Άποψη

Ενδοαυλικό laser: Η σύγχρονη αντιμετώπιση για τους κιρσούς

Ενδοαυλικό laser: Η σύγχρονη αντιμετώπιση για τους κιρσούς

Σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον η σύγχρονη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των ενοχλητικών κιρσών επιβάλλεται να είναι ενδοαυλική (ενδοφλέβιο Laser-ενδοαυλική θερμική σαφηνεκτομή).

Η δημιουργία φλεβικών κιρσών στα πόδια πιθανόν να υποκρύπτει παθολογία στη φλεβική κυκλοφορία, όπως την αύξηση του όγκου του αίματος έως και 30-40% και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων και άτονων φλεβικών ελκών στην περιοχή κάτω από τη μεσότητα της γαστροκνημίας, με εξαιρετικά δύσκολη, τις περισσότερες φορές, επούλωση και έντονο πόνο.
«Η πάθηση αυτή είναι εξελικτική με τάση επιδείνωσης σε βάθος χρόνου. Οι ήδη υπάρχοντες κιρσοί αυξάνονται σε διάμετρο, μήκος και αριθμό. Τυπικά συμπτώματα αποτελούν ο πόνος, ο καύσος, ο κνησμός, το οίδημα και οι νυχτερινές κράμπες όταν το πόδι βρίσκεται σε απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση», τονίζει κ. Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης, MD, PHD, MSC Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων του Metropolitan General.

Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης.

Πολύ συχνά οι φλεβικοί κιρσοί μπορεί και να αιμορραγήσουν. Σε έδαφος φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών έχουμε επιπλέον και μια αυξημένη πιθανότητα θρόμβωσης, κατάσταση δυνητικά απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με την ενδεδειγμένη αντιπηκτική αγωγή.

  • Σύμφωνα πάντα με τις προσφάτως αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες, η πλέον σύγχρονη και ταυτόχρονα αποτελεσματική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών οφείλει να είναι ενδοαυλική (ενδοφλεβικός αποκλεισμός μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς με Laser). Η κλασική δε χειρουργική αντιμετώπιση (σαφηνεκτομή) εκτελείται μόνο σε ασθενείς πολύ προχωρημένου σταδίου (5-10% των περιπτώσεων) όπου δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν οι νεότερες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα, κιρσοί τέλος

Η θεραπεία είναι εύκολη, ανώδυνη και απαιτεί την εφαρμογή τοπικής διογκωτικής αναισθησίας σε συνδυασμό με ταυτόχρονη χορήγηση ήπιας μέθης. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα και σε υπερήλικες ακόμα ασθενείς με συνοδά σημαντικά προβλήματα υγείας να αντιμετωπίσουν τη φλεβική ανεπάρκεια βελτιώνοντας σε απίστευτο βαθμό το βιοτικό τους επίπεδο και την καθημερινότητά τους μη κινδυνεύοντας ταυτόχρονα από θρομβώσεις.

  • Μετά το ολοκληρωτικό σφράγισμα (ενδοαυλικός αποκλεισμός) της μείζονος είτε της ελάσσονος σαφηνούς με τη διαδικασία του Laser ακολουθούν, τις περισσότερες φορές, πολλαπλές τοπικές μικροφλεβεκτομές που δεν ξεπερνούν σε μήκος το μισό χιλιοστό και τις περισσότερες φορές δε χρειάζονται ούτε καν συρραφή.
  • Οι κιρσοί πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρούνται άμεσα μετά τη διενέργεια του ενδοφλέβιου Laser γιατί αν παραμείνουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα αποτελούν αίτιο υποτροπής μέσω ερεθίσματος που δίνει η ύπαρξή τους στον οργανισμό να ξεκινήσει μια διαδικασία δημιουργίας νέων φλεβιδίων (νεοαγγείωση) με σκοπό να δώσουν ξανά αίμα στους κενούς αίματος κιρσούς.

«Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών χωρίς μικροφλεβεκτομές που φέρεται διαφημιζόμενη τελευταία, εκτός από το γεγονός ότι δεν δίνει άμεσα λύση και οριστικά τέλειο αποτέλεσμα δεν αποτελεί επ’ ουδενί την ενδεδειγμένη και πλέον αποτελεσματική θεραπεία. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο οι συνοδευτικές του ενδοφλέβιου Laser μικροφλεβεκτομές σε ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς κρίνονται απολύτως αναγκαίες και δεν πρέπει να αποφεύγονται», καταλήγει ο κ. Ξηρομερίτης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Με ποιες παθήσεις σχετίζεται η εμφάνιση κιρσών στα πόδια

Αίτια και Συμπτώματα της Θρομβοφλεβίτιδας

Ευρυαγγείες : Μάθετε πως θα απαλλαγείτε

Κιρσοί κάτω άκρα : Αιμοδυναμική θεραπεία δίνει την λύση

Αιτίες πίσω από την εμφάνιση κιρσών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών από τον ΕΟΦ

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών  έχει κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο οποίος ευθύνεται ως αρμόδια ρυθμιστική αρχή του κράτους και αντί να αντιδράσει άμεσα στέλνοντας επιστολή στο Υπουργείο Yγείας για να γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο ανεπαρκούς κάλυψης των ασθενών ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ηπαρίνης , άφησε να αγοραστούν από το ΙΦΕΤ  15.000 συσκευασίες κλασικής ηπαρίνης (5.000 με 150 ευρώ/συσκευασία και 10.000 με 200 ευρώ/συσκευασία), ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για διερεύνηση αγοράς άλλων 35.000 με άγνωστη τιμή  προς το παρόν. Οι ευθύνες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Πνευμονικός Όζος: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Ως πνευμονικό όζο, ονομάζουμε μια μικρού μεγέθους στρογγυλή σκίαση στον πνεύμονα, που μπορεί να εμφανιστεί είτε ως μία μεμονωμένη (ονομάζεται αλλιώς και μονήρης), είτε με τη μορφή πολλαπλών σκιάσεων (πολλαπλοί όζοι).

ΠΟΑμΣΚΠ: 30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

ΠΟΑμΣΚΠ: Η παγκόσμια εκστρατεία MS Connections, με μότο “I connect – We connect” , έχει στόχο να ενδυναμώσει τα άτομα που πάσχουν μέσα από την σύνδεσή τους με τον εαυτό τους, το στενό περιβάλλον τους, την ευρύτερη Κοινωνία , την Ερευνητική και Ιατρική Κοινότητα και την Πολιτεία.

ΕΣΑμεΑ: Παράταση για τα μηχανογραφικά υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις

ΕΣΑμεΑ: Μετά την παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ, παράταση πήρε η υποβολής ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ακαδημαϊκού έτους 2023 - 2024 σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων.