Άποψη

Αθλητική Φυσικοθεραπεία: Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;

Αθλητική Φυσικοθεραπεία: Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;

Ο κλάδος της Φυσικοθεραπείας που ασχολείται με την πρόληψη και θεραπεία των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας καλείται αθλητική φυσικοθεραπεία

H αθλητική φυσικοθεραπεία αφορά επαγγελματίες αθλητές αλλά και ερασιτέχνες αθλητές και όλους όσους που ασκούνται για να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής τους -ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου άθλησης- και που μπορεί εν δυνάμει να τραυματιστούν κατά την άθληση. 

Κωνσταντίνος Ψαρογιώργος Φυσικοθεραπευτής

Ποιοι είναι ο ρόλος αθλητικού φυσικοθεραπευτή;

«Ο αθλητικός φυσικοθεραπευτής οφείλει να κάνει καταρχάς σωστή αξιολόγηση του προβλήματος του αθλητή (επαγγελματία ή ερασιτέχνη), λαμβάνοντας υπόψη του τις ιδιαιτερότητες των αθλημάτων με τα οποία ασχολούνται οι ασθενείς που αναλαμβάνει» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Ψαρογιώργος Φυσικοθεραπευτής, Διευθυντής Τμήματος Φυσικοθεραπείας Μetropolitan General και συνεχίζει:«Ο σχεδιασμός του προγράμματος αθλητικής φυσικοθεραπείας αφορά σε πολλαπλά επίπεδα:

  • Επίπεδο θεραπείας
  • Επίπεδο πρόληψης
  • Επίπεδο αποφυγής επανατραυματισμού

Και φυσικά σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους ειδικούς με το πρόβλημα/τραυματισμό του αθλητή να σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα από το τέλος της θεραπείας μέχρι την πλήρη επανένταξή του στις αθλητικές δραστηριότητες. Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι η σωστή αποκατάσταση ενός αθλητή είναι πολυπαραγοντική».

Ποια είναι τα εφόδια που πρέπει να έχει ο αθλητικός φυσικοθεραπευτής;

  • «Εξειδικευμένη γνώση με ειδικές σπουδές, κάτι που συνεπάγεται και ειδικές μετεκπαιδεύσεις.
  • Να γνωρίζει και να εφαρμόζει ειδικές τεχνικές όπως: Αθλητική Μάλαξη, Taping, Cupping, Μυοπεριτονιακές Τεχνικές Απελευθέρωσης, IASTM, Τεχνικές Manual Therapy, Τεχνικές Thrust, Τεχνικές Μυϊκής Ενέργειας κλπ.
  • Να μπορεί να κάνει τη σωστή αξιολόγηση, να είναι σε άμεση σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, ώστε να λαμβάνει γνώση για το σύνολο των ειδικών εξετάσεων του ασθενούς, όπως Α/α, MRI, Υπέρηχος, CT scan, κλπ.

Με όλα αυτά και τον κατάλληλο κλινικό εξοπλισμό μπορεί να γίνει η σωστή φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση ώστε να δημιουργηθεί το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Αναμφισβήτητα, είναι σημαντική και η διαρκής εκπαίδευση, γιατί όπως οι αθλητές γυμνάζονται διαρκώς, έτσι και ο αθλητικός φυσικοθεραπευτής, πρέπει να επιμορφώνεται και να εξελίσσεται» τονίζει ο ειδικός.

 

Η σημασία του εξειδικευμένου εξοπλισμού στην αθλητική φυσικοθεραπεία

Εκτός, λοιπόν, του παράγοντα θεραπευτής με ειδικές γνώσεις και συνεχή εκπαίδευση, στην αθλητική φυσικοθεραπεία ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι θεμελιώδους σημασίας.
Και αυτό, όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους, αλλά και γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαρκώς οι μετρήσεις και τα κατάλληλα δεδομένα αντικειμενικής αξιολόγησης. Ισοκινητική αξιολόγηση, Εργομετρική αξιολόγηση, Πελματογραφικός έλεγχος, Ορθοσωμία, Αξιολόγηση Σπονδυλικής Στήλης, είναι μερικές από τις έννοιες που απασχολούν πολύ στην σύγχρονη αξιολόγηση της αθλητικής φυσικοθεραπείας.

«Γι΄ αυτό και εμείς στο Metropolitan General έχουμε επενδύσει ώστε να έχουμε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό που απαιτείται στην αθλητική φυσικοθεραπεία.

  • Ξεκινώντας από την πισίνα Αποκατάστασης (πολύ σημαντική για την αποθεραπεία σε πρώιμο στάδιο μετά από τραυματισμό ή χειρουργική αποκατάσταση), το Tecar, τον Κρουστικό Υπέρηχο, Ηλεκτροβελονισμό, Κρυοθεραπεία, Ειδικές Συσκευές για την Ιδιοδεκτικότητα και βεβαίως Ισοκινητικό Δυναμόμετρο που εκτός από ενδυνάμωση μας προσφέρει και αντικειμενική αξιολόγηση, Ηλεκτρονικό Πελματογράφο για αξιολόγηση στάσης και βάδισης, Medimouse (συσκευή για αξιολόγηση της Σ.Σ. χωρίς ακτινοβολία), Εργοσπιρόμετρο, συσκευές μέτρησης ιδιοδεκτικότητας, Wingate (για αναερόβια ικανότητα) είναι μερικά από τα εργαλεία που σε συνδυασμό με τους εξειδικευμένους αθλητικούς φυσικοθεραπευτές, προσφέρουν την ειδική αξιολόγηση και το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα αθλητικής φυσικοθεραπείας» καταλήγει ο κ. Ψαρογιώργος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξάθρωση ώμου : Δες πως θα το αντιμετωπίσεις

Ρήξη τένοντα ώμου: Πως να απαλλαγείτε οριστικά από τον πόνο

Ποιες οι συχνότερες αιτίες πόνου στον ώμο;

Πονάει πολύ το πόδι σας: έχετε πάθει διάστρεμμα;

Συμπληρωματική θεραπεία στις ψυχικές διαταραχές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καλεί τις οργανώσεις και τα σωματεία των ατόμων με αναπηρία, των μέλη - φορείς αυτών αλλά και όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους να λάβουν μέρος, καθώς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προβάλλουν τα πάγια και δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Κάλυψη δύο κενών θέσεων σε «Κέντρο Ειδικής Αγωγής»

ΕΣΑμεΑ: Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία ΚΔΗΦ προσκαλεί τα άτομα με νοητική υστέρηση να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας

Τα έργα για την Υγεία που τροποποιούνται ή απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποια έργα για την Υγεία θα υλοποιηθούν τελικά  μέχρι το τέλος του 2025 από το Ταμείο Ανάκαμψης;. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση για να συγκρατήσει τις απώλειες που είχαν τα κράτη -μέλη της, λόγω του κορωνοϊού και μετά από πολλές ενστάσεις σύστησε το Ταμείο Ανάκαμψης με το οποίο τα χρηματοδοτεί.

18 ερωτήσεις & απαντήσεις σχετικά με τους κιρσούς των κάτω άκρων

Οι κιρσοί, αν και συχνά θεωρούνται αισθητικό πρόβλημα, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής μας με προβλήματα υγείας με τα οποία συνδέονται. Θρόμβωση, αιμορραγία, δερματικές αλλοιώσεις, αίσθημα βάρους, κούραση, πόνος και κνησμός είναι μερικά από αυτά, ενώ γενικά η επιφανειακή φλεβική ανεπάρκεια συναντάται σχεδόν στο 30% του γενικού πληθυσμού.

Πανικάρια Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών - Μάρτιος 2024

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.