Άποψη

Γιαννάκος : Σύστημα Υγείας – Ευθύνες – Εμβολιασμοί

Γιαννάκος : Σύστημα Υγείας – Ευθύνες – Εμβολιασμοί

Άρθρο προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος Για να αποφύγουμε νέα έξαρση του ιού ειδικά τώρα με την μερική άρση του lockdown  θα πρέπει να βελτιώσουμε το Σύστημα Υγείας στο επίπεδο της πρόληψης.

Δεν μπορεί να παρακολουθείται ο ιός με την διενέργεια 5000 – 10000 τεστ τις ημέρες των αργιών και με τριπλάσιο αριθμό τεστ τις καθημερινές, όταν γνωρίζουμε ότι ο ιός  μεταλλαγμένος ή μη κυκλοφορεί στην κοινότητα. Το Υπουργείο Υγείας αρνείται να εντάξει το τεστ κορωνοϊού στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ που θα ήταν σημαντικό βήμα για την ασφάλεια λειτουργίας της αγοράς, των σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων.

Μάλιστα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα βρήκαν τρόπο να ξεφεύγουν από τη διατίμηση των 60€ ονομάζοντας το μοριακό τεστ «ταχείας ανίχνευσης» το οποίο χρεώνουν 110€. Απαράδεκτο από την κυβέρνηση να αποποιείται τις ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και να προωθεί την αντίληψη της ατομικής ευθύνης με κάθε τρόπο, αφενός για την κοινωνία που έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη πειθαρχία στην τήρηση των μέτρων και αφετέρου στους υγειονομικούς για την αποφυγή του πολιτικού κόστους.

  •  Για τη διασπορά του κατά την κυβέρνηση φταίει η κοινωνία που δεν τηρεί τα μέτρα.
  • Για τους 5.000 και πλέον θανάτους ασθενών από κορωνοϊό φταίει το υγειονομικό προσωπικό και όχι η έλλειψη προετοιμασίας του συστήματος για ασφαλή κλινική νοσηλεία των ασθενών και επαρκή αριθμό ΜΕΘ.
  •  Για τους νοσούντες υγειονομικούς, τους 22 θανάτους συναδέλφων φταίει το προσωπικό που δεν τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας και όχι τα ανεπαρκή μέτρα ατομικής προστασίας (μη διενέργεια προληπτικών τεστ, μέσα ατομικής προστασίας με το σταγονόμετρο, ακατάλληλοι χώροι νοσηλείας, εργασιακή εξουθένωση).
  •  Δεν προωθούνται αυτονόητες ρυθμίσεις για την έμπρακτη αναγνώριση του έργου των μαχητών της πρώτης γραμμής του υγειονομικού πολέμου (ΒΑΕ, εργατικό ατύχημα ο θάνατος συναδέλφων, αύξηση μισθών, μονιμοποίηση εκτάκτων). Χορτάσαμε χειροκροτήματα, συμπάθεια, δάκρυα και πολλά άλλα τέτοια ανέξοδα.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Οι υγειονομικοί είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε άμεσα να εμβολιασθεί ο γενικός πληθυσμός, να ανασάνουμε λίγο από τον κορωνοϊό.Με τον κορωνοϊό δεν ξεμπερδέψαμε. Πριν ένα μήνα χάναμε κάθε ημέρα τους επιβάτες ενός αεροπορικού ατυχήματος και τώρα χάνουμε κάθε ημέρα τους επιβάτες ενός λεωφορείου που πέφτει στο γκρεμό.

Έως τώρα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί. Με τον ρυθμό που διενεργούνται δεν θα έχουμε ούτε μερική ανοσία του πληθυσμού στο τέλος του χρόνου. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων και τη μεταφορά τους. Για τον εμβολιασμό του πληθυσμού σχεδιάσθηκαν 1018 Εμβολιαστικά Κέντρα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Υποτίθεται ήταν έτοιμα να λειτουργήσουν από πλευράς εξοπλισμού και στελέχωσης. Και  όμως όταν έφθασε η ώρα δεν λειτούργησαν. Τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 85 ετών ανέλαβαν και διενεργούν τα Νοσοκομεία. Άκρως επικίνδυνη απόφαση με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού και άλλων ποολυανθεκτικών μικροβίων.

  • Τα Εμβολιαστικά Κέντρα των Νοσοκομείων σχεδιάστηκαν μόνο για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού. Επειδή δεν υπήρξε προετοιμασία και ετοιμότητα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ανέθεσαν στα Νοσοκομεία τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ατόμων. Και βλέπουμε …….
  •   Τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των ηλικιωμένων ατόμων. Σε κακές καιρικές συνθήκες αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν τα Νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιασθούν. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών έχουν κινητικά προβλήματα και χρειάζονται συνοδοί και μεταφορικό μέσο.
  • Η μεταφορά τους δεν προβλέφθηκε από το Σύστημα Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν ιδιωτικά ασθενοφόρα από την τσέπη τους.
  •  Είναι πολύ επικίνδυνο να εισέρχονται εκατοντάδες πολίτες εντός των Νοσοκομείων για εμβολιασμό ανέλεγκτοι από κορωνοϊό την ώρα που έχουν απαγορευθεί τα επισκεπτήρια και σταμάτησαν να λειτουργούν τακτικά ιατρεία και χειρουργεία για αποφυγή του συνωστισμού.

Η στελέχωση των Εμβολιαστικών Κέντρων έγινε από το λειψό προσωπικό των Νοσοκομείων (μάλιστα στα Ειδικά Νοσοκομεία με άσχετες ειδικότητες γιατρών που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επιπλοκές).  Στεγάσθηκαν πρόχειρα και σε ακατάλληλους χώρους  μη γνωρίζοντας ότι θα εμβολιάσουν τον γενικό πληθυσμό. Ως εκ τούτω δεν διασφαλίζουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στους ηλικιωμένους. Ταυτόχρονα εμποδίζεται η λειτουργία άλλων υπηρεσιών υγείας (π.χ. εξωτερικά ιατρεία). Η συνέχιση λειτουργίας των Εμβολιαστικών Κέντρων στα Νοσοκομεία εκτός της επικινδυνότητας είναι και συνταγή αποτυχίας σε έναν εθνικό στόχο που έχει τεθεί για τον έγκαιρό εμβολιασμό του πληθυσμού.

  •             Επιβεβαιώνονται οι παθογένειες στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που μέχρι τώρα ήταν δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία για την κάλυψη των κενών.
  •             Ο εμβολιασμός του πληθυσμού μέχρι τώρα είναι «σχέδια επί χάρτου» και ελπίζουμε να διορθωθεί η κατάσταση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Θα κινηθεί νομικά κατά του Παντελή Θαλασσινού ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος

Ημέρα Δράσης των Υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων- Συγκεντρώσεις στις πύλες των Νοσοκομείων

Απεργία πείνας νοσηλευτή του Νοσοκομείου Λάρισας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χειρουργείο σκολίωσης ενηλίκων και παιδιών: Ποιο είναι το πλεονέκτημα της ρομποτικής τεχνολογίας

Χειρουργείο σκολίωσης ενηλίκων και παιδιών: Ποιο είναι το πλεονέκτημα της ρομποτικής τεχνολογίας. Σχεδόν 60 χρόνια έχουν περάσει από τα πρώτα χειρουργεία σκολίωσης με τη χρήση ειδικών εμφυτευμάτων. Έκτοτε η τεχνολογία έχει δώσει τη δυνατότητα για σημαντικά άλματα στη χειρουργική αντιμετώπιση παιδιών και ενηλίκων με παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Το Υπουργείο Υγείας  έχει καθυστερήσει  τέσσερις μήνες την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ , για την  προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους στα  δημόσια νοσοκομεία .

Μάθετε τι είναι οι ομάδες Balint

Οι ομάδες Balint, δημιουργήθηκαν από τον γιατρό Michael Balint, ο οποίος ασχολήθηκε με τη  σχέση γιατρού – ασθενούς, σ’ αυτόν οφείλεται η φράση «…στο επίκεντρο της ιατρικής υπάρχει πάντα η ανθρώπινη σχέση μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού».

Ο μεγάλος αντίκτυπος της πανδημίας στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) διοργάνωσε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα» προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των πασχόντων και να τους παρέχει πάντα έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον Covid-19

Κορωνοϊός: Παρότι ο SARS-CoV-2 υπάρχει γύρω μας για πάνω από έναν χρόνο, εξακολουθούμε να μαθαίνουμε πράγματα για αυτόν, ενώ οι ειδικοί ασχολούνται εντατικά με τις μεταλλάξεις του και τα εμβόλια.

Ρήξη τένοντα ώμου: Πως να απαλλαγείτε οριστικά από τον πόνο

Ρήξη τένοντα ώμου: Η ρήξη τένοντα είναι μια συνηθισμένη αιτία πόνου στον ώμο. Προκαλεί μειωμένη μυϊκή ισχύ και απώλεια της ομαλής κίνησης του ώμου με αποτέλεσμα ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το χτένισμα ή το ντύσιμο, να γίνονται δύσκολα και επώδυνα. 

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα»

ΕΣΑμεΑ: Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων-Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων (Ε.Ο.Σ.- ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.), και υπό την αιγίδα της διοργανώνεται διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις, με θέμα: «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα. Νέες διαστάσεις-προκλήσεις, ευκαιρίες για συνέργεια» την Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17.00-19.00.