Editorial

Αναδιάρθρωση ή επαναδιάλυση του ΕΣΥ ;

Αναδιάρθρωση ή επαναδιάλυση του ΕΣΥ ;

Επαναλαμβανόμενη αποτυχημένη συνταγή αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) .

Πριν από 10 χρόνια προτάθηκε από έναν καθηγητή πανεπιστημιακής σχολής ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με την πρώτη ματιά οποιοσδήποτε που δεν είχε σχέση με τον χώρο της Υγείας  αλλά και τα οικονομικά αυτής, διέκρινε πόσο κακογραμμένο ήταν και πόσα σημαντικά λάθη είχε. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ δεν ανέφερε την ύπαρξη ούτε ενός γραμμικού επιταχυντή για τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Έκλεινε νοσοκομεία και κλινικές στα πλαίσια δημοσίων σχέσεων όπως αυτή της μικρότερης καρδιολογικής κλινικής την οποία διατηρούσε γιατί διευθυντής της ήταν γνωστός καθηγητής ο όποιος όταν συνταξιοδοτήθηκε πήγε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο το οποίο εξυμνεί εις βάρος του δημόσιου  νοσοκομείου και εκλέχθηκε και βουλευτής μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες.

Αυτό το αποτυχημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης  προσπάθησε να υλοποιήσει ο υπουργός υγείας κύριος Γεωργιάδης κλείνοντας θεραπευτήρια του Ι.Κ.Α. και νοσοκομεία.Γνωστές οι αντιδράσεις το 2013 – 14, γνωστή και η συνέχεια όπου τα θεραπευτήρια και τα νοσοκομεία ξαναλειτούργησαν . Τεράστια ήταν τότε η οικονομική ζημιά από αυτά τα ανοιγοκλεισίματα, ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) .

Οι ίδιοι άνθρωποι που συμμετείχαν τότε στην ομάδα για την σύνταξη εκείνης  της μελέτης αναδιοργάνωσης είναι και σήμερα και μάλιστα πιο αναβαθμισμένοι αφού στο μεταξύ απέκτησαν περισσότερο κύρος και καλύτερες θέσεις λόγω της «ομάδος» στην οποία ανήκουν και η οποία κυριαρχεί τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα.Εκτός από πολλά ανακυκλούμενα συνεδρία για να προβάλουν το δικό τους και μόνο έργο , δεν υπήρξε καμία σοβαρή υλοποιουμένη πρόταση για την αναβάθμιση του ΕΣΥ . Παρόλα αυτά έλαβαν τα ιδρύματα στα οποία εργάζονταν δεκάδες δισεκατομμύρια € για μελέτες σχετικά με την υγεία και το δημόσιο σύστημα.

Με ανακύκλωση μελετών και προσώπων, οι οποίοι είναι πάντα σε «κομβικές» θέσεις, δεν  γίνεται αναδιάρθρωση του ΕΣΥ αλλά γκρέμισμα. Αυτό θέλουμε; Γιατί εάν θέλουμε την πραγματική αναγέννηση του ΕΣΥ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και όχι των γιατρών και των συμφερόντων, απαιτείται άλλη προσέγγιση κι άλλη νοοτροπία φρέσκια και υγιή,  χωρίς δεσμεύσεις και νοοτροπίες του παρελθόντος. Με ένα χάρτη υγείας που θα είναι ενημερωμένος με πραγματικά στοιχεία. Γιατί έχουμε ζήσει , όσοι υπουργοί είναι στο υπουργείο υγείας την ίδια χρονική περίοδο να έχουν εντελώς διαφορετικά δεδομένα αφού ο καθένας είχε δικούς τους συμβούλους! Μην βιαστεί κανείς να πει ότι σήμερα υπάρχουν τα δεδομένα αυτά αφού και σήμερα ανεξέλεγκτα τα νοσοκομεία  προμηθεύονται ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό . Φανταστείτε αυτά τα νοσοκομεία να συγχωνευτούν ή να κλείσουν τους επόμενους μήνες. Γιατί όπως λένε και στο υπουργείο υγείας δεν υπάρχει πολιτική υγείας αλλά πολιτικοί που θέλουν τα νοσοκομεία της περιοχής τους να αγοράσουν εξοπλισμό και ας μην έχουν γιατρούς ή  τεχνολόγους ή ακόμα και ασθενείς που να έχουν την ανάγκη αυτού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού!

Εάν ήθελε το υπουργείο υγείας να μην υπάρχει σπατάλη ακόμα και σήμερα θα σταματούσε την προμήθεια του εξοπλισμού δεν είναι αναγκαίος ή την κατασκευή νοσοκομείων που αύριο θα κλείσουν. Και ένα τελευταίο ερώτημα. Οι γιατροί , οι νοσηλευτές και το προσωπικό που πλεονάζει τι θα γίνει , θα μπει σε διαθεσιμότητα όπως το 2013 -14; Υπάρχει σχέδιο και αν ναι ποιο είναι αυτό;

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Covid free app : Έτσι θα λειτουργεί η εφαρμογή επαλήθευσης εμβολιασμένων

Clawback φαρμάκων υπολογισμός : Ότι είναι εκπρόθεσμο δεν είναι ηθικό

ΕΚΑΠΥ: Δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα διαγωνισμό

Σκάνδαλο στον ΕΟΠΥΥ : Αποζημιώνει σκευάσματα που έχει απορρίψει ο ΕΟΦ

Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να κινείται χωρίς πυξίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.

Λιτότητα και στην Υγεία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με την εγκύκλιο  κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο (2023 -2026) ζήτησε την αυστηρή συγκράτηση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πλεονάσματα που επανέρχονται από το 2023.

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν αντικαθίστανται από real time ελέγχους ή  ηλεκτρονικών αρχείων

Οι λειτουργίες της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τους real time ελέγχους ή ελέγχους ηλεκτρονικών αρχείων, όπως στοχεύουν να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα είπε η Θεανώ Καρποδίνη αλλά και ο Υπουργός Υγείας κατά την ομιλία τους στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανανέωση της θητείας της προσωρινής Διοικήτρια του Οργανισμού.