Top News

Στα ‘’ μαχαίρια ‘’ παθολόγοι και ενδοκρινολόγοι για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Στα ‘’ μαχαίρια ‘’ παθολόγοι και ενδοκρινολόγοι για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Στα ‘’ μαχαίρια ‘’ οι παθολόγοι-μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας με τους ενδοκρινολόγους για την περίθαλψη των ασθενών με διαβήτη .

Συγκεκριμένα τους ασθενείς με διαβήτη κατ’ αποκλειστικότητα θέλουν να περιθάλπουν οι παθολόγοι-μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας με τις… ευλογίες της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), όπως αναφέρει η Ελληνική Ενδοκρινολογική εταιρεία .

Οι ενδοκρινολόγοι τονίζουν επίσης ότι ‘’ Κατά παράβαση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, που αναγνωρίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη ως αναπόσπαστο τμήμα της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κατέθεσε εισήγηση στην εν λόγω Επιτροπή για να αναλάβουν αποκλειστικά παθολόγοι και παιδίατροι την εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη. Παρά την οξεία αντίδραση της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ) που έστειλε μέχρι και εξώδικο στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ καθηγητή Κ. Μάρκου, ο οποίος μάλιστα είναι ενδοκρινολόγος, το θέμα εξετάστηκε ερήμην της ΕΕΕ-ΠΕΕ στην Επιτροπή, η οποία αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτό το αίτημα. ‘’

Έτσι, το θέμα παραπέμφθηκε για συζήτηση στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, η οποία θα συνεδριάσει το προσεχές διάστημα (ίσως στις 9 Ιουνίου) για να λάβει την τελική απόφαση και να κάνει σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας.

Η αλήθεια σύμφωνα με την Ελληνική Ενδοκρινολογική εταιρεία .
είναι ότι:
1. Ο σακχαρώδης διαβήτης ανήκει στις ενδοκρινοπάθειες και υποχρεωτικά διδάσκεται στο πλαίσιο της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας.
2. Η εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη (η αποκαλούμενη ως «διαβητολογία») δεν είναι αναγνωρισμένη στη χώρα μας ούτε ως τίτλος ιατρικής ειδικότητας ούτε ως τίτλος ιατρικής εξειδίκευσης, ενώ μόνο οι ενδοκρινολόγοι δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του διαβητολόγου. Η χρήση του τίτλου αυτού από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων είναι μη νόμιμη, αφού ο τίτλος αυτός δεν είναι θεσμοθετημένος και συνεπώς δεν έχει νομική υπόσταση.
3. Η προτεινόμενη από το ΚΕΣΥ εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη μόνο των μη-ενδοκρινολόγων θα προκαλέσει τεράστια σύγχυση στους ασθενείς και δραματική μείωση στο επίπεδο της φροντίδας τους αφού οι γιατροί που θα τους αντιμετωπίζουν δεν θα είναι εκπαιδευμένοι σε όλες τις ενδοκρινοπάθειες (παθήσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες) αλλά σε μία μεμονωμένη, λες κι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν επηρεάζει άλλα όργανα και ιστούς πλην του παγκρέατος.

4. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να πάρει ένας γιατρός την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας είναι προαπαιτούμενο να εμβαθύνει σε όλες τις πτυχές του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του.

5. Προηγούμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ έχουν απορρίψει την καθιέρωση εξειδίκευσης στον σακχαρώδη διαβήτη, διότι «η Διαβητολογία δεν παριστά ένα καλά καθορισμένο πεδίο άσκησης της Ιατρικής που ΔΕΝ μπορεί να συμπεριληφθεί στα καθιερωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων ειδικοτήτων», ενώ έχει «επαλληλία 100% με την Ενδοκρινολογία», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά σε μία από αυτές (2003).

6. Από το 1992 το ΚΕΣΥ είχε προτείνει να αλλάξει ο τίτλος της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας και να γίνει «Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός», κάτι όμως που ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

7. Στην Ευρώπη δεν τίθεται πουθενά θέμα διαχωρισμού της Ενδοκρινολογίας από τον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αναγνωρίζεται αποκλειστικά και μόνο η ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας και όχι η «διαβητολογία», η οποία σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενταγμένη στο γνωστικό αντικείμενο της Ενδοκρινολογίας.

8. Οι χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη αντιμετωπίζονται από τις αντίστοιχες ειδικότητες (π.χ. Νεφρολογία, Νευρολογία, Αγγειολογία, Καρδιολογία, Οφθαλμολογία), δίχως την αναγκαιότητα και τη συμβολή κάποιου «εξειδικευμένου διαβητολόγου», επομένως δεν συντρέχει λόγος για «καλύτερη εκπαίδευση-εξειδίκευση» παθολόγων γι’ αυτές, όπως ισχυρίζεται η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Παρόλα αυτά λένε οι ενδοκρινολόγοι ότι ‘’ η Επιτροπή Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ δεν έλαβε υπ’ όψιν το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο, ούτε τις προηγούμενες αποφάσεις/γνωμοδοτήσεις του ΚΕΣΥ, κατά την απόφασή της επί της εισήγησης της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, την οποία και αποδέχτηκε. Στις καταγγελίες αυτές προχώρησε σήμερα η ΕΕΕ-ΠΕΕ, η οποία προγραμματίζει συγκέντρωση-διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΚΕΣΥ, την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 στις 11 π.μ.’’

Οι κ. κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΕΕ-ΠΕΕ, και η κυρία Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και γενική γραμματέας της ΕΕΕ-ΠΕΕ, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία αναφέρει στην εισήγησή της προς το ΚΕΣΥ ότι «η Διαβητολογία καθορίζεται ως εξειδίκευση ιατρών που έχουν ειδικευθεί στην ειδικότητα είτε της Παθολογίας είτε της Παιδιατρικής, με αντικείμενο την απόκτηση ειδικών γνώσεων για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη και των επιπλοκών του».

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο αλλά γίνεται προσπάθεια να περάσει στην Ελλάδα «δίχως να εξυπηρετεί επιστημονικούς λόγους ούτε την ποιότητα περίθαλψης των διαβητικών ασθενών», ενώ «ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας συντεχνιακών συνθηκών» όπως αναφέρει η ΕΕΕ-ΠΕΕ στο εξώδικό της με ημερομηνία 15 Μαΐου 2017.

Η ΕΕΕ-ΠΕΕ τονίζει ότι «ο σακχαρώδης διαβήτης, λόγω της πολυσυστηματικής φύσης του, αποτελεί επιστημονικό αντικείμενο έρευνας πολλαπλών ειδικοτήτων και ΟΧΙ μίας επαγγελματικά κατοχυρωμένης εξειδίκευσης-ειδικότητας», ενώ «επιστημονικό ενδιαφέρον πρέπει να μπορεί να αναπτύσσει οποιοσδήποτε ΙΑΤΡΟΣ κάθε ειδικότητας, χωρίς να συντρέχει η ανάγκη νομικής ή επαγγελματικής κατοχύρωσης του τίτλου “διαβητολόγος”».

«Με την λογική της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ο ενδοκρινολόγος ο οποίος υποχρεωτικά εκπαιδεύεται (εξειδικεύεται) για δύο χρόνια στην Παθολογία στο πλαίσιο των σπουδών του, κανονικά είναι και… Παθολόγος (κατά το «Διαβητολόγος»), ενώ ο παθολόγος που έχει εξειδικευθεί στη διαβητική νεφροπάθεια ουσιαστικά είναι και… Νεφρολόγος», τόνισαν χαρακτηριστικά οι ομιλητές.

Το όλο θέμα είχε ανακινήσει το προηγούμενο προεδρείο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και το συνεχίζει το νυν, ο πρόεδρος του οποίου είναι ο συντάκτης του σχετικού αιτήματος της ΕΔΕ αλλά και τακτικό μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕ.Σ.Υ. που ομόφωνα αποφάσισε τη θέσπιση της επίμαχης εξειδίκευσης!
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ) δηλώνει ρητά την αμετακίνητη θέση του για την έλλειψη αναγκαιότητας θέσπισης της εξειδίκευσης στον σακχαρώδη διαβήτη», είπαν οι κ.κ. Μούσλεχ και Διαμάντη-Κανδαράκη. «Και αυτό, διότι δεν υπάρχει ειδικότητα στο εν λόγω νόσημα και ως εκ τούτου εξειδίκευση, σύμφωνα και με την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ειδικευμένων Ιατρών (UEMS), της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ESE), της συντριπτικής πλειονότητας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του παράγωγου Κοινοτικού Δικαίου (Οδηγίας 2013/55/ΕΕ της 20-11-2013, η οποία τροποποίησε την Οδηγία 2005/36/ΕΚ της 07-09-2005, η οποία, με τη σειρά της, είχε αντικαταστήσει την Οδηγία 93/16/ΕΟΚ της 05-04-1993)».

Επίσης, «το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕ-ΠΕΕ εμμένει στην αυτονόητη και απολύτως νόμιμη διεκδίκηση της κατοχύρωσης της αλλαγής τίτλου της ειδικότητας από “Ενδοκρινολογία” σε “Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός”, σε εναρμόνιση με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]

Oι αλλεργικές αντιδράσεις “ασπίδα” για τον καρκίνο του δέρματος

Τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον καρκίνο, υποδηλώνουν νέα ευρήματα. Η έρευνα, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, αναδεικνύει προηγουμένως άγνωστη δερματική άμυνα – και θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του δέρματος. Η […]

Εντοπίστηκε περιοχή στον εγκέφαλο που επηρεάζει την όρεξη

Οι ερευνητές στο A*STAR’s Singapore Bioimaging Consortium (SBIC) έχουν εντοπίσει μια νέα περιοχή του εγκεφάλου στα ποντίκια, που ονομάζεται Tuberal Nucleus (TN), η οποία επηρεάζει την όρεξη και το σωματικό βάρος. Είναι αξιοσημείωτο ότι η περιοχή ΤΝ έχει παρόμοια δομή με το Nucleus Tuberalis Lateralis (NTL) του ανθρώπινου εγκεφάλου, του οποίου η λειτουργία είναι άγνωστη. […]

Νέα πλατφόρμα, θα είναι η επόμενη γενεά για την θεραπεία κληρονομικών ασθενειών

Ένας επιστήμονας ανακάλυψε μια τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων που θα μπορούσε να διορθώσει αποτελεσματικά και με ακρίβεια τις γενετικές ανωμαλίες που αποτελούν τη βάση για ορισμένες ασθένειες, τοποθετώντας το νέο εργαλείο ως βάση για την επόμενη γενεά γενετικών θεραπειών. Αυτή η πλατφόρμα επεξεργασίας, που ανακαλύφθηκε από τον Saswati Chatterjee του City of Hope, Ph.D., τελικά μπορεί […]

Οι “έξυπνοι” αισθητήρες βελτιώνουν την ασφάλεια των τροφίμων

Οι έξυπνοι αισθητήρες μπορούν να βοηθήσουν τη βιομηχανία τροφίμων να διατηρήσει την παραγωγή της φρέσκια εξασφαλίζοντας ότι διατηρούνται σημαντικές περιβαλλοντικές παράμετροι όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Οι έξυπνοι αισθητήρες είναι συσκευές που συλλέγουν βασικές πληροφορίες από το περιβάλλον και μετατρέπουν αυτές τις εισόδους σε ψηφιακά δεδομένα. Οι αισθητήρες χρησιμοποιούν στη συνέχεια υπολογιστική ισχύ για […]

Ανελαστικός ο Τσακαλώτος στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο περικοπών στο ανθυγιεινό επίδομα. Αυτό επισήμανε η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εκρηκτικό κλίμα αφού είχε προηγηθεί ένταση μεταξύ των συνδικαλιστών και της αστυνομίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της οποίας έγινε ρήξη χημικών. Ο κος […]

Νέα Υόρκη: Ένα βήμα πριν την νομιμοποίηση μαριχουάνας για ψυχαγωγία

Το κράτος της Νέας Υόρκης εξετάζει εάν θα πρέπει να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα ψυχαγωγίας, καθώς μια νέα έκθεση υποστηρίζει θετικά την ενέργεια αυτή. Ο κυβερνήτης του κράτους της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, ζήτησε την έκθεση τον Ιανουάριο του 2018. Το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης απέστειλε την «ελεγχόμενη έκθεση για τη μαριχουάνα» στο γραφείο του […]

Κυριόπουλος: Η “μυθολογία” της πολυφαρμακίας και η φαρμακευτική δαπάνη

Της Νικολέτας Ντάμπου Αβάσιμη παραφιλολογία χαρακτηρίζει την συζήτηση για την πολυφαρμακία και την υπερκατανάλωση των φαρμάκων, ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος- Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας (ΕΣΔΥ) στην συνέντευξη που παραχωρήθηκε στο www.healthweb.gr.  Ποια είναι η εκτίμησή σας για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης στην χώρα μας; Η κατανάλωση των -υπό ασφαλιστική κάλυψη- φαρμάκων στη χώρα μας […]