Editorial

Ο ΕΟΦ μήπως δημιουργεί τεχνητές ελλείψεις για να κάνει ‘’έκτακτες’’  εισαγωγές το ΙΦΕΤ ;

Ο ΕΟΦ μήπως δημιουργεί τεχνητές ελλείψεις για να κάνει ‘’έκτακτες’’  εισαγωγές το ΙΦΕΤ ;

Μάθαμε ότι υπήρξαν ανησυχίες  στο Υπουργείο Υγείας και στο Μέγαρο Μαξίμου από τα στοιχεία των πωλήσεων φαρμάκων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΦΕΕ .

6,1 δις. ευρώ για το 2022 τα έβγαλε ο ΣΦΕΕ . Ενώ , 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα είχε υπολογίσει η IQVIA πριν λίγες μέρες ! Τεράστια η απόκλιση μεταξύ των δύο υπολογισμών για τις πωλήσεις φαρμάκων  στην Ελλάδα. Αγνοία ,  λάθος υπολογισμοί, λάθος στοιχεία , δόλος  ; … όλα μαζί και τίποτα απ’ όλα αυτά ! Κανείς δεν είναι σίγουρος για το ακριβές μέγεθος των πωλήσεων φαρμάκων.

Όμως επειδή εδώ και τρία χρόνια γράφουμε στο www.healthweb.gr ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων |(ΕΟΦ)και ο πρόεδρος του Δημήτρης Φιλίππου δεν ανακοινώνουν  τις πωλήσεις των φαρμάκων μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτός  ευθύνεται γι΄ αυτό το μπάχαλο και την έλλειψη δεδομένων.

Γιατί αν  ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων τ’ αναρτούσε κάθε χρόνο όπως όφειλε δεν θα μπορούσε να κάνει  κανείς αυθαίρετους  υπολογισμούς και να δίνει μη τεκμηριωμένα στοιχεία . Και βέβαια δεν φταίει μόνο ο Πρόεδρος του ΕΟΦ αλλά και όλοι όσοι κρατούσαν στη θέση τους αυτή την διοίκηση .

  • Εάν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναρτούσε τα στοιχεία πωλήσεων των φαρμάκων δεν θα υπήρχαν ενστάσεις για το ύψος του  claw back .Όμως επειδή τα στοιχεία αναδεικνύουν την πολύ μεγάλη νόμιμη αύξηση των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση των πωλήσεων σταμάτησε να τα ανακοινώνει. Μήπως οι παράλληλες εξαγωγές είναι η πιο σημαντική παράμετρος για τις ελλείψεις φαρμάκων ;
  • Μήπως σε ΕΟΦ  το γνωρίζει και κάνει ‘’ πλάτες’’  για την αύξηση τους;
  • Μήπως δημιουργεί τεχνητές ελλείψεις για να κάνει ‘’έκτακτες’’  εισαγωγές το ΙΦΕΤ , σε πολλαπλάσιες τιμές και να θησαυρίζουν ‘’κάποιοι’’  που ελέγχονται και από τη δικαιοσύνη;Μήπως όπως είπε σκωπτικά κάποιος θεσμικός  παράγοντας της  φαρμακοβιομηχανίας σε πρόσφατο συνέδριο, το ΙΦΕΤ εξελίσσεται σε μία πολύ καλή φαρμακοβιομηχανία με τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων;

Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου

 

  • Πολλά τα -μήπως- αλλά καμιά η απάντηση μέχρι τώρα τα από επίσημα χείλη. .Ακόμη ψάχνονται… Όσο δεν απαντώνται αυτά τα μήπως θα υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, ατεκμηρίωτες πωλήσεις για εντυπωσιασμό και άδικη κατανομή πόρων στην Υγεία.

Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΦ: Τι κρύβεται πίσω από την μη δημοσίευση των πωλήσεων φαρμάκων 2021-2022

Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ θα εξελιχθεί σε Κόλπο Γκρόσο;

ΕΟΦ :Σκανδαλώδες ο πρόεδρος του ΕΟΦ να μη δημοσιοποιεί τις πωλήσεις των φαρμάκων

Τα διαχρονικά προβλήματα στο Φάρμακο-Οι έξι προτεραιότητες και οι βιώσιμες λύσεις

Για τρίτη φορά έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας

ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς: Να δημιουργηθεί εφαρμογή real-time ενημέρωσης για τις εξαγωγές φαρμάκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

Πολλοί «ειδήμονες» του χώρου της υγείας και όχι μόνο ανακάλυψαν τη χρεοκοπία του νοσοκομείου  ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’  το οποίο έχει 5000 € για να προμηθευτεί φάρμακα ενώ απαιτούνται 5.330.000 ευρώ και 28.000 ευρώ αντί των 150.000 ευρώ για να προμηθευτεί τρόφιμα για τους νοσηλευόμενους.

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Ο διοικητής του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» αποπέμφθηκε από τον υπουργό υγείας καθώς υπήρχαν πάρα πολλά  αρνητικά σχόλια στον Τύπο . Αναρωτιόμαστε, η αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ τι έλεγε για τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ; Τα έβρισκε όλα καλά στο νοσοκομείο ; Τι αναδείκνυαν οι δείκτες σαν προβλήματα και πόσο σοβαρά ήταν αυτά ; Εάν δεν ελάμβαναν τόσο μεγάλη έκταση τα σχόλια στο διαδίκτυο όλα θα πήγαιναν μια χαρά ;

Ο διαγωνισμός 14 εκ.€ και οι αργομισθίες διασωστών στο ΕΚΑΒ

Τα προβλήματα , όπως όλοι παραδέχονται, στο ΕΚΑΒ είναι πολλά και διαχρονικά. Εμείς πέρα από κάθε αντιπαλότητα και φωνασκία θέσαμε τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το ΕΚΑΒ.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ

Στην Ελλάδα για να αναδειχθούν τα προβλήματα πρέπει είτε να γίνει κάτι τραγικό (  Τέμπη , θάνατοι συμπολιτών μας λόγω έλλειψης  ασθενοφόρων ) ή  εκλογές !Δυστυχώς αυτή την περίοδο συνέβησαν και τα δύο. Και συνάνθρωποι  μας έχασαν άδικα τη ζωή τους και εκλογές έχουμε που κυριαρχεί μια στείρα αντιπαράθεση για την Υγεία. Εμείς θα μείνουμε σε αυτό το άρθρο μόνο στο ΕΚΑΒ.

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών από τον ΕΟΦ

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών  έχει κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο οποίος ευθύνεται ως αρμόδια ρυθμιστική αρχή του κράτους και αντί να αντιδράσει άμεσα στέλνοντας επιστολή στο Υπουργείο Yγείας για να γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο ανεπαρκούς κάλυψης των ασθενών ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ηπαρίνης , άφησε να αγοραστούν από το ΙΦΕΤ  15.000 συσκευασίες κλασικής ηπαρίνης (5.000 με 150 ευρώ/συσκευασία και 10.000 με 200 ευρώ/συσκευασία), ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για διερεύνηση αγοράς άλλων 35.000 με άγνωστη τιμή  προς το παρόν. Οι ευθύνες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.