Άποψη

Γυροειδής αλωπεκία ή τριχοφάγος: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γυροειδής αλωπεκία ή τριχοφάγος: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας, εμφανίζεται ένα είδος τριχόπτωσης, το οποίο ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία.

Επηρεάζει με την ίδια συχνότητα και τα δύο φύλα, παρόλα αυτά είναι συνηθέστερο σε παιδιά και εφήβους.«Η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα και είναι συχνότερο σε ανθρώπους που έχουν κληρονομική προδιάθεση, ειδικά σε άτομα με ήδη υπάρχουσες αυτοανοσίες (λεύκη, hashimoto, νόσο Addison, αυτοάνοση πολυενδοκρινοπάθεια, ατοπική δερματίτιδα).

Κωνσταντίνος Μηλεούνης

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη γυροειδή αλωπεκία είναι:

 • Μακροχρόνιο στρες
 • Τοπικός τραυματισμός
 • Λοίμωξη
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Χημικές ουσίες
 • Αλλεργικές αντιδράσεις
 • Εποχιακές μεταβολές», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Μηλεούνης, Διευθυντής Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος στο Metropolitan Hospital.

Ποια είναι τα συμπτώματα:

 • Τμηματική απώλεια μαλλιών: Ένα ή περισσότερα, στρογγυλά, λεία, γυμνά σημεία σαν ένα κέρμα. Συνήθως η τριχόπτωση εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής αν και μπορεί να περιλαμβάνει φρύδια, βλεφαρίδες, γένια, κλπ.
 • Εκτεταμένη απώλεια μαλλιών: Μερικοί ασθενείς γίνονται φαλακροί, άλλοι χάνουν όλες τις τρίχες του σώματός τους, αν και σπάνια, και άλλοι έχουν ένα σημείο με απώλεια μαλλιών στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.
 • Προβλήματα νυχιών: Μπορεί να παρουσιάσουν μικρά εντυπώματα, λευκές κηλίδες ή γραμμές, να είναι τραχιά ή λεπτά και να σπάνε. Μερικές φορές οι αλλαγές των νυχιών είναι το πρώτο ή και το μοναδικό σημάδι της γυροειδούς αλωπεκίας.

Ορισμένες θεραπείες αντιμετώπισης:

Τα μαλλιά συχνά βγαίνουν από μόνα τους και σε ποσοστό 80% η νόσος αντιστρέφεται στη διετία. Υπάρχουν ποικίλες θεραπείες, κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

 1. Κορτικοστεροειδή,για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, με τους παρακάτω τρόπους:
  – Ενέσιμα στα σημεία απώλειας μαλλιών ανά 3-6 εβδομάδες, με την ανάπτυξη των μαλλιών να ξεκινά 1 μήνα μετά από την τελευταία ένεση.
  – Τοπικά φάρμακα, ο ασθενής εφαρμόζει κρέμα, λοσιόν ή αλοιφή στα γυμνά σημεία. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικό αλλά είναι η καλύτερη λύση για τα παιδιά.
  – Χάπια κορτικοστεροειδών, σπάνια επιλογή μιας και έχουν σοβαρές παρενέργειες αλλά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ασθενείς με πολλά αποψιλωτικά σημεία.
 2. Μινοξιδίλη,για την αύξηση των μαλλιών με αποτελέσματα σε περίπου 2 μήνες, ενδείκνυται για παιδιά και ενηλίκους.
 3. Ανθραλίνη,μεταβάλλει την ανοσοποιητική λειτουργία του δέρματος. Οι ασθενείς εφαρμόζουν μια ουσία σαν πίσσα, την αφήνουν να δράσει για 20-60 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλένουν καλά για αποφυγή ερεθισμών.
 4. Φωτοδυναμική θεραπεία.
 5. Ψυχοθεραπεία και θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.
 6. Ομοιοπαθητική.
 7. Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP,θεραπεία με ενεργοποιημένο πλάσμα από το αίμα του ίδιου του ασθενή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η 1η, πιθανώς, εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία για την γυροειδή αλωπεκία

Πως θα αντιμετωπίσετε τη γυναικεία αλωπεκία

Αλωπεκία: 10 πράγματα που δεν ξέρετε

Ξηροφθαλμία: Σχετίζεται με τη γυροειδή αλωπεκία

Έρευνα υπόσχεται νέα μαλλιά αναστέλλοντας την κινάση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι CHÓRES τραγουδούν για το “Άλμα Ζωής” [vid]

Είχα καρδιά που άνθιζε: Η εκδήλωση και τα βιωματικά μαθήματα πολυφωνικού τραγουδιού πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της χορωδίας CHÓRES και του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», με στόχο την ενδυνάμωση των ασθενών.

ΕΣΑμεΑ: Να μπει τέλος στη δυσμενή μεταχείριση των πολιτών με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Διάταξη νόμου που θα απαγορεύει εκδηλώσεις δημοσίων αρχών και φορέων που δεν πληρούν προδιαγραφές προσβασιμότητας, φυσικής και ψηφιακής ζητά η Συνομοσπονδία από τον Πρωθυπουργό.

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ στον Χατζηδάκη για την προκήρυξη ΔΕΔΔΗΕ

ΕΣΑμεΑ: Η Συνομοσπονδία ΑμεΑ ζητά από τον υπουργό την ανάκληση της προκήρυξης ΑΡΙΘΜΟΣ 1/2022 πλήρωσης τριακοσίων ενενήντα τριών (393) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών από τις 16.06.2022 έως τις 06.07.2022.

Διαβήτης: Οδηγίες για ανέμελες και ασφαλείς διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον η φωτεινή, χαρούμενη προοπτική για όλους. Μετά από μια χρονιά με συνεχόμενο καθημερινό πρωταγωνιστή τον νέο κορωνοϊό, με γεγονότα όπως ο ουκρανικός πόλεμος που δοκίμασαν τις αντοχές και «στρέσαραν» την ζωή όλων, οι καλοκαιρινές διακοπές φαντάζουν σαν ένα όνειρο που όλοι έχουν ανάγκη να ζήσουν