Υποστήριξη Ασθενών

Νέος «καθαρός» αισθητήρας ελέγχει τις διεγέρσεις του εγκεφάλου

Νέος «καθαρός» αισθητήρας ελέγχει τις διεγέρσεις του εγκεφάλου

Οι επιστήμονες επινόησαν ένα νέο αισθητήρα που τους επιτρέπει να βλέπουν τα μόρια που ελέγχουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου χωρίς τη χρήση χημικών ή ραδιενεργών επισημάνσεων. Επί του παρόντος, το χρυσό πρότυπο προσέγγισης για την απεικόνιση μορίων στον εγκέφαλο γίνεται με ραδιενεργούς ανιχνευτές. Ωστόσο, αυτοί οι ανιχνευτές προσφέρουν χαμηλή ανάλυση και δεν μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθήσει κάποιος δυναμικές εκδηλώσεις, λέει ο AlanJasanoff,  καθηγητής βιολογικής μηχανικής στο MIT.  

Ο Jasanoff και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει νέους αισθητήρες που αποτελούνται από πρωτεΐνες σχεδιασμένους να ανιχνεύουν ένα συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος τους οδηγεί στο να διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία στην άμεση περιοχή. Αυτό παράγει μια αλλαγή στη ροή του αίματος που μπορεί να απεικονιστεί με μαγνητικό τομογράφο(MRI) ή άλλες τεχνικές απεικόνισης. “Αυτή είναι μια ιδέα που μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύουμε τα μόρια που βρίσκονται στον εγκέφαλο σε βιολογικά χαμηλά επίπεδα, και να το κάνουμε αυτό με αυτούς τους παράγοντες απεικόνισης ή αντίθεσης που μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους», λέει ο Jasanoff. «Μπορούμε επίσης να τους ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε, και αυτό είναι πραγματικά το κλειδί στην προσπάθεια για την ανίχνευση δυναμικών διεργασιών στον εγκέφαλο.”

Σε ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες ο καθηγητής Jasanoff και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν αυτούς τους ανιχνευτές για την ανίχνευση ενζύμων που ονομάζονται πρωτεάσες, αλλά απώτερος στόχος τους είναι να τους χρησιμοποιήσουν για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι δρουν ως χημικοί αγγελιοφόροι μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.

Έμμεση απεικόνιση

Για να δημιουργήσουν τους ανιχνευτές τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τροποποιημένο πεπτίδιο που ονομάζεται καλσιτονίνη το οποίο σχετίζεται με το γονιδιακό πεπτίδιο (CGRP), τα  οποία είναι ενεργά κυρίως κατά τη διάρκεια των ημικρανιών ή της φλεγμονής. Οι ερευνητές παγίδευσαν τα πεπτίδια μέσα σε ένα κλουβί από πρωτεΐνη, απομονώνοντας τα  από την αλληλεπίδραση με τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν τα πεπτίδια συναντούν πρωτεάσες στον εγκέφαλο, οι πρωτεάσες κόβονται, οι κλωβοί μένουν ανοικτοί και η CGRP κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Η απεικόνιση αυτή της διαστολής με μαγνητική τομογραφία επιτρέπει στους ερευνητές να προσδιοριστεί ο τόπος όπου εντοπίστηκαν οι πρωτεάσες. «Αυτά είναι τα μόρια που δεν είναι ορατά άμεσα, αλλά αντ ‘αυτού γίνονται αλλαγές στο σώμα που μπορεί στη συνέχεια να απεικονιστεί πολύ αποτελεσματικά» λέει ο Jasanoff.

Οι πρωτεάσες χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως βιοδείκτες για τη διάγνωση ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η νόσος του Alzheimer. Ωστόσο, στο εργαστήριο ο Jasanoff  τους χρησιμοποίησε κυρίως για να αποδείξει την εγκυρότητα της προσέγγισής τους. Τώρα, εργάζονται για την προσαρμογή αυτών των παραγόντων απεικόνισης, για την παρακολούθηση των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία και την επεξεργασία των συναισθημάτων. Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές σχεδιάζουν να τροποποιήσουν τα κλουβιά που περιβάλλει το CGRP έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν με αλληλεπίδραση με ένα συγκεκριμένο νευροδιαβιβαστή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Λωξάντρα Λούκας ανοίγει τον δρόμο σε άτομα με ειδικές δεξιότητες να μπορούν να συμμετέχουν και να εργάζονται σε κρατικές σκηνές.

77χρονος συνταξιούχος χάρισε το σπίτι του σε ορφανοτροφείο σε μια γενναία πράξη αλληλεγγύης και όχι μόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γερμανική κλινική βοηθά ασθενείς που νόσησαν ή νοσούν με μακρά covid-19

"Αυτό δεν υπάρχει ακόμη σε πολλές άλλες χώρες", δήλωσε ο Frommhold. Δεν είναι σαφές πόσα άτομα πάσχουν από μακροχρόνια COVID-19, εν μέρει επειδή η κατάσταση δεν έχει ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια. Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που αναφέρουν οι ασθενείς.

Η Αγγελοπούλου δίπλα στος ασθενεις με δωρεά 18 κινητών κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ

Η δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για να θωρακιστεί η ελληνική κοινωνία εναντίον της πανδημίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η οικονομική στήριξη της έρευνας για τη δημιουργία ενός «ζωντανού» φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, βασισμένου στα Τ-λεμφοκύτταρα, που πραγματοποιείται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί "αγκαλιάζει" τα παιδιά του ακριτικού Έβρου

Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό  Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η  Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προσέφερε συσκευή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (monitor).

ΟΙ κ.κ. Μαρινάκης, Φράγκου και η εταιρεία ΙΟΝ στο πλευρό των ασθενών με δωρεά 12 κλινών ΜΕΘ

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τους δωρητές, καθώς, όπως τόνισε, «εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και κρίσης, στήριξαν και βοήθησαν εμπράκτως, και το βλέπετε σήμερα μπροστά σας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με ψωρίαση – Δείτε που

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, Επιδέρμια, με αφορμή τις ιδιαίτερες καταστάσεις που ζούμε λόγω της πανδημίας και με επίκεντρο πάντα τον ασθενή, εκπόνησε νέο πρόγραμμα με στόχο την έγκυρη ενημέρωση όλων για τις νόσους και τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν. Συγκεκριμένα, υλοποιεί το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης Οne to Οne όπου εξειδικευμένοι […]

Νέα τεστ ανίχνευσης σε ασθενείς με Covid-19 για την ταχύτητα ανάπτυξης αντισωμάτων

Υπό ανάπτυξη νέα τεστ για τον κοροναϊό -Θα αποκαλύπτουν την πραγματική κλίμακα εξάπλωσης του ιού Νοσοκόμα με στολή προφύλαξης για τον κοροναϊό Τα σημερινά τεστ που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του κοροναϊού, είναι ασφαλώς πολύτιμα, αλλά δεν είναι επαρκή για να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξάπλωσης του πανδημικού κοροναϊού στον πληθυσμό. Για να γίνει […]

Eκστρατεία ενημέρωσης του ΕΔΔΥΠΠΥ για το απαραίτητο των εμβολιασμών

Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – ΕΔΔΥΠΠΥ, μετά τη μεγάλη επιτυχία της αντίστοιχης περσινής. Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί σε 20 Δήμους σε όλη την Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και θα αφορά ειδικότερα την ενημέρωση για τα οφέλη εμβολιασμού έναντι της εποχικής […]