Top News

Ο έρπητας σε παιδιά αυξάνει τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ο έρπητας σε παιδιά αυξάνει τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας

Προηγούμενη λοίμωξη από ιό Epstein-Barr (EBV) και ιό του απλού έρπητα (HSV) φαίνεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) με έναρξη στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με τα ευρήματα από μια μεγάλη εθνική μελέτη.

Δείγματα από 360 παιδιά με MS 496 υγιή παιδιά (ομάδα ελέγχου) από 16 παιδιατρικά κέντρα MS ελέγχθηκαν για αντισώματα κατά του EBV, κυτταρομεγαλοϊού (CMV), και HSV και για τα επίπεδα της 25- (ΟΗ)-βιταμίνης D. Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 15,2 έτη, το 64% ήταν κορίτσια, και η μέση διάρκεια της νόσου κατά την μελέτη ήταν 354 ημέρες. Τα παιδιά της ομάδας ελέγχου είχαν μέση ηλικία 14,3 έτη. Μετά την προσαρμογή ως προς την ηλικία, το φύλο, και τη φυλή/εθνότητα, τα στοιχεία μίας προηγούμενης μόλυνσης με ΕΒV συσχετίσθηκαν ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο MS έναρξης στην παιδική ηλικία (με αναλογία πιθανοτήτων = 3,6), ανέφερε ο Bardia Nourbakhsh, MD, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η οροθετικότητα για HSV-1 και -2 σχετίζεται επίσης σημαντικά με την MS έναρξης στην παιδική ηλικία (με αναλογία πιθανοτήτων = 1,5), δήλωσε ο Δρ Nourbakhsh, από  το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Βαλτιμόρη.  «Δεν είδαμε σύνδεση μεταξύ CMV και κινδύνου ανάπτυξης MS έναρξης στην παιδική ηλικία» είπε, σημειώνοντας ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια προστατευτική επίδραση προηγούμενης λοίμωξης από CMV. Υπήρχε μια τάση προς συσχέτιση ανάμεσα στα χαμηλότερα επίπεδα ορού της βιταμίνης D και του κινδύνου ανάπτυξης MS έναρξης στην παιδική ηλικία, αλλά τα ευρήματα είναι αμφίβολα, λόγω του ότι τα περισσότερα παιδιά που μελετήθηκαν ξεκίνησαν χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D μετά τη διάγνωση, σημείωσε.

Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι η φυλή έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ προηγούμενων λοιμώξεων και MS. Η συσχέτιση μεταξύ μόλυνσης με HSV-1 και -2 ήταν σημαντική μόνο μεταξύ των λευκών ασθενών, η συσχέτιση μεταξύ προηγούμενης λοίμωξης από ΕΒV και MS ήταν πολύ ισχυρότερη σε λευκούς από τους μη-λευκούς, και η συσχέτιση μεταξύ ΕΒV και MS ήταν ισχυρότερη σε μη-ισπανόφωνους από ό, τι σε ισπανόφωνους, είπε.

Η παραλλαγή που αυξάνει τον κίνδυνο για MS HLA DRB1*1501 διαδραμάτισε επίσης ρόλο στις συσχετίσεις. Η συσχέτιση μεταξύ προηγηθείσας λοίμωξης HSV-1 και -2 και κινδύνου MS ήταν εμφανής μόνο σε DRB1-αρνητικά άτομα, και, αντιστρόφως, η συσχέτιση μεταξύ προηγούμενης λοίμωξης από EBV και κινδύνου MS ήταν πολύ ισχυρότερη σε όσους ήταν DRB1-θετικοί, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]