Editorial

‘Κατέρρευσε’η επιτροπή του ΥΥΚΑ για τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική

‘Κατέρρευσε’η επιτροπή του ΥΥΚΑ για τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική

Της Νικολέτας Ντάμπου

‘’Κατέρρευσε ‘’ μία από τις πολλές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας αυτή…η ειδική επιτροπή που σκοπό είχε να μελετηθούν τα νέα μέτρα για τα φάρμακα .Η μη αναγκαία ύπαρξη των τόσων πολλών επιτροπών του Υπουργείου Υγείας, ξεκίνησε να είναι πια ορατή και να φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν απλά για να εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος ,όπως σας έχω ήδη γράψει ( διαβάστε εδώ  ) στο www.Life2day.gr και δυστυχώς βγήκα αληθινή …. την αλήθεια την βρίσκουμε πάντα μπροστά μας !! 

Στην εν λόγω ειδική επιτροπή που σκοπό είχε να μελετηθούν τα νέα μέτρα για το φάρμακο συμμετείχαν φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και εκπρόσωποι των φαρμακοποιών με σκοπό να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συμφωνήσουν στα νέα μέτρα για τα φάρμακα . Το υπουργείο υγείας όπως φαίνεται τελικά από το αποτέλεσμα ότι δεν επρόκειτο να λάβει καν υπόψιν, τις προτάσεις αυτές για τα νέα μέτρα και τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική . 

Άρα το Υπουργείο Υγείας δημιούργησε επιτροπές για τις επιτροπές !  Για το παραπάνω θέμα μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης χθες στην εκδήλωση επιχειρηματικής αριστείας φαρμακευτικών εταιρειών Salus Index 2016 και είπε μεταξύ άλλων ότι «Έξι νέα μέτρα για το φάρμακο εκπονούνται από την Πολιτεία χωρίς τη συγκατάθεσή μας’’

Σημειώνοντας ο κ. Αποστολίδης ότι ΄΄ Ενώ συμμετέχουμε στην Επιτροπή Διαλόγου για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Δημόσια Υγεία, μια επιτροπή που η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέσπισε, με έκπληξη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε τα έξι νέα προτεινόμενα μέτρα του Υπουργείου για την φαρμακευτική πολιτική. Τα μέτρα αυτά τα απορρίπτουμε επί της αρχής.Ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για μέτρα επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία που πλήττουν καίρια την καινοτομία, την πρόσβαση σε θεραπείες βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας. Μέτρα που βαπτίζονται «πρόσκαιρα», ενώ μετατρέπονται συστηματικά σε μόνιμη αφαίμαξη των φαρμακευτικών εταιριών. Μέτρα οριζόντια, φοροεισπρακτικά εις βάρος της καινοτομίας, που αποτρέπουν κάθε ιδέα για επένδυση και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Μέτρα που στην ουσία καθυστερούν σημαντικά την είσοδο νέων φαρμάκων στην Ελληνική αγορά για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια. Μέτρα που διαιωνίζουν τις ήδη υπάρχουσες στρεβλώσεις στην Ελληνική . αγορά. Μέτρα που θα επιβαρύνουν επιπλέον το σύστημα Δημόσιας ΥγείαςΜέτρα που αντί να μειώνουν το clawback κατά 30% για το 2017 έναντι του 2016 (όπως επιβάλλεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις) το επιβαρύνουν σημαντικά .

Από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεοδώρας Τρύφων μίλησε για το ασφυκτικό πια περιβάλλον στο οποίο προσπαθούν να επιβιώσουν οι φαρμακευτικές βιομηχανίες τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ‘’ Η ΠΕΦ εκπροσωπεί 23 εταιρίες που έχουν παραγωγή στην Ελλάδα και προσπαθούμε, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τους θεσμούς και μεταξύ μας, να βρούμε ένα πλαίσιο για την επόμενη ημέρα”. Συνεχίζοντας τόνισε ότι , “δυστυχώς, σε ένα περιβάλλον με χαμηλές δημόσιες δαπάνες υγείας και χωρίς διαρθρωτικά μέτρα”, συνθήκες που το καθιστούν και μεγάλη πρόκληση για το μέλλον. Η φαρμακοβιομηχανία, θα συνεχίζει να επενδύει και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία, θέσεις εργασίας και ερευνητικό έργο για προϊόντα που θα εξαχθούν στο εξωτερικό μόνο εάν εκσυγχρονιστεί το σύστημα διακυβέρνησης, ληφθούν γρήγορα διαρθρωτικά μέτρα και θεσπιστούν κανόνες που ενισχύουν τη ρευστότητα και καθιστούν βιώσιμη τη διαχείριση των χαρατσιών, clawback και rebate, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Προωθείται προς ψήφιση η νομιμοποίηση του Προέδρου του Α.Υ.Σ

ΕΟΦ: Ώρα μηδέν! Κανένα έργο δεν παρουσίασε ο Β΄ Αντιπρόεδρος Ηλίας Γιαννόγλου 

Υπόθεση Novartis: Η Υγεία δεν είναι πολιτικό ζήτημα αλλά Επιστημονικό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Clawback φαρμάκων υπολογισμός : Ότι είναι εκπρόθεσμο δεν είναι ηθικό

Της Νικολέτας Ντάμπου  Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 2.6.2021 το ΦΕΚ για τον υπολογισμό του clawback των φαρμάκων για το  2020, όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά οι κανόνες του παιχνιδιού – η πράξη επιβολής  του clawback  δεν μπορεί να γίνεται εκ των υστέρων αλλά των εκ των προτέρων διότι όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρέπει […]

Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την θνητότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου

Σάλος έχει προκληθεί από το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου οι 40 από τους 41 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στην ΜΕΘ με κορωνοϊό τελικά έφυγαν από τη ζωή , ρίχνοντας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλη την ευθύνη στον διοικητή .

Yπ.Υγείας : Έχει προβλέψει στην ηλεκτρονική εφαρμογή τις αλλαγές των εμβολιαστικών σχημάτων ;

Την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύγκρουση αρμοδιοτήτων στο Νέο ΔΣ του ΕΟΠΠΥ

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΥ,  στο οποίο η πρόεδρος είναι προσωρινή , δημιουργεί προβληματισμό  η επιλογή του Γενικού διευθυντή οικονομικών υποθέσεων του οργανισμού κ. Κωσταντίνου Μπαρούς να τοποθετηθεί ως μέλος . 

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Το Υπουργείο Υγείας  έχει καθυστερήσει  τέσσερις μήνες την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ , για την  προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους στα  δημόσια νοσοκομεία .

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.