Άποψη

COVID-19: Η πορεία της πανδημίας COVID-19 στη Γερμανία

COVID-19: Η πορεία της πανδημίας COVID-19 στη Γερμανία

COVID-19: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τη συνέντευξη του γερμανού ιολόγου Christian Drosten σχετικά με την πορεία της πανδημίας COVID-19 στη γερμανική εφημερίδα Der Spiegel.

Παρόλο που η έναρξη του μαζικού εμβολιασμού διεθνώς συνοδεύτηκε από αισιοδοξία για την αρχή του τέλους της πανδημίας, η ανάδυση νέων στελεχών έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό για την πορεία της πανδημίας. Μια πρόσφατη μελέτη από την Οξφόρδη έδειξε ότι το νέο στέλεχος B.1.1.7 είναι έως και 35% περισσότερο μεταδοτικό από τον κλασικό ιό SARS-CoV-2. Αυτό, δυστυχώς, είναι πιθανώς χειρότερο απ’ ό,τι ο ιός να ήταν περισσότερο θανατηφόρος, καθώς κάθε νέο κρούσμα θα μολύνει περισσότερα άτομα που αυτά με τη σειρά τους θα μολύνουν ακόμα περισσότερους και έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων θα ανέβει εκθετικά.

Το στέλεχος B.1.1.7 έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη Γερμανία, αλλά ο καθηγητής Drosten θεωρεί ότι εάν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει κάτω από ένα συγκεκριμένο ουδό, υπάρχει η ελπίδα ότι το στέλεχος δε θα εξαπλωθεί τόσο γρήγορα όσο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο προκαλεί ανοσολογική ανταπόκριση έναντι σε ποικιλία αντιγόνων του ιού SARS-CoV-2 και αυτό αφορά τόσο τη Β-κυτταρική ανοσία με τη δημιουργία αντισωμάτων όσο και την Τ-κυτταρική ανοσία. Την περασμένη εβδομάδα ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Γερμανία συνεδρίασε σχετικά με την πορεία των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα σχολεία και τα τμήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί κλειστά.

Ο καθηγητής Drosten υποστηρίζει επίσης την εξ αποστάσεως εργασία και φέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιρλανδία, όπου εφαρμόστηκε αυστηρή πολιτική κατ’ οίκον εργασίας και έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Βασικό στοιχείο της επιτυχίας αυτού του μέτρου είναι η μείωση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η υποστήριξη των κοινωνικά περιθωριοποιημένων πολιτών που ζουν και εργάζονται σε μικρούς, κλειστούς χώρους και δεν είναι εύκολο να τηρούν τα μέτρα σωματικής απομάκρυνσης. Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός αναπαραγωγής R βρίσκεται στο 0.9. Είναι σημαντικό ότι πλέον έχει πέσει κάτω από το 1, ώστε ο αριθμός των κρουσμάτων να ξεκινήσει να μειώνεται.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σε αποδεκτά επίπεδα ώστε να καταστεί δυνατή η χαλάρωση των μέτρων.  Με το δείκτη R στο 0.9 υπολογίζεται ότι απαιτείται ένας μήνας για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στο μισό. Εφόσον ο δείκτης R πέσει στο 0.7 με την εντατικοποίηση των μέτρων αποτροπής της μετάδοσης της COVID-19, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί στο μισό σε μία εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να σταματήσει η μετάδοση του νέου στελέχους. Ο καθηγητής Drosten σημειώνει ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της πανδημίας την άνοιξη και το καλοκαίρι. Καθώς θα ολοκληρωθεί ο πληθυσμιακός εμβολιασμός των ηλικιωμένων, θα υπάρχει ιδιαίτερη οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ίσως νομική πίεση να τερματίσει η ισχύς των έκτακτων μέτρων έναντι της μετάδοσης της COVID-19.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια τεράστια έξαρση των κρουσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να ανέλθει έως και τις 100.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα στη χειρότερη περίπτωση. Βεβαίως, αυτά τα κρούσματα θα αφορούν ως επί το πλείστον νεότερα άτομα που έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή νόσο. Ωστόσο, εάν υπάρξει μια τέτοιου βαθμού έξαρση των κρουσμάτων, οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα γεμίσουν σε κάθε περίπτωση και αρκετοί άνθρωποι θα καταλήξουν. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καμφθεί η επιδημιολογική καμπύλη όσο γίνεται περισσότερο προτού αρχίσει η επάνοδος στην καθημερινότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η διάρκεια της ανοσολογικής μνήμης έναντι του SARS-COV-2;

Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου σε ασθενείς covid-19 που πάσχουν από σχιζοφρένεια

Σε ποια σημεία διενεργούνται σήμερα έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ΕΣΑμεΑ χαιρετίζει την έναρξη καταγραφής των προβλημάτων προσβασιμότητας στα δημόσια κτήρια

ΕΣΑμεΑ: Μετά από πολυετείς διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος, η Πολιτεία φαίνεται ότι επιθυμεί πλέον, μεθοδικά, να ανταποκριθεί στη θεμελιώδη υποχρέωσή της για διασφάλιση της προσβασιμότητας των δημοσίων κτιρίων, η οποία θα έπρεπε να έχει ελεγχθεί και αποκατασταθεί εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μια σημαντική δράση, για ένα πάνδημο αίτημα του αναπηρικού κινήματος εδώ και δεκαετίες, ένας από τους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Βρογχοσκόπηση: Κλασική, απλή και αποτελεσματική διαγνωστική μέθοδος

Η βρογχοσκόπηση (ή επισκόπηση ή ενδοσκόπηση του βρογχικού δένδρου) αποτελεί μια μέθοδο με ευρεία εφαρμογή στην ανίχνευση-διάγνωση αλλά και τη θεραπεία πολλών νοσημάτων του πνεύμονα. Η απλότητα της μεθόδου, οι διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές της έχουν ευρύ πεδίο στη σύγχρονη ιατρική πρακτική.

Διαδικτυακή επιστημονινή ημερίδα του Κ.Ε.Φ.Ι. με θέμα: Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα

Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα: Ας μιλήσουμε μεταξύ μας! - Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00-20:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming), μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, https://www.facebook.com/skkephi

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ένα ευρύτατο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων και από την παρουσία στο αίμα μιας πληθώρας αυτοαντισωμάτων.

Silver Healthcare Award για την καμπάνια μεταμοσχεύσεων&δωρεάς οργάνων “Απεριόριστη Ανάσα - Be a Life Donor”

Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης: Στην τελετή απονομής συμμετείχαν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς, της Ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, κοινωφελών οργανισμών και Συλλόγων ασθενών, ενώ οι βραβεύσεις φέτος είχαν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ένα μεγάλο μέρος των δράσεων αφορούσαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.