Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Top News

Η βαριατρική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η βαριατρική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Μια μεγάλη αναδρομική μελέτη που επικεντρώνεται κυρίως σε γυναίκες διαπιστώνει ότι ο κίνδυνος καρκίνου μειώνεται σχεδόν κατά το ένα τρίτο μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 72.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου σε γυναίκες και 28.000 σε άνδρες είχαν προκληθεί από το υπερβολικό βάρος, το 2012. Εκτιμάται επίσης ότι πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ ζουν με παχυσαρκία, αν και περισσότερες γυναίκες επηρεάζονται από τους άνδρες.

Μια νέα αναδρομική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati College of Medicine στο Οχάιο έχει αναλύσει τώρα τα δεδομένα από περισσότερα από 22.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, για να εκτιμήσει την επίδραση των επεμβάσεων τους στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Τα δεδομένα προέρχονταν από πέντε διαφορετικά ιατρικά κέντρα του φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας Kaiser Permanente: στο Κολοράντο, στη Βόρεια Καλιφόρνια, στο Όρεγκον, στη Νότια Καλιφόρνια και στην Ουάσιγκτον, DC.

«Βρήκαμε», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Daniel Schauer, «ότι οποίος έχει υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση έχει μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά καρκίνου σχετιζόμενου με παχυσαρκία – συμπεριλαμβανομένων του μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του ενδομητρίου, του καρκίνου του παγκρέατος και του παχέος εντέρου. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι το πόσο πολύ μειώθηκε ο κίνδυνος του καρκίνου.»

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Annals of Surgery. Ο Δρ. Schauer και η ομάδα του συνέκριναν τα ιατρικά δεδομένα 22.198 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μεταξύ 2005 και 2012 με αυτά 66.427 ατόμων που δεν έκαναν χειρουργική επέμβαση. Πάνω από το 80% της συνολικής κοόρτης ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να διερευνήσουν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση μέχρι και 10 χρόνια μετά την επέμβαση.

Οι δύο ομάδες ήταν συγκρίσιμες για συναφείς παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Όλοι τα άτομα των οποίων τα δεδομένα αναλύθηκαν παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2014. Ο Δρ Schauer και η ομάδα εντόπισαν συνολικά 2.543 περιστατικά καρκίνου “μετά από μια μέση παρακολούθηση των 3,5 ετών”. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαριατρική χειρουργική οδήγησε σε 33% χαμηλότερο κίνδυνο οποιουδήποτε τύπου καρκίνου, αλλά το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε για τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Ειδικότερα, μεταξύ εκείνων που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, υπήρχε 42% χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και 50% χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου. Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν επίσης 41% χαμηλότερος και ο κίνδυνος καρκίνου του παγκρέατος μειώθηκε κατά 54%. Μια εξήγηση που δόθηκε από τους επιστήμονες για τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία συνδέθηκε με τα τροποποιημένα επίπεδα οιστρογόνων μετά την απώλεια βάρους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Close Icon