Άποψη

Η ανθρώπινη ψυχολογία στην εποχή του κορωνοϊού

Η ανθρώπινη ψυχολογία στην εποχή του κορωνοϊού

Γράφει για το www.healthweb.gr η Ελπίδα Γεωργακοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος- Σύμβουλος Διατροφής

Η ανθρώπινη ψυχολογία στην εποχή του κορωνοϊού: Κυρίαρχο συναίσθημα, ανάμεσα σε πολλά που ενδέχεται να βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον παρατεταμένο περιορισμό μας εξαιτίας του φονικού κορωνοϊού, είναι ο φόβος. Ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε άτομο. Η ζωή μας άλλαξε ριζικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η αλλαγή της συνηθισμένης μας καθημερινότητας, έφερε στην επιφάνεια αρκετά αρνητικά συναισθήματα στους περισσότερους από εμάς. Θλίψη, αγωνία, θυμό, φόβο.

 

Πώς μπορούμε να επεξεργαστούμε αυτά τα συναισθήματα; Πόσο σημαντικό είναι να τα εκφράσουμε;

Kαταρχήν, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο τρόπος διαχείρισης αυτών των συναισθημάτων θα είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση της κρίσης τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αλλαγές, όλοι μας, βιώνουμε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Η πρώτη αμυντική αντίδρασή μας είναι η άρνηση και εν συνεχεία ο θυμός. Σταδιακά, ακολουθεί η διαπραγμάτευση, η θλίψη και εν τέλει η αποδοχή. Είναι πολύ σημαντικό να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αισθάνεται τον φόβο, τη θλίψη και τον θυμό. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να τα διαχειριστούμε. Δεν υπάρχουν κακά συναισθήματα και δεν χρειάζεται καμία δικαιολογία σε ότι νοιώθουμε.

Το δεύτερο βήμα αφορά στην επικοινωνία αυτών των συναισθημάτων. Με τον/την σύντροφό μας, την οικογένεια μας και τους φίλους μας. Με το τηλέφωνο, το διαδίκτυο, ανά δύο ή και σε παρέες. Ευτυχώς η τεχνολογία σήμερα μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Η προτεραιότητα είναι να νοιώθουμε καλά και να έχουμε δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε σε αυτό που ζούμε σήμερα. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα νοσήσουν από τον ιό. Ορισμένοι ίσως ανησυχούν υπερβολικά. Ο «φόβος θανάτου» είναι από τους πιο βασικούς υπαρξιακούς φόβους και στη νέα αυτή συνθήκη φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Πώς μπορούμε να τον μετριάσουμε και να του δώσουμε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο;

Είναι σημαντικό εκτός από τα παραπάνω που είπαμε σχετικά με τον φόβο, να εστιάσουμε στο τι μπορούμε εμείς να ελέγξουμε: τους τρόπους προστασίας μας, τη φροντίδα του εαυτού μας, το να παίρνουμε έγκυρη ενημέρωση, να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, να επικοινωνούμε με τους δικούς μας ανθρώπους, να μην πέσουμε σε αδράνεια αλλά να ασχοληθούμε με αυτά που μας αρέσουν. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, χρησιμοποιώντας την φαντασία μας, φροντίζοντας την ψυχική μας διάθεση να είναι θετική και βεβαίως το σώμα μας. Εστιάστε τις σκέψεις σας στο παρόν! Είναι μια μεταβατική περίοδος, όμως η πραγματικότητα στο παρόν, είναι ότι υπάρχει ελεύθερος χρόνος.

Ψυχραιμία, ηρεμία, υπομονή και θα περάσει και αυτό! Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτές τις καταστάσεις, κρατήστε τον μακριά!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός σεξ: Δύσκολη αναζήτηση νέου συντρόφου εν μέσω πανδημίας

Θυμός διαχείριση: Νέα έρευνα για να ρίξετε τους τόνους

Ποιους επηρέασε περισσότερο ψυχολογικά η πανδημία

Πώς θα απαλλαγείτε από το καθημερινό άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΚΕΦΙ : Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 – 20:30.

Ο Μπιλ Γκέιτς ανησυχεί για τη διατήρηση της εστίασης στη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης

"Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς πόσο μεγάλη οπισθοδρόμηση έχει αποτελέσει η πανδημία και είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς πόσο μεγάλη οπισθοδρόμηση αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία", δήλωσε ο Γκέιτς, ο οποίος επεσήμανε ότι πριν από το 2019, η παγκόσμια υγεία βελτιωνόταν στους περισσότερους τομείς.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση - τομή Ι. Βαρδακαστάνη στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση όσων καταπατούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Στην εκδήλωση: «Προσβάσιμες και Συμπεριληπτικές πόλεις», που διοργανώθηκε από την υφυπουργό Πρόνοιας Δ. Μιχαηλίδου και τον γ. γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Σταμάτη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του European Disability Forum και της International Disability Alliance Ιωάννης Βαρδακαστάνης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης: Δημήτριος Παπαστεργίου, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης […]

Βαρδακαστάνης:Χρειάζονται πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, του EDF και της IDA, καθώς και μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, υποστηρίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

Σταθερή συνεργασία του Humanity Greece με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης από τo Humanity Greece στους ωφελούμενους του ΑΚΗΑ-Υπνωτήριο Αστέγων του Ο.ΚΑ.ΝΑ.Στο πλαίσιο του καθημερινού ανθρωπιστικού έργου, το Humanity Greece ανακοινώνει τη σταθερή συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).