Άποψη

Ευρυαγγείες : Μάθετε πως θα απαλλαγείτε

Ευρυαγγείες : Μάθετε πως θα απαλλαγείτε

Ευρυαγγείες : Αυτές οι λεπτές κόκκινες ή μπλε «κλωστές» είναι οι ευρυαγγείες, σχετίζονται όπως γνωρίζουμε πλέον με τη φλεβική ανεπάρκεια και φαίνεται να «προτιμούν» τις γυναίκες, καθώς εμφανίζονται πολύ λιγότερο στους άντρες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζονται στα πόδια κάποιες πολύ μικρές, λεπτές αλλά εμφανείς γραμμές, συνήθως κόκκινες ή μπλε, ανάλογα και με την επιδερμίδα, οι οποίες αλλάζουν την όψη της με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στα κρατούντα αισθητικά πρότυπα. Αυτές οι λεπτές κόκκινες ή μπλε «κλωστές» είναι οι ευρυαγγείες, σχετίζονται όπως γνωρίζουμε πλέον με τη φλεβική ανεπάρκεια και φαίνεται να «προτιμούν» τις γυναίκες, καθώς εμφανίζονται πολύ λιγότερο στους άντρες. Για πολλές μάλιστα γυναίκες γίνονται αιτία να αντιδρούν «κρύβοντας» τα πόδια τους όσο μπορούν ή αποφεύγοντας να πάνε στη θάλασσα.

Γιατί εμφανίζονται οι ευρυαγγείες;

  • Οι ευρυαγγείες (γνωστές και ως τηλαγγειεκτασίες) είναι πολύ μικρές φλέβες του δέρματος που βρίσκονται σε μόνιμη διαστολή (κάτι ανάλογο με τους κιρσούς), εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Λαμπίδης, Αγγειοχειρουργός-Αγγειολόγος, Διευθυντής Κλινικής Αγγειακής-Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Φλεβολογίας του Metropolitan General. Εντοπίζονται παντού στο σώμα. Όταν εμφανίζονται στα κάτω άκρα (πόδια) σημαίνουν και φλεβική ανεπάρκεια και αυτό οφείλεται σε παλινδρόμηση του αίματος λόγω του ότι οι βαλβίδες οι οποίες υπάρχουν στις φλέβες και επιτρέπουν τη ροή του αίματος από κάτω προς τα πάνω δεν λειτουργούν σωστά. Έτσι το αίμα που συσσωρεύεται μέσα τους προκαλεί την διάταση αυτών των μικρών φλεβών, που γίνονται πλέον εμφανείς κάτω από το δέρμα. Αυτές οι διατεταμένες φλέβες είναι οι ευρυαγγείες και μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένες, διάσπαρτες ή σε δίκτυο με «αραχνοειδή» μορφή. Όπως επισημάνθηκε, μοιάζουν με τους κιρσούς (που δημιουργούνται με ανάλογο τρόπο) αλλά διαφέρουν όσον αφορά τον εντοπισμό και το μέγεθός τους: Οι ευρυαγγείες εντοπίζονται επιφανειακά και είναι πολύ μικρότερες. Ωστόσο, είναι μεγάλη η συχνότητα της εμφάνισής τους. Πάνω από το 50% των γυναικών εμφανίζουν ευρυαγγείες και, επιπλέον, το ποσοστό εμφάνισής τους αυξάνεται με την ηλικία. Σε όλες τις περιπτώσεις, η εμφάνισή τους σημαίνει ότι η φλεβική κυκλοφορία στην περιοχή δεν είναι φυσιολογική, καθώς οι ευρυαγγείες αποτελούν ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας.
  • Αρκετές φορές συνυπάρχουν με κιρσούς οι οποίοι τις «ευνοούν» ακόμα περισσότερο γιατί εντείνουν την πίεση στις φλέβες των ποδιών, γεγονός που, με τη σειρά του, οδηγεί σε μεγαλύτερη φλεβική ανεπάρκεια.

Τι συμπτώματα έχουν οι ευρυαγγείες;

  • Οι ευρυαγγείες δεν συνοδεύονται συνήθως από ιδιαίτερα συμπτώματα. Κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα «καψίματος» στην περιοχή ή φαγούρα, ενώ σπανιότερα έχουν αναφερθεί αιμωδία (μούδιασμα) και «αίσθηση» της ροής του αίματος. Οι ευρυαγγείες αντιμετωπίζονται κυρίως ως αισθητικό πρόβλημα που, σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται, ως ιδιαίτερα έντονο.

Πώς γίνεται διάγνωση;

  • Ο εξειδικευμένος ιατρός θα τις διαγνώσει εύκολα κατά την κλινική εξέταση, καθώς είναι άμεσα ορατές και πολλές φορές είναι και η αιτία της εξέτασης. Στη συνέχεια όμως ο ιατρός θα προχωρήσει σε έλεγχο των υπολοίπων φλεβών του εξεταζόμενου ατόμου (τόσο των επιφανειακών όσο και των εν τω βάθει), καθώς οι ευρυαγγείες συνυπάρχουν συχνά με φλεβική ανεπάρκεια μεγαλύτερων φλεβών ή με κιρσούς. Η διερεύνηση αυτή γίνεται υπερηχογραφικά με έγχρωμο Duplex –Triplex και βοηθάει τον ιατρό να εξακριβώσει την έκταση του προβλήματος και να ιεραρχήσει την αντιμετώπισή του που είναι: πρώτα οι μεγαλύτερες φλέβες, εφόσον έχουν πρόβλημα, και ύστερα οι μικρότερες.

Τρόποι αντιμετώπισης

(Μικρο)σκληροθεραπεία

  • Είναι ο πιο συχνός και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Πρόκειται για την έγχυση ενός ειδικού φαρμάκου μέσα στις ευρυαγγείες, σε πυκνότητες που διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθός τους. Το φάρμακο, του οποίου η έγχυση γίνεται με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας, προκαλεί έναν ερεθισμό στο εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών που έχει ως αποτέλεσμα το προοδευτικό κλείσιμο και την απόφραξή τους με αποτέλεσμα την οριστική εξαφάνισή τους.
  • Κατά τη (μικρο)σκληροθεραπεία υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ειδικοί μεγεθυντικοί φακοί και πολύ λεπτές βελόνες, για να αντιμετωπιστούν ακόμα και πολύ λεπτές ευρυαγγείες με ελάχιστα επεμβατικό και σχεδόν ανώδυνο τρόπο.
  • Η εφαρμογή της (μικρο)σκληροθεραπείας γίνεται σε συνεδρίες διάρκειας 45-50 λεπτών. Σε κάθε συνεδρία αντιμετωπίζονται πολλές ευρυαγγείες, ωστόσο κάποιες από αυτές ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες της μιας θεραπείες για να κλείσουν αποτελεσματικά. Ανάλογα πάντα με τον αριθμό των ευρυαγγειών, συνήθως απαιτούνται από 3 έως 5 συνεδρίες που γίνονται με συχνότητα μία κάθε 10 με 15 ημέρες. Για καλύτερα αποτελέσματα συνιστάται η χρήση ελαστικής κάλτσας ή καλσόν για μία τουλάχιστον εβδομάδα μετά από κάθε συνεδρία.
  • Η (μικρο)σκληροθεραπεία είναι μία ελάχιστα επεμβατική και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία που, στα χέρια ενός έμπειρου ιατρού που θα την εφαρμόσει σωστά, μπορεί να εξαλείψει τις ευρυαγγείες σε ποσοστό έως και 95%. Οι επιπλοκές της θεραπείας αν και υπαρκτές, στα χέρια έμπειρων ιατρών είναι σπάνιες και εξαρτώνται κυρίως από το είδος του φαρμάκου και την πυκνότητα της έγχυσης σε κάθε ευρυαγγεία, από τη συνεργασία του θεραπευόμενου ατόμου (χρήση ελαστικής κάλτσας)  αλλά και από άλλους παράγοντες.

Laser

  • Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης των ευρυαγγειών είναι η θεραπεία τους με laser. Κατ΄ αυτήν, μια υψηλής έντασης δέσμη φωτός εστιάζεται στις ευρυαγγείες και προκαλεί τη θερμική καταστροφή τους οδηγώντας τελικά στην εξαφάνισή τους. Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα μέρη του σώματος αλλά έχει ευρεία εφαρμογή στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών του προσώπου, αποτελώντας την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής τους. Στις ευρυαγγείες των ποδιών η θεραπεία με laser χρησιμοποιείται κυρίως συμπληρωματικά προς τη σκληροθεραπεία και συνήθως μετά το τέλος της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καταθλιπτική ψύχωση : Δείτε πως θα την αναγνωρίσετε

Ο καφές και η καύση του λίπους

Άννα  Κανδαράκη στο healthweb : Υπήρχε βασανισμός στην σχέση του Μπάμπη και της Καρολάιν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς από την έλλειψη Γ΄ Σφαιρίνης

ΕΣΑμεΑ: Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία "το πρόβλημα εδράζεται στο ότι η αρμόδια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει προχωρήσει στη σχετική διαπραγμάτευση εδώ και πάρα πολύ καιρό και οι εταιρείες που εισάγουν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη (!), «έλλειψη» που οφείλεται στο μεγάλο clawback και κάνει, προφανώς, «ασύμφορη» την προμήθεια και διάθεσή της στον ΕΟΠΥΥ...".

Κ3: Προσωπικός Βοηθός Ογκολογικού Ασθενούς - Κινητή Μονάδα Πρόληψης & Αντιμετώπισης

Κ3: Στόχος των δράσεων του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών είναι η υποστήριξη της δυνατότητας πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που δικαιούνται και της ισότιμης ένταξής τους στην  κοινωνία.

Θεσμοθετείται η «φωνή των ασθενών» στη Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων 

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: To Άρθρο 60 του Νόμου 4931/2022, το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, από την Ολομέλεια της Βουλής και αποτέλεσε εισήγηση του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη θεσμοθετεί τη «φωνή των ασθενών» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.