Άποψη

Η ανθρώπινη ψυχολογία στην εποχή του κορωνοϊού

Η ανθρώπινη ψυχολογία στην εποχή του κορωνοϊού

Γράφει για το www.healthweb.gr η Ελπίδα Γεωργακοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος- Σύμβουλος Διατροφής

Η ανθρώπινη ψυχολογία στην εποχή του κορωνοϊού: Κυρίαρχο συναίσθημα, ανάμεσα σε πολλά που ενδέχεται να βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον παρατεταμένο περιορισμό μας εξαιτίας του φονικού κορωνοϊού, είναι ο φόβος. Ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε άτομο. Η ζωή μας άλλαξε ριζικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η αλλαγή της συνηθισμένης μας καθημερινότητας, έφερε στην επιφάνεια αρκετά αρνητικά συναισθήματα στους περισσότερους από εμάς. Θλίψη, αγωνία, θυμό, φόβο.

 

Πώς μπορούμε να επεξεργαστούμε αυτά τα συναισθήματα; Πόσο σημαντικό είναι να τα εκφράσουμε;

Kαταρχήν, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ο τρόπος διαχείρισης αυτών των συναισθημάτων θα είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση της κρίσης τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αλλαγές, όλοι μας, βιώνουμε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Η πρώτη αμυντική αντίδρασή μας είναι η άρνηση και εν συνεχεία ο θυμός. Σταδιακά, ακολουθεί η διαπραγμάτευση, η θλίψη και εν τέλει η αποδοχή. Είναι πολύ σημαντικό να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αισθάνεται τον φόβο, τη θλίψη και τον θυμό. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να τα διαχειριστούμε. Δεν υπάρχουν κακά συναισθήματα και δεν χρειάζεται καμία δικαιολογία σε ότι νοιώθουμε.

Το δεύτερο βήμα αφορά στην επικοινωνία αυτών των συναισθημάτων. Με τον/την σύντροφό μας, την οικογένεια μας και τους φίλους μας. Με το τηλέφωνο, το διαδίκτυο, ανά δύο ή και σε παρέες. Ευτυχώς η τεχνολογία σήμερα μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Η προτεραιότητα είναι να νοιώθουμε καλά και να έχουμε δυνάμεις να ανταπεξέλθουμε σε αυτό που ζούμε σήμερα. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα νοσήσουν από τον ιό. Ορισμένοι ίσως ανησυχούν υπερβολικά. Ο «φόβος θανάτου» είναι από τους πιο βασικούς υπαρξιακούς φόβους και στη νέα αυτή συνθήκη φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Πώς μπορούμε να τον μετριάσουμε και να του δώσουμε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο;

Είναι σημαντικό εκτός από τα παραπάνω που είπαμε σχετικά με τον φόβο, να εστιάσουμε στο τι μπορούμε εμείς να ελέγξουμε: τους τρόπους προστασίας μας, τη φροντίδα του εαυτού μας, το να παίρνουμε έγκυρη ενημέρωση, να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, να επικοινωνούμε με τους δικούς μας ανθρώπους, να μην πέσουμε σε αδράνεια αλλά να ασχοληθούμε με αυτά που μας αρέσουν. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, χρησιμοποιώντας την φαντασία μας, φροντίζοντας την ψυχική μας διάθεση να είναι θετική και βεβαίως το σώμα μας. Εστιάστε τις σκέψεις σας στο παρόν! Είναι μια μεταβατική περίοδος, όμως η πραγματικότητα στο παρόν, είναι ότι υπάρχει ελεύθερος χρόνος.

Ψυχραιμία, ηρεμία, υπομονή και θα περάσει και αυτό! Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτές τις καταστάσεις, κρατήστε τον μακριά!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός σεξ: Δύσκολη αναζήτηση νέου συντρόφου εν μέσω πανδημίας

Θυμός διαχείριση: Νέα έρευνα για να ρίξετε τους τόνους

Ποιους επηρέασε περισσότερο ψυχολογικά η πανδημία

Πώς θα απαλλαγείτε από το καθημερινό άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Η αντιεμβολιαστική ρητορική έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Γράφει η Κατερίνα Κουτσογιάννη Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζην».

Η ελληνική επιχειρηματικότητα και τα ξένα κεφάλαια

Γράφει ο Κώστας Αγγελάκης Από την αρχή της κρίσης του 2010, και σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει χρειαζόταν εισροή ξένων κεφαλαίων με όποια μορφή, αλλά κυρίως όχι με την μορφή δανείων.

Προτάσεις του αναπηρικού κινήματος επί του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του σχολείου»

ΕΣΑμεΑ: Με αφορμή το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή με θέμα: «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε την Τετάρτη 21 Ιουλίου τις προτάσεις και τις θέσεις της επί του εν θέματι σ/ν στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κορωνοϊός : Η Μετάδοση στην οικογένεια γίνεται από εφήβους και παιδιά

Κορωνοϊός : H μελέτη ανέδειξε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση του SARS-CoV-2 από παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλείες των δευτερογενών περιστατικών σε ενήλικες.

Άρση διακριτικής μεταχείρισης δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της της διαφορετικής μεταχείρισης που υφίστανται οι εργαζόμενοι του Δημόσιου τομέα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.