Editorial

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Η κλινική αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, διαφαίνεται ότι θα βοηθήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να ανταπεξέλθει στις δυσάρεστες και θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας .

Ακόμα και όσες παρενέργειες να παρουσιάσουν κάποια εμβόλια τις οποίες δεν ανέδειξαν οι κλινικές δοκιμές ,θα τις αναδείξουν οι εμβολιασμοί που θα πραγματοποιηθούν,  όπως έγινε στην Αγγλία και παρουσιάστηκε ένα μικρό πρόβλημα με τους αλλεργικούς. Μάλλον δεν πρέπει να φοβόμαστε για αυτό.

Όμως το πρόβλημα δεν θα είναι με τους εμβολιασμούς που πρέπει να γίνουν αλλά με το πότε αυτοί θα γίνουν.

 Το χρονοδιάγραμμα εγκρίσεων και διαθεσιμότητας των εμβολίων covid-19 και τις πιθανές ημερομηνίες άφιξης στην Ελλάδα , σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακοίνωση του στρατηγικού σχεδίου για τον εμβολιασμό, δημιουργεί καλόπιστα κάποιες απορίες, προβληματισμούς αλλά και ερωτήματα σχετικά με πρακτικά θέματα της μεταφοράς, αποθήκευσης, αλλά και διανομής των εμβολίων. Ειδικά του εμβολίου που απαιτεί αποθήκευση στους -70°C, μια θερμοκρασία που είναι περίπου τέσσερις φορές πιο χαμηλή από τη θερμοκρασία της οικιακής κατάψυξης.Για να μπορούν να διανεμηθούν τα εμβόλια στα 1.100 και πλέον σημεία εμβολιασμού , θα πρέπει να υπάρχουν οι αντίστοιχες συνθήκες συντήρησης και διακίνησης. Οι συνθήκες αυτές είναι διαφορετικές για κάθε εμβόλιο.Επίσης, κάθε εμβόλιο απαιτεί να γίνει σε 2 δόσεις, σε διαφορετική χρονική απόσταση η 2η δόση. Και το πιο βασικό από όλα κάθε εμβόλιο έχει διαφορετική τιμή!Ξέρουμε ποια εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα; Θα έρθει μιας εταιρείας ή δυο και σε ποια τιμή; Θα απαιτούν τις ίδιες συνθήκες συντήρησης ή διαφορετικές.

Γνωρίζοντας, τις προετοιμασίες που έχουν κάνει ήδη τα άλλα κράτη της Ε.Ε και γνωρίζοντας τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της πατρίδος μας (νησιά, απομακρυσμένες περιοχές), θέτω κάποιες ερωτήσεις για ενημέρωση και συζήτηση και ενδεχομένως να λάβουν και απαντήσεις, αν υπάρχουν:

  1. Πόσα ψυγεία, ποιας μάρκας και τύπου έχει παραγγείλει το Υπουργείο Υγείας ή όποιος θα χειρισθεί το θέμα των εμβολίων, αν έχουν παραγγελθεί, για την αποθήκευση του εμβολίου Pfizer covid-19; Αρκούν αυτά τα 5-7 ψυγεία που παρήγγειλε για όλη την Ελλάδα;
  2. Ποιο είναι το (α) κόστος και (β) ημερομηνία άφιξης στην Ελλάδα για κάθε ένα από αυτά τα ψυγεία.
  3. Ποια θα είναι η αποθηκευτική ικανότητα των ψυγείων που παρήγγειλαν (αν παρήγγειλαν) για να αποθηκεύσουν το εμβόλιο Pfizer covid-19 σε σχέση με τις συνολικές δόσεις που θα λάβει η Ελλάδα;
  4. Πού θα τοποθετηθούν τα ψυγεία με σκοπό την αποθήκευση των εμβολίων Pfizer covid-19 και είναι αυτά τα ψυγεία φορητά για την μετακίνηση τους στην επαρχία; Ή χρειάζονται άλλα;
  5. Οι αποθηκευτικοί χώροι των ψυγείων είναι επαρκώς προετοιμασμένοι (υλικό-τεχνικά και θα υποστηρίζονται από το ανάλογο εκπαιδευμένο προσωπικό και θα υποστηρίζονται και τεχνικά για την ασφάλεια των εμβολίων;
  6. Τέλος πως θα γίνεται γενικότερα η διακίνησή τους στα νησιά;

Ελπίζω και Εύχομαι ότι όλα τα παραπάνω έχουν προβλεφθεί και έχουν δρομολογηθεί και επιλυθεί εγκαίρως, από τους αρμόδιους, διαφορετικά με την ζήτηση που θα υπάρξει, δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα… και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν το Μάρτιο…!

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι το χαρακτηριστικό μας είναι να τα κάνουμε όλα την τελευταία στιγμή….!!

Ας ελπίσουμε ότι αυτή την φορά θα είμαστε εγκαίρως παρόντες στο κρίσιμο αυτό ραντεβού, και συνεπείς, όπως όλα τα κράτη της Ε.Ε…..!!!

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΝΤΑΜΠΟΥ

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Clawback για τα εμβόλια: Τα 100 εκ.€ του ΕΟΠΥΥ απέχουν από την πραγματική δαπάνη

Πυρετώδεις διαδικασίες στην επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκων για παλιές εκκρεμότητες

ΕΟΠΥΥ: Γιατί επιμέρισε τα υλικά του Διαβήτη στις κατηγορίες Λ4 και Λ9;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύγκρουση αρμοδιοτήτων στο Νέο ΔΣ του ΕΟΠΠΥ

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΥ,  στο οποίο η πρόεδρος είναι προσωρινή , δημιουργεί προβληματισμό  η επιλογή του Γενικού διευθυντή οικονομικών υποθέσεων του οργανισμού κ. Κωσταντίνου Μπαρούς να τοποθετηθεί ως μέλος . 

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Το Υπουργείο Υγείας  έχει καθυστερήσει  τέσσερις μήνες την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ , για την  προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους στα  δημόσια νοσοκομεία .

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Η φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, μετά την ραγδαία αύξηση των φαρμακευτικών  δαπανών την δεκαετία του 1990 μέχρι και το  2007 καθώς αυξάνονταν  με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ ,έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, μειώνοντας τις τιμές και  μετατοπίζοντας μέρος του κόστους ,ειδικότερα στους ασθενείς. 

Ακριβοπληρώνουν τα νοσοκομεία τις δωρεές αναπνευστήρων για τον κορωνοϊό

Με την έκρηξη της πανδημίας, παρατηρήθηκε μια έξαρση εκδήλωσης δωρεών (Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Εταιρειών, Ιδιωτών, Ενώσεων κ.λ.π ) προς το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των κλινικών αναγκών. Μεταξύ των μηχανημάτων στις δωρεές υπήρχαν και οι “περίφημοι” και “ πολυσυζητημένοι “ αναπνευστήρες.