Editorial

Θνητότητα Νοσοκομείου Αγρινίου: Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

Θνητότητα Νοσοκομείου Αγρινίου: Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

Σάλος έχει προκληθεί από το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου οι 40 από τους 41 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στην ΜΕΘ με κορωνοϊό τελικά έφυγαν από τη ζωή , ρίχνοντας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλη την ευθύνη στον διοικητή .

ADMAN

Της Νικολέτα Ντάμπου 

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αντιμετώπισε το θέμα ζητώντας την παραίτηση του διοικητή καθώς έκρινε  ότι είναι ο μόνος υπεύθυνος για την υψηλή θνησιμότητα των ασθενών με  κορωνοϊό στο νοσοκομείο . Στην συνέχεια , ανακοίνωσε πως κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο Αγρινίου,  ώστε να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Υγείας και σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια το νοσοκομείο να κάνει μια καινούργια αρχή. Μας προκαλεί σοβαρό προβληματισμό η διαχείριση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας του παραπάνω προβλήματος . Γιατί εξεπλάγην ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας ; Αφού το υπουργείο υγείας οφείλει να λαμβάνει και να αξιολογεί σε τακτική βάση όλα τα στοιχεία για την θνησιμότητα νοσηλευθέντων από όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Παράλληλα , το υπουργείο υγείας μέσω του ΟΔΙΠΥ όπως προβλέπει ο νόμος, οφείλει να αναπτύξει και να εφαρμόσει συγκεκριμένο πλαίσιο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών με την προϋπόθεση της διαμόρφωσης των απαιτούμενων συνθηκών,  για παράδειγμα να προσφέρουν εκπαίδευση στους  νοσηλευτές και τους γιατρούς για τη διαχείριση του COVID κλπ,  βάσει των οδηγιών των αρμοδίων οργανισμών  ώστε να είναι σε θέση να αξιολογεί την διαχείριση και να παρακολουθεί τα αποτελέσματα  σε συνεργασία με την κάθε ΥΠΕ . Το υπουργείο υγείας οφείλει επίσης να έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις σε κάθε νοσοκομείο για να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικά όπως για παράδειγμα οι ΜΕΘ να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές λειτουργίας.  Η επέκταση των  κλινών σε  ΜΕΘ χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις  και χωρίς να έχει δώσει το  υπουργείο υγείας όλα τα εργαλεία στους γιατρούς για να μπορέσουν να δουλεύουν αποτελεσματικά, δεν εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας .

  • Αναρωτιόμαστε γιατί ο διοικητής  του νοσοκομείου Αγρινίου αντιμετώπισε αυτήν την συγκεκριμένη ανθρωποφαγική συμπεριφορά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στοχοποιήθηκε την στιγμή που το υπουργείο υγείας έχει όλα τα στοιχεία θνησιμότητας αφού δηλώνονται κάθε μέρα από υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των νοσοκομείων της χώρας και δεν χρειάζεται να περιμένει να πάει κλιμάκιο να κάνει καμιά αυτοψία;
  • Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει ή να συμβεί και σε αλλά νοσοκομεία . Αναρωτιόμαστε πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι, εις βάρος όλου του συστήματος υγείας καθώς οι πρακτικές αυτές δεν βοηθούν στην εξέλιξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας βάσει των Διεθνών Οδηγιών . Κυρίως δείχνει ότι δεν θέλει η σημερινή  κυβέρνηση και η  ηγεσία του υπουργείου Υγείας  να αλλάξει τίποτα από την παλιά νοοτροπία και κουλτούρα του ΕΣΥ .
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άφαντη η Mobile εφαρμογή του ΕΟΦ για την υποβολή ανεπιθύμητων ενεργειών

ΕΚΑΠΥ: Δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα διαγωνισμό

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Clawback για τα εμβόλια: Τα 100 εκ.€ του ΕΟΠΥΥ απέχουν από την πραγματική δαπάνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.

Κρίσιμα ερωτήματα πριν ξεκινήσει η προμήθεια του υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF

Θέτουμε κρίσιμα ερώτημα πριν ξεκινήσει η προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης , ώστε να μην υπάρχει και νέα σπατάλη, ως συνήθως.

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας.