Editorial

Τι αλλάζει ουσιαστικά στην χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους

Τι αλλάζει ουσιαστικά στην χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους

της Νικολέτας Ντάμπου

Στο νομοσχέδιο που  εισάχθηκε, σήμερα Δευτέρα, στην ολομέλεια της Βουλής  με το άρθρο 74 τροποποιείται η παράγραφος του άρθρου 22 του νόμου 4213 /2013 και δίνεται η δυνατότητα ,όταν για τα φάρμακα υψηλού κόστους(ΦΥΚ) μόνονοσοκομειακής χρήσης, δηλώνεται στον ΕΟΠΥΥ αδυναμία χορήγησης τους από τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές , να  διατίθενται  απευθείας σε αυτά  ,ανάλογα με τη ζήτηση για κάθε ασφαλισμένο, είτε  απευθείας μέσω των φαρμακείων  του ΕΟΠΥΥ είτε από τις φαρμακαποθήκες του ΕΟΠΠΥ των οποίων προβλέπεται η δημιουργία τους σύμφωνα  με παλαιότερη  υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο ΦΕΚ Β4898/18.  

Ήδη για τη χορήγηση τους στις ιδιωτικές κλινικές ,υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας.

Επίσης,  ο ΕΟΠΠΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους που δεν είναι μόνο νοσοκομειακής χρήσης , γίνεται κανάλι διανομής προς τα ιδιωτικά φαρμακεία ή τις ΥΠΕ ή απευθείας διανομή κατ’ οίκον στους ασφαλισμένους. 

Ουσιαστικά, λοιπόν, αυτό που αλλάζει είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ Θα προμηθεύεται τα ΦΥΚ από τις φαρμακευτικές εταιρείες και ο ίδιος οργανισμός , θα τα διανέμει, ανάλογα με τη ζήτηση για κάθε ασφαλισμένο , για  μεν τα νοσοκομειακής χρήσης στα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές που θα δηλώνουν αδυναμία χορήγησης και δεν θα πηγαίνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος να παίρνει τα εν λόγω φάρμακά από τον ΕΟΠΠΥ και  στα ιδιωτικάφαρμακεία ,τα ΦΥ Κτα μηνοσοκομειακής μόνο χρήσης .     

Παράλληλα , θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΠΥ , ποια θα είναι τα προϊόντα αυτά. Και βέβαια  προβλέπεται να χορηγούνται δωρεάν, όπως άλλωστε χορηγούνται και μέχρι σήμερα τα ΦΥΚ ,ανεξάρτητα από το κανάλι χορήγησης τους (ιδιωτικά φαρμακεία , ΕΟΠΥΥ κλπ) 

Στο Άρθρο 77, ορίζεται ότι για την κατ’ εξαίρεση  χορήγηση φαρμάκων ,που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο αποζημιουμένων φαρμάκων και για την χορήγηση των οποίων γνωμοδοτεί η επιτροπή Αξιολόγησης  και Αποζημίωσης φαρμάκων , θα συμμετέχει πλέον, για την έκφραση αιτιολογημένης γνώμης της επιτροπής και ένας εκπρόσωπος του ΕΟΠΠΥ χωρίς δικαίωμα ψήφου , ο όποιος θεωρητικά θα αξιοποιείται για να εκφράζει γνώμη για την επίπτωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ από την χορήγηση των φαρμάκων αυτών .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Η κλινική αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, διαφαίνεται ότι θα βοηθήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να ανταπεξέλθει στις δυσάρεστες και θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας .

Ακριβοπληρώνουν τα νοσοκομεία τις δωρεές αναπνευστήρων για τον κορωνοϊό

Με την έκρηξη της πανδημίας, παρατηρήθηκε μια έξαρση εκδήλωσης δωρεών (Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Εταιρειών, Ιδιωτών, Ενώσεων κ.λ.π ) προς το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των κλινικών αναγκών. Μεταξύ των μηχανημάτων στις δωρεές υπήρχαν και οι “περίφημοι” και “ πολυσυζητημένοι “ αναπνευστήρες.

Η κρίση του κορωνοϊού ανοίγει τον δρόμο για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

Το γερασμένο πλέον Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο  δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’80 αποτελώντας σπουδαία  καινοτομία είναι σήμερα κατά κοινή παραδοχή ακριβό και ασύμφορο, γεγονός που δείχνει ότι απαιτούνται άμεσα μεταρρυθμίσεις για  να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να υπηρετεί τον ασθενή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΕΟΠΥΥ : Έρχεται η κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.;

Για την  Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στον νόμο  ν.3918/11 και το  άρθρο 21 στις αρμοδιότητες του Προέδρου ΕΟΠΥΥ  παρ.και θ. αναφέρετο  ότι « Παραγγέλλει στην ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων και ελέγχων στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού.  Εποπτεύει και συντονίζει τις Υπηρεσίες της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. και αναθέτει σε δύο (2) δικηγόρους που ασχολούνται […]

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ΙΦΕΤ θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Νοσοκομειακά φάρμακα:  Το ΙΦΕΤ  θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομειακά φάρμακα μετά από  τροποποίηση του νόμου 4512/18 .