Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση Βαρδακαστάνη στην ημερίδα «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ»

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση Βαρδακαστάνη στην ημερίδα «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ»

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο κ. Βαρδακαστάνης έκανε μία αναφορά στα πολλά μέτρα και πολιτικές που έχουν θεσμοθετηθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ελληνική Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, στάθηκε όμως ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχρονικότητας αυτών των πολιτικών, καθώς και στην υλοποίησή τους.

Στην ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου. Ο κ. Βαρδακαστάνης έκανε μία αναφορά στα πολλά μέτρα και πολιτικές που έχουν θεσμοθετηθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ελληνική Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, στάθηκε όμως ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχρονικότητας αυτών των πολιτικών, καθώς και στην υλοποίησή τους: «Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στο ΕΣΡ αλλά και στην ΕΡΤ, να δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες για τη συμπερίληψη, την εποπτεία και τον έλεγχο της ορατότητας στα ΜΜΕ των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Ειδικά η ΕΡΤ, όπως επιβάλει και η Σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία του ΟΗΕ, που αποτελεί νόμο του κράτους, θα έπρεπε να είναι η ναυαρχίδα προσβασιμότητας, η καλή πρακτική που θα παραδειγματίζει τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Αντ’ αυτού, η ΕΡΤ απέβαλε τη διερμηνεία στη Νοηματική Γλώσσα από το κεντρικό της δελτίο ειδήσεων και εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει προβάλλει τις δράσεις της ΕΣΑμεΑ, του φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Η ΕΡΤ, που χρηματοδοτείται και από τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, είναι πολύ πίσω σε οτιδήποτε αφορά στην προσβασιμότητα και στην ορατότητα. Από την πλευρά μας το ελάχιστο που διεκδικούμε είναι κάθε δράση που χρηματοδοτείται από το κράτος να είναι υποχρεωτικά προσβάσιμη- ειδάλλως η Πολιτεία χρηματοδοτεί διακρίσεις».

Τις θέσεις της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος για την επίτευξη της καθολικής προσβασιμότητας των κωφών – βαρήκοων τηλεθεατών διατύπωσε στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας με θέμα «Δικαίωμα Πρόσβασης στα Μέσα Ενημέρωσης» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας Κωνσταντίνος Σίμψης. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει «ότι στην ΕΡΤ, τη δημόσια τηλεόραση που είναι “ανοιχτή σε όλους”, έχει σημειωθεί από τον Αύγουστο του 2019 ένα τεράστιο πισωγύρισμα, αφού καταργήθηκε η μετάδοση του κεντρικού δελτίου των 21:00 με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, γεγονός για το οποίο έχουμε διαμαρτυρηθεί έντονα καθώς θεωρούμε ότι πρόκειται για διάκριση σε βάρος των κωφών-βαρήκοων τηλεθεατών».

Εκ μέρους της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας την ημερίδα χαιρέτησε η β΄ αντιπρόεδρος και συνεργάτης της ΕΣΑμεΑ Μαρίλυ Χριστοφή: «Τα ΜΜΕ μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ζωτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του στίγματος και της παραπληροφόρησης, για την εξοικείωση της ευρύτερης κοινωνίας με τα άτομα με αναπηρία («φοβόμαστε ότι δε γνωρίζουμε») και την προώθηση της πραγματικής εικόνας της αναπηρίας ως μέρους της ανθρώπινης διαφορετικότητας. Μπορεί να αναδειχθούν σε μια ισχυρή δύναμη για να αλλάξουν τις κοινωνικές παρανοήσεις και να παρουσιάσουν τα άτομα με αναπηρία απλά ως άτομα με υποχρεώσεις και δικαιώματα, με επιθυμίες και προσδοκίες όπως ο καθένας, συμβάλλοντας ενεργά στην αποτελεσματική και επιτυχή ένταξή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση: η δικαιωματική προσέγγιση της Σύμβασης των ΗΕ και η γνώση της σωστής ορολογίας να ενσωματωθούν στην κατάρτιση/ εκπαίδευση όλων των στελεχών του τομέα, παλαιών και νέων. Η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα. Παράλληλα, όμως, δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των ίδιων των ατόμων με κάθε λογής αναπηρία στα ΜΜΕ».

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης μεταξύ άλλων: oυπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης, oυφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, o Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Βουλευτής ΝΔ),  oΓιάννης Μπαλάφας (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), η Αναστασία Σιμητροπούλου (Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), η Λιάνα Κανέλλη (Βουλευτής ΚΚΕ), η Αναστασία Αικατερίνη Αλεξοπούλου (Βουλευτής Ελληνική Λύση), η Φωτεινή Μπακαδήμα (Βουλευτής ΜΕΡΑ 25), ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος (Ευρωβουλευτής ΝΔ), ο Δημήτρης Γαλαμάτης (Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης) κ.α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΣΑμεΑ προς Πλεύρη: Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω έλλειψης γ΄σφαιρίνης

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου "Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ"

1η Παν-Πελοποννησιακή Έρευνα για τα δικαιώματα AμεΑ

Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς από την έλλειψη Γ΄ Σφαιρίνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Nevronas: Πρακτικός οδηγός «Portfolio Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων»

Nevronas: Πρόκειται για μια σύντομη επισκόπηση βασικών εννοιών και ορισμών, καθώς και τρόπων παρέμβασης για την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας μέσα από την βιβλιογραφική έρευνα και την εμπειρία της θεραπευτικής Ομάδας.

"Πολύ σημαντική η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών"

Β. Κούτσιανος: Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουτσιανός υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ του αναπηρικού κινήματος και του Υπουργείου Οικονομικών κατά τη διαμόρφωση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας 2024: Γιορτάζοντας 20 χρόνια προσφοράς

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας 2024: Η 20ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας είναι μια εξαιρετική και επίκαιρη ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο για τις σωτήριες αιμοδοσίες τους όλα αυτά τα χρόνια.

Close Icon