Top News

Η νεφρική νόσος συνδέεται με καρδιοπάθειες

Η νεφρική νόσος συνδέεται με καρδιοπάθειες

Μια νέα ανάλυση δείχνει ότι από το 2013, οι θάνατοι εκ καρδιαγγειακών αιτίων που αποδίδονται στη μειωμένη νεφρική λειτουργία είναι περισσότεροι από τους θανάτους λόγω αυτής καθ’αυτής της ανεπάρκειας των νεφρών, ανά τον κόσμο. Τα ευρήματα, τα οποία εμφανίζονται στο επόμενο τεύχος της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας ( JASN ), παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την πραγματική επίπτωση της νεφρικής νόσου και υπογραμμίζουν τη σημασία του ελέγχου διαλογής για νεφρική νόσο.

Η μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής προσβολής και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Για να γίνει κατανοητή η επίδραση της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) επί της καρδιαγγειακής υγείας, η Bernadette Thomas MD, MS (University of Washington), μαζί με δεκάδες συνεργάτες διεθνώς, καθώς και τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας, εκτίμησαν τον επιπολασμό της μειωμένης νεφρικής λειτουργίας (στάδια ΧΝΝ 3, 4, και 5) για 188 χώρες σε 6 χρονικές στιγμές από το 1990 έως 2013, ως μέρος μίας παγκόσμιας μελέτης. Για την κατάταξη της ΧΝΝ ή χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας σε στάδια χρησιμοποιούμε ως ένδειξη την τιμή του ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR). Έτσι σταδίου 3 ΧΝΝ είναι η μέτρια μείωση του GFR (30 – 59 ml/min/1,73 m2), σταδίου 4 είναι η σημαντική μείωση του GFR (15 – 29 ml/min/1,73 m2) και ), σταδίου 5 είναι η έκδηλη νεφρική ανεπάρκεια (με τιμή του GFR < 15 ml/min/1,73 m2).

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το 2013, μειωμένη νεφρική λειτουργία συσχετίστηκε με 4% των θανάτων παγκοσμίως, ή 2,2 εκατομμύρια θανάτους σε απόλυτη τιμή. Περισσότεροι από τους μισούς (1,2 εκατομμύρια) θανάτους ήταν εκ καρδιαγγειακών αιτίων, ενώ 0,96 εκατομμύρια ήταν θάνατοι από νεφρική ανεπάρκεια . Σε σύγκριση με μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, η μειωμένη νεφρική λειτουργία κατατάσσεται χαμηλότερα από την υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση, τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, και της υψηλής γλυκαιμίας νηστείας και παρομοίως με την υψηλή ολική χοληστερόλη ως παράγοντας κινδύνου για προσαρμοσμένα για αναπηρία έτη ζωής (τον αριθμό των ετών που χάνονται λόγω κακής υγείας, αναπηρίας ή πρόωρου θανάτου) τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου.

«Η κατανόηση του πραγματικού αντίκτυπου της νεφρικής νόσου επί της υγείας στην κοινωνία απαιτεί την εξέταση των θανάτων εκ καρδιαγγειακών αιτίων, θανάτων λόγω νεφρικής νόσου τελικού σταδίου καθώς και της σχετικής αναπηρίας», δήλωσε η δρ Thomas. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου το ποσοστό των θανάτων έχει αυξηθεί από το 1990».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]