Επιστημονικά Νέα

Αρθρίτιδα: Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

ADMAN

Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 9.000 μεσήλικων και μεγαλύτερων ενηλίκων, εκείνοι που κατάφεραν να χάσουν λίγο επιπλέον βάρος ωφελούσαν τα γόνατά τους με δύο τρόπους: Είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρθρίτιδα στο γόνατο τα επόμενα χρόνια, και αν είχαν ήδη αρθρίτιδα στο γόνατο, η βλάβη των αρθρώσεων προχωρούσε πιο αργά.

Αρθρίτιδα

Είναι από καιρό γνωστό ότι τα περιττά κιλά αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αρθρίτιδας του γόνατος. Και όταν τα άτομα με την πάθηση είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενθαρρύνονται να χάσουν βάρος για να μειώσουν τον πόνο τους. Οι ειδικοί είπαν ότι τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί όχι μόνο να περιορίσει τον πόνο, αλλά και να βοηθήσει στην προστασία της ακεραιότητας της ίδιας της άρθρωσης του γόνατος. «Ακόμη και σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς που έχουν ήδη κάποια δομική βλάβη από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, εξακολουθεί να υπάρχει ρόλος της απώλειας βάρους στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης», είπε η Δρ Έμιλι Κάρολ, ρευματολόγος στο Σύστημα Υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Η Δρ Linda Russell, ρευματολόγος στο Hospital for Special Surgery, επίσης στη Νέα Υόρκη, συμφώνησε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν έχετε οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο και χάσετε βάρος, θα έχετε λιγότερο πόνο», είπε ο Russell. «Αυτό υποδηλώνει ότι η απώλεια βάρους επιβραδύνει επίσης την εξέλιξη της βλάβης της άρθρωσης». Τα ευρήματα – από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία – δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, σύμφωνα με τον Russell. Με βασικούς όρους, το υπερβολικό βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα γόνατα, ειδικά στην έσω (ή την εσωτερική) πλευρά της άρθρωσης. Σε αυτή τη μελέτη, σημείωσε ο Russell, οι αλλαγές βάρους σχετίζονταν ειδικά με τις πιθανότητες στένωσης του αρθρικού χώρου στην εσωτερική πλευρά του γόνατος.

«Έτσι αυτό επιβεβαιώνει αυτό που υποπτευόμασταν», είπε. Αλλά αυτή η επιβεβαίωση είναι σημαντική, πρόσθεσε ο Russell, καθώς μπορεί να δώσει στους ασθενείς περισσότερα κίνητρα για να χάσουν επιπλέον κιλά. «Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα γόνατος και χάσετε βάρος, ίσως μπορείτε είτε να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος είτε να την καθυστερήσετε», είπε ο Ράσελ. Ένα σημείο, όμως, είναι ότι χρειάστηκε ουσιαστική απώλεια βάρους για να γίνει σημαντική διαφορά.

Κατά μέσο όρο, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έπρεπε να εγκαταλείψουν μια κατηγορία δείκτη μάζας ολόκληρου σώματος (ΔΜΣ) – από παχύσαρκους σε υπέρβαρους, για παράδειγμα – για να μειώσουν τις πιθανότητες εξέλιξης της αρθρίτιδας κατά 22%. Αυτό είναι πρόκληση, σύμφωνα με τον Russell. «Το δύσκολο είναι ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος συχνά δυσκολεύονται να ασκηθούν λόγω του πόνου», είπε. Ωστόσο, είπαν και οι δύο γιατροί, υπάρχουν μορφές άσκησης χαμηλού αντίκτυπου που κάνουν την καρδιά να ανυψώνεται και καίει θερμίδες – όπως το κολύμπι, το περπάτημα, το ποδήλατο και η χρήση ελλειπτικών μηχανών. «Ενθαρρύνω τους ασθενείς να βρουν δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν και που τους αρέσουν», είπε ο Russell.

Η αυστραλιανή μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 5.800 ενήλικες που δεν είχαν οστεοαρθρίτιδα γόνατος και λίγο περισσότερους από 6.000 που είχαν ήδη τη νόσο. Η οστεοαρθρίτιδα αναφέρεται στη συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας «φθοράς» που περιλαμβάνει διάσπαση του χόνδρου που προστατεύει τις αρθρώσεις. Συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το ένα πέμπτο των συμμετεχόντων κατάφεραν να μειώσουν το ΔΜΣ τους σε διάστημα τεσσάρων έως πέντε ετών. (Ο ΔΜΣ είναι μια εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος.) Για κάθε «μονάδα» μείωση του ΔΜΣ, ο κίνδυνος ανάπτυξης αρθρίτιδας του γόνατος μειώθηκε κατά 5% και ο κίνδυνος περαιτέρω βλάβης των αρθρώσεων μειώθηκε κατά παρόμοιο ποσοστό.

Όταν τα άτομα με αρθρίτιδα γόνατος είχαν μείωση του ΔΜΣ κατά 5 μονάδες – αρκετή για να πέσει σε μια νέα κατηγορία ΔΜΣ – ο κίνδυνος εξέλιξης μειώθηκε κατά 22%, οι ερευνητές διαπίστωσαν. Όμως, ενώ η μικρότερη απώλεια βάρους έφερε μικρότερο όφελος, εξακολουθεί να έχει σημασία, σύμφωνα με την Carroll. «Κάθε κομμάτι μετράει», είπε. Και για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, σημείωσε ο Carroll, η άσκηση είναι μόνο μέρος της εξίσωσης: Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το κλειδί. Και οι δύο γιατροί συνέστησαν στα άτομα με αρθρίτιδα γόνατος να μιλήσουν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για βοήθεια με την απώλεια βάρους: Μερικοί μπορεί να ωφεληθούν από τη φυσικοθεραπεία για να τους βοηθήσουν να δραστηριοποιηθούν. Και μερικοί, ανάλογα με τον ΔΜΣ τους και άλλες καταστάσεις υγείας, μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για θεραπείες απώλειας βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πονάει η πλάτη μας;

Δημιουργούν οι στατίνες μυϊκούς πόνους;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ελαιοκράμβη

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.