Editorial

Αναδιάρθρωση ή επαναδιάλυση του ΕΣΥ ;

Αναδιάρθρωση ή επαναδιάλυση του ΕΣΥ ;

Επαναλαμβανόμενη αποτυχημένη συνταγή αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) .

Πριν από 10 χρόνια προτάθηκε από έναν καθηγητή πανεπιστημιακής σχολής ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με την πρώτη ματιά οποιοσδήποτε που δεν είχε σχέση με τον χώρο της Υγείας  αλλά και τα οικονομικά αυτής, διέκρινε πόσο κακογραμμένο ήταν και πόσα σημαντικά λάθη είχε. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ δεν ανέφερε την ύπαρξη ούτε ενός γραμμικού επιταχυντή για τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Έκλεινε νοσοκομεία και κλινικές στα πλαίσια δημοσίων σχέσεων όπως αυτή της μικρότερης καρδιολογικής κλινικής την οποία διατηρούσε γιατί διευθυντής της ήταν γνωστός καθηγητής ο όποιος όταν συνταξιοδοτήθηκε πήγε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο το οποίο εξυμνεί εις βάρος του δημόσιου  νοσοκομείου και εκλέχθηκε και βουλευτής μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες.

Αυτό το αποτυχημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης  προσπάθησε να υλοποιήσει ο υπουργός υγείας κύριος Γεωργιάδης κλείνοντας θεραπευτήρια του Ι.Κ.Α. και νοσοκομεία.Γνωστές οι αντιδράσεις το 2013 – 14, γνωστή και η συνέχεια όπου τα θεραπευτήρια και τα νοσοκομεία ξαναλειτούργησαν . Τεράστια ήταν τότε η οικονομική ζημιά από αυτά τα ανοιγοκλεισίματα, ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) .

Οι ίδιοι άνθρωποι που συμμετείχαν τότε στην ομάδα για την σύνταξη εκείνης  της μελέτης αναδιοργάνωσης είναι και σήμερα και μάλιστα πιο αναβαθμισμένοι αφού στο μεταξύ απέκτησαν περισσότερο κύρος και καλύτερες θέσεις λόγω της «ομάδος» στην οποία ανήκουν και η οποία κυριαρχεί τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα.Εκτός από πολλά ανακυκλούμενα συνεδρία για να προβάλουν το δικό τους και μόνο έργο , δεν υπήρξε καμία σοβαρή υλοποιουμένη πρόταση για την αναβάθμιση του ΕΣΥ . Παρόλα αυτά έλαβαν τα ιδρύματα στα οποία εργάζονταν δεκάδες δισεκατομμύρια € για μελέτες σχετικά με την υγεία και το δημόσιο σύστημα.

Με ανακύκλωση μελετών και προσώπων, οι οποίοι είναι πάντα σε «κομβικές» θέσεις, δεν  γίνεται αναδιάρθρωση του ΕΣΥ αλλά γκρέμισμα. Αυτό θέλουμε; Γιατί εάν θέλουμε την πραγματική αναγέννηση του ΕΣΥ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και όχι των γιατρών και των συμφερόντων, απαιτείται άλλη προσέγγιση κι άλλη νοοτροπία φρέσκια και υγιή,  χωρίς δεσμεύσεις και νοοτροπίες του παρελθόντος. Με ένα χάρτη υγείας που θα είναι ενημερωμένος με πραγματικά στοιχεία. Γιατί έχουμε ζήσει , όσοι υπουργοί είναι στο υπουργείο υγείας την ίδια χρονική περίοδο να έχουν εντελώς διαφορετικά δεδομένα αφού ο καθένας είχε δικούς τους συμβούλους! Μην βιαστεί κανείς να πει ότι σήμερα υπάρχουν τα δεδομένα αυτά αφού και σήμερα ανεξέλεγκτα τα νοσοκομεία  προμηθεύονται ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό . Φανταστείτε αυτά τα νοσοκομεία να συγχωνευτούν ή να κλείσουν τους επόμενους μήνες. Γιατί όπως λένε και στο υπουργείο υγείας δεν υπάρχει πολιτική υγείας αλλά πολιτικοί που θέλουν τα νοσοκομεία της περιοχής τους να αγοράσουν εξοπλισμό και ας μην έχουν γιατρούς ή  τεχνολόγους ή ακόμα και ασθενείς που να έχουν την ανάγκη αυτού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού!

Εάν ήθελε το υπουργείο υγείας να μην υπάρχει σπατάλη ακόμα και σήμερα θα σταματούσε την προμήθεια του εξοπλισμού δεν είναι αναγκαίος ή την κατασκευή νοσοκομείων που αύριο θα κλείσουν. Και ένα τελευταίο ερώτημα. Οι γιατροί , οι νοσηλευτές και το προσωπικό που πλεονάζει τι θα γίνει , θα μπει σε διαθεσιμότητα όπως το 2013 -14; Υπάρχει σχέδιο και αν ναι ποιο είναι αυτό;

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Covid free app : Έτσι θα λειτουργεί η εφαρμογή επαλήθευσης εμβολιασμένων

Clawback φαρμάκων υπολογισμός : Ότι είναι εκπρόθεσμο δεν είναι ηθικό

ΕΚΑΠΥ: Δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα διαγωνισμό

Σκάνδαλο στον ΕΟΠΥΥ : Αποζημιώνει σκευάσματα που έχει απορρίψει ο ΕΟΦ

Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να κινείται χωρίς πυξίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Covid Free GR: Η Κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας

Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε από τον υπουργό  ψηφιακής πολιτικής ότι ξεκινάει η λειτουργία της  εφαρμογής Covid Free GR μέσω της οποίας θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κάθε υποψηφίου πελάτη τόσο στα εστιατόρια όσο και σε άλλα μαγαζιά που θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους αλλά και όπου απαιτείται έλεγχος προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός. Από πλοία και αεροπλάνα μέχρι τα καταστήματα εστίασης και τα γυμναστήρια.

Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την θνητότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου

Σάλος έχει προκληθεί από το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου οι 40 από τους 41 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στην ΜΕΘ με κορωνοϊό τελικά έφυγαν από τη ζωή , ρίχνοντας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλη την ευθύνη στον διοικητή .

Yπ.Υγείας : Έχει προβλέψει στην ηλεκτρονική εφαρμογή τις αλλαγές των εμβολιαστικών σχημάτων ;

Την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύγκρουση αρμοδιοτήτων στο Νέο ΔΣ του ΕΟΠΠΥ

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΥ,  στο οποίο η πρόεδρος είναι προσωρινή , δημιουργεί προβληματισμό  η επιλογή του Γενικού διευθυντή οικονομικών υποθέσεων του οργανισμού κ. Κωσταντίνου Μπαρούς να τοποθετηθεί ως μέλος . 

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Το Υπουργείο Υγείας  έχει καθυστερήσει  τέσσερις μήνες την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ , για την  προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους στα  δημόσια νοσοκομεία .