Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Editorial

Ο ΕΟΦ μήπως δημιουργεί τεχνητές ελλείψεις για να κάνει ‘’έκτακτες’’  εισαγωγές το ΙΦΕΤ ;

Ο ΕΟΦ μήπως δημιουργεί τεχνητές ελλείψεις για να κάνει ‘’έκτακτες’’  εισαγωγές το ΙΦΕΤ ;

Μάθαμε ότι υπήρξαν ανησυχίες  στο Υπουργείο Υγείας και στο Μέγαρο Μαξίμου από τα στοιχεία των πωλήσεων φαρμάκων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΦΕΕ .

6,1 δις. ευρώ για το 2022 τα έβγαλε ο ΣΦΕΕ . Ενώ , 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα είχε υπολογίσει η IQVIA πριν λίγες μέρες ! Τεράστια η απόκλιση μεταξύ των δύο υπολογισμών για τις πωλήσεις φαρμάκων  στην Ελλάδα. Αγνοία ,  λάθος υπολογισμοί, λάθος στοιχεία , δόλος  ; … όλα μαζί και τίποτα απ’ όλα αυτά ! Κανείς δεν είναι σίγουρος για το ακριβές μέγεθος των πωλήσεων φαρμάκων.

Όμως επειδή εδώ και τρία χρόνια γράφουμε στο www.healthweb.gr ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων |(ΕΟΦ)και ο πρόεδρος του Δημήτρης Φιλίππου δεν ανακοινώνουν  τις πωλήσεις των φαρμάκων μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτός  ευθύνεται γι΄ αυτό το μπάχαλο και την έλλειψη δεδομένων.

Γιατί αν  ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων τ’ αναρτούσε κάθε χρόνο όπως όφειλε δεν θα μπορούσε να κάνει  κανείς αυθαίρετους  υπολογισμούς και να δίνει μη τεκμηριωμένα στοιχεία . Και βέβαια δεν φταίει μόνο ο Πρόεδρος του ΕΟΦ αλλά και όλοι όσοι κρατούσαν στη θέση τους αυτή την διοίκηση .

  • Εάν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναρτούσε τα στοιχεία πωλήσεων των φαρμάκων δεν θα υπήρχαν ενστάσεις για το ύψος του  claw back .Όμως επειδή τα στοιχεία αναδεικνύουν την πολύ μεγάλη νόμιμη αύξηση των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση των πωλήσεων σταμάτησε να τα ανακοινώνει. Μήπως οι παράλληλες εξαγωγές είναι η πιο σημαντική παράμετρος για τις ελλείψεις φαρμάκων ;
  • Μήπως σε ΕΟΦ  το γνωρίζει και κάνει ‘’ πλάτες’’  για την αύξηση τους;
  • Μήπως δημιουργεί τεχνητές ελλείψεις για να κάνει ‘’έκτακτες’’  εισαγωγές το ΙΦΕΤ , σε πολλαπλάσιες τιμές και να θησαυρίζουν ‘’κάποιοι’’  που ελέγχονται και από τη δικαιοσύνη;Μήπως όπως είπε σκωπτικά κάποιος θεσμικός  παράγοντας της  φαρμακοβιομηχανίας σε πρόσφατο συνέδριο, το ΙΦΕΤ εξελίσσεται σε μία πολύ καλή φαρμακοβιομηχανία με τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων;

Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου

 

  • Πολλά τα -μήπως- αλλά καμιά η απάντηση μέχρι τώρα τα από επίσημα χείλη. .Ακόμη ψάχνονται… Όσο δεν απαντώνται αυτά τα μήπως θα υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, ατεκμηρίωτες πωλήσεις για εντυπωσιασμό και άδικη κατανομή πόρων στην Υγεία.

Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΦ: Τι κρύβεται πίσω από την μη δημοσίευση των πωλήσεων φαρμάκων 2021-2022

Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ θα εξελιχθεί σε Κόλπο Γκρόσο;

ΕΟΦ :Σκανδαλώδες ο πρόεδρος του ΕΟΦ να μη δημοσιοποιεί τις πωλήσεις των φαρμάκων

Τα διαχρονικά προβλήματα στο Φάρμακο-Οι έξι προτεραιότητες και οι βιώσιμες λύσεις

Για τρίτη φορά έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας

ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς: Να δημιουργηθεί εφαρμογή real-time ενημέρωσης για τις εξαγωγές φαρμάκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρχονται αυξήσεις των τιμών φαρμάκων: Πώς κάποια σκευάσματα είχαν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών;

Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2024

Επιβάρυνση με επιπλέον rebate 3% σε ακριβά φάρμακα

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ακριβά φάρμακα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον rebate 3% , όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2024, στο ΦΕΚ 3413Β .

Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει νέους κανόνες για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε νέους κανόνες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας του αίματος, των ιστών και των κυττάρων που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και στη διευκόλυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας αυτών των ουσιών στην ΕΕ.

Ιστορική εξέλιξη: Επετεύχθη συμφωνία της Παγκ. Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας

Επετεύχθη συμφωνία της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, αποφασιστική δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Έρχονται τα QALY’s στην Ελλάδα; Νέες μέθοδοι ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ

Με το ν. 5107-2024 ψηφίστηκε  ο δείκτης εξομάλυνσης προκειμένου να  μειωθούν οι δαπάνες υγείας μέσω της θεσμοθέτησης σύγχρονων μορφών ελέγχου της αιτούμενης προς αποζημίωση δαπάνης υγείας. Με το νέο σύστημα εισάγεται δείκτης εξομάλυνσης, η υπέρβαση του οποίου ανά περιφερειακή ενότητα και κατηγορία διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής υπηρεσίας οδηγεί σε μη αποζημίωση της καθ’ υπέρβαση αιτηθείσας δαπάνης.

Ελλείψεις φαρμάκων και Ψηφιακή αποτύπωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Από το Σεπτέμβριο του 2023 το Υπουργείο Υγείας είχε εξαγγείλει  τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων(Η.Σ.Πα.Δι.Φ.) το οποίο  θα αποτύπωνε ψηφιακά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, που ξεκινά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, συνεχίζεται στις φαρμακαποθήκες και καταλήγει στα χέρια του ασθενή μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς.

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Close Icon