Editorial

Θνητότητα Νοσοκομείου Αγρινίου: Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

Θνητότητα Νοσοκομείου Αγρινίου: Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

Σάλος έχει προκληθεί από το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου οι 40 από τους 41 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στην ΜΕΘ με κορωνοϊό τελικά έφυγαν από τη ζωή , ρίχνοντας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλη την ευθύνη στον διοικητή .

Της Νικολέτα Ντάμπου 

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αντιμετώπισε το θέμα ζητώντας την παραίτηση του διοικητή καθώς έκρινε  ότι είναι ο μόνος υπεύθυνος για την υψηλή θνησιμότητα των ασθενών με  κορωνοϊό στο νοσοκομείο . Στην συνέχεια , ανακοίνωσε πως κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο Αγρινίου,  ώστε να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Υγείας και σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια το νοσοκομείο να κάνει μια καινούργια αρχή. Μας προκαλεί σοβαρό προβληματισμό η διαχείριση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας του παραπάνω προβλήματος . Γιατί εξεπλάγην ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας ; Αφού το υπουργείο υγείας οφείλει να λαμβάνει και να αξιολογεί σε τακτική βάση όλα τα στοιχεία για την θνησιμότητα νοσηλευθέντων από όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Παράλληλα , το υπουργείο υγείας μέσω του ΟΔΙΠΥ όπως προβλέπει ο νόμος, οφείλει να αναπτύξει και να εφαρμόσει συγκεκριμένο πλαίσιο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών με την προϋπόθεση της διαμόρφωσης των απαιτούμενων συνθηκών,  για παράδειγμα να προσφέρουν εκπαίδευση στους  νοσηλευτές και τους γιατρούς για τη διαχείριση του COVID κλπ,  βάσει των οδηγιών των αρμοδίων οργανισμών  ώστε να είναι σε θέση να αξιολογεί την διαχείριση και να παρακολουθεί τα αποτελέσματα  σε συνεργασία με την κάθε ΥΠΕ . Το υπουργείο υγείας οφείλει επίσης να έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις σε κάθε νοσοκομείο για να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικά όπως για παράδειγμα οι ΜΕΘ να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές λειτουργίας.  Η επέκταση των  κλινών σε  ΜΕΘ χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις  και χωρίς να έχει δώσει το  υπουργείο υγείας όλα τα εργαλεία στους γιατρούς για να μπορέσουν να δουλεύουν αποτελεσματικά, δεν εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας .

  • Αναρωτιόμαστε γιατί ο διοικητής  του νοσοκομείου Αγρινίου αντιμετώπισε αυτήν την συγκεκριμένη ανθρωποφαγική συμπεριφορά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στοχοποιήθηκε την στιγμή που το υπουργείο υγείας έχει όλα τα στοιχεία θνησιμότητας αφού δηλώνονται κάθε μέρα από υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των νοσοκομείων της χώρας και δεν χρειάζεται να περιμένει να πάει κλιμάκιο να κάνει καμιά αυτοψία;
  • Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει ή να συμβεί και σε αλλά νοσοκομεία . Αναρωτιόμαστε πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι, εις βάρος όλου του συστήματος υγείας καθώς οι πρακτικές αυτές δεν βοηθούν στην εξέλιξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας βάσει των Διεθνών Οδηγιών . Κυρίως δείχνει ότι δεν θέλει η σημερινή  κυβέρνηση και η  ηγεσία του υπουργείου Υγείας  να αλλάξει τίποτα από την παλιά νοοτροπία και κουλτούρα του ΕΣΥ .
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Άφαντη η Mobile εφαρμογή του ΕΟΦ για την υποβολή ανεπιθύμητων ενεργειών

ΕΚΑΠΥ: Δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα διαγωνισμό

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Clawback για τα εμβόλια: Τα 100 εκ.€ του ΕΟΠΥΥ απέχουν από την πραγματική δαπάνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Clawback φαρμάκων υπολογισμός : Ότι είναι εκπρόθεσμο δεν είναι ηθικό

Της Νικολέτας Ντάμπου  Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 2.6.2021 το ΦΕΚ για τον υπολογισμό του clawback των φαρμάκων για το  2020, όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά οι κανόνες του παιχνιδιού – η πράξη επιβολής  του clawback  δεν μπορεί να γίνεται εκ των υστέρων αλλά των εκ των προτέρων διότι όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρέπει […]

Yπ.Υγείας : Έχει προβλέψει στην ηλεκτρονική εφαρμογή τις αλλαγές των εμβολιαστικών σχημάτων ;

Την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύγκρουση αρμοδιοτήτων στο Νέο ΔΣ του ΕΟΠΠΥ

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΥ,  στο οποίο η πρόεδρος είναι προσωρινή , δημιουργεί προβληματισμό  η επιλογή του Γενικού διευθυντή οικονομικών υποθέσεων του οργανισμού κ. Κωσταντίνου Μπαρούς να τοποθετηθεί ως μέλος . 

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Η φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, μετά την ραγδαία αύξηση των φαρμακευτικών  δαπανών την δεκαετία του 1990 μέχρι και το  2007 καθώς αυξάνονταν  με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ ,έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, μειώνοντας τις τιμές και  μετατοπίζοντας μέρος του κόστους ,ειδικότερα στους ασθενείς. 

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Η κλινική αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, διαφαίνεται ότι θα βοηθήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να ανταπεξέλθει στις δυσάρεστες και θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας .