση της Αναπηρίας στην Υγεία

Βαρδακαστάνης: Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ μίλησε για το θέμα της ενσωμάτωσης της αναπηρίας στις πολιτικές για την υγεία μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία 2022. Στην προσυνεδριακή συνεδρίαση μίλησαν και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus και η δρ. Natalia Kanem, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ.

Κάλεσμα Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς ασθενείς με ΧΑΠ για συγκρότηση ομάδας υποστήριξης

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: H Ομάδα Εργασίας ασθενών με ΧΑΠ θα αποτελέσει ένα κύτταρο συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, καθώς και διαβούλευσης των συμμετεχόντων.