Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Ανησυχία για τη μη συνταγογράφηση από τις ιδιωτικές δομές υγείας για τους ανασφάλιστους

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Ανησυχία για τη μη συνταγογράφηση από τις ιδιωτικές δομές υγείας για τους ανασφάλιστους

Την ανησυχία για μη συνταγογράφηση από τις ιδιωτικές δομές υγείας σε ανασφάλιστους και ευάλωτες ομάδες, εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) .

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον Πρόεδρο του  Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά και τον Πρόεδρο  του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιο Πατούλη εκφράζει τη βαθειά της ανησυχία  για την τροπολογία με την οποία δεν μπορούν πλέον οι ανασφάλιστοι και οι ευάλωτες ομάδες να  συνταγογραφούν φάρμακα στους ιδιώτες ιατρούς.

Η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α αναφέρει στην επιστολή: « Το δικαίωμα στην υγεία, αποτελεί ηθική κοινωνική αρχή και κατέχει κυρίαρχο ρόλο για μια αξιοπρεπή ζωή. Με την τροποποίηση που εισηγηθήκατε, και εν μέσω πανδημίας, οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να επισκέπτονται «αποκλειστικώς Δημόσιες Δομές» για τη συνταγογράφηση, επιστρέφοντας σε μια προ εξαετίας διαδικασία, και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λοιμού,  που όλοι εμείς ως χρόνιοι ασθενείς, βιώνουμε σωρεία προβλημάτων». Στην επιστολή της η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα επισημαίνει ότι η πρόσβαση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου και δεν υπόκειται σε διακρίσεις φυλής, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να νοσεί ή να πεθαίνει με μόνο κριτήριο το χαμηλό εισόδημα ή την αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης, λόγω αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας που του χρειάζονται. Τα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, από το 2016 είχαν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και σε ιδιώτες γιατρούς και να εκτελούν τις συνταγές τους στα ιδιωτικά φαρμακεία της κοινότητας. Είναι σε όλους γνωστό η δυσκολία της  πρόσβασης σε δημόσιες δομές, μιας και αρκετά τμήματα της δευτερο/τριτοβάθμιας περίθαλψης, έχουν μετατραπεί σε COVID κλινικές και αρκετά ΚΥ σε εμβολιαστικά κέντρα. Ο συγχρωτισμός των ανοσοκατασταλμένων ασθενών σε χώρους υψηλού ιικού φορτίου, τους καθιστά ευάλωτους στον ιό.

Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, καλεί με αυτή την επιστολή  την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Υπουργό Υγείας να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση και να αποσύρει το σχέδιο με την πρόταση νόμου, ενός ακόμα δυσβάσταχτου πρόσθετου, ποικίλου κόστους στις ήδη υπερφορτωμένες πλάτες των ανασφάλιστων πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις,  βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και πιθανόν την ίδια τους τη ζωή.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Live Webinar για τη Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα και το ρόλο του γονέα στην αντιμετώπισή της

ΕΛ.Ε.Α.Ν.Α.: Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα

Συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο 2021-2023

Αποκλεισμός των ευπαθών ομάδων από το δικαίωμα στην εργασία

Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την χρήση βιο-ομοειδών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας συνυπέγραψε επιστολή προς τον ΕΜΑ για την αντιμετώπιση των αντιβιοτικών ελλείψεων

ΔΟΘ: Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την επίσπευση και ενίσχυση των προσπαθειών σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων που σημειώνονται σε ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά σκευάσματα.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συμμετοχή στο "Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου"

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Από πλευράς της ΕΑΕ ο Πρόεδρος κ. Δέδες μνημόνευσε τη σημασία εγγραμματοσύνης υγείας του πληθυσμού, καθώς όπως παρατηρήθηκε με την πανδημία, εξίσου μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η επιδημία της παραπληροφόρησης και των fake news.

Αγριά Βόλου: Ο 10χρονος μαθητής κατέληξε από πνευμονία

Αγριά Βόλου: Ισχαιμία του μυοκαρδίου και βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονία) ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο τον 10χρονο Κωνσταντίνο Περδίου από τον Κισσό, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.

ΕΣΑμεΑ: Κινητοποίηση 6 Φεβρουαρίου στο υπ. Μεταφορών αν δεν λυθεί το ζήτημα των διοδίων

ΕΣΑμεΑ: Η Συνομοσπονδία θα προβεί σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο στις 6 Φεβρουαρίου, εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση της νέας κάρτας, έως τα τέλη Μαρτίου.

Ψευτογιατρός: Στο σπίτι του βρέθηκε ο Αλέξης Κούγιας, ενώ η ΕΛΑΣ δημοσίευσε τα στοιχεία του

Ψευτογιατρός: Ενώ η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στοιχεία του φερόμενου ως ψευτογιατρού, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας βρέθηκε στο σπίτι του 66χρονου σήμερα το πρωί.