Top News

Η Merck αναζητά αναπτυξιακούς εταίρους για πειραματικές θεραπείες

Η Merck αναζητά αναπτυξιακούς εταίρους για πειραματικές θεραπείες

Της Γεωργίας Σκιτζή 

Η Merck KGaA θα επιδιώξει να δημιουργήσει νέους  αναπτυξιακούς εταίρους για πειραματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της τετοτινίμπης, καθώς η γερμανική εταιρεία εξετάζει τις συμφωνίες χορήγησης αδειών για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση κλινικών δοκιμών.

Η Merck δραστηριοποιείται για  πολλά χρόνια και αυτή τη φορά πλασάρει ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο. Επιδιώκει να ακολουθήσει μια συνεργατική προσέγγιση, καθώς η αναμενόμενη μείωση του λειτουργικού κέρδους φέτος αναγκάζει την εταιρία να βρει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής ανάπτυξης.

Ο Luciano Rossetti, επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης των φαρμάκων, δήλωσε ότι η εταιρεία συμμετείχε σε “πολύ διευρυμένες συνομιλίες” σχετικά με συμφωνίες για τη χρηματοδότηση δοκιμών φαρμάκων. Είπε ότι η Merck έψαχνε να επιτύχει συμφωνίες για θεραπευτικές αγωγές, συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου tepotinib για τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και μιας λεγόμενης δυσλειτουργικής πρωτεΐνης σύντηξης σε προγενέστερο στάδιο ανάπτυξης, που στοχεύει να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Η Merck ωστόσο δεν αποκάλυψε τα ονόματα πιθανών εταίρων.

Ο Rossetti δήλωσε ότι η εταιρεία προετοιμάζεται να παρουσιάσει τα αρχικά δεδομένα της δοκιμής Phase 2 για το tepotinib στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο τον Ιούνιο, η οποία αναμένεται να δείξει ότι το φάρμακο μπλοκάρει μια γενετική μετάλλαξη που οδηγεί στην ανάπτυξη όγκου σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα.

“Αυτό που περιμένουμε από αυτή την προσέγγιση υψηλής ακρίβειας είναι να έχουμε υψηλό ποσοστό απόκρισης σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών”, δήλωσε ο Rossetti, προσθέτοντας ότι η ASCO είχε την τελευταία λέξη για το αν τα ευρήματα θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στη διάσκεψη.

Οι αναλυτές της Bernstein ανέφεραν σε σημείωμα της 21ης ​​Μαρτίου ότι το tepotinib ήταν το «άτομο που θα παρακολουθεί» μεταξύ των φαρμάκων αγωγών πρώιμης και μέσης φάσης της Merck και προέβλεπε 2030 πωλήσεις ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ (650 εκατομμύρια δολάρια).

Οι συμφωνίες εταιρικής σχέσης, οι οποίες συνήθως γνωρίζουν ότι ο φαρμακοποιός μοιράζεται το κόστος των δοκιμών με άλλη φαρμακευτική ή βιοτεχνολογική επιχείρηση έναντι μερίδας μελλοντικών πωλήσεων, προσφέρουν στη Merck έναν τρόπο να οδηγήσει μέσω ενός ελπιδοφόρου αγωγού φαρμάκων σε όσο το δυνατόν περισσότερους τύπους ασθενειών. Ωστόσο, οι συμφωνίες αυτές είναι διμερείς. Και αυτό γιατί ενώ περιορίζουν τον κίνδυνο, περιορίζουν επίσης τα κέρδη.

Η Merck, μια διαφοροποιημένη εταιρεία που διαθέτει επίσης τμήματα χημικών και εργαστηριακού εξοπλισμού, δεν έχει την οικονομική δύναμη πυρός στα φαρμακευτικά προϊόντα των μεγαλύτερων παικτών του τομέα, όπως οι Roche, Pfizer, Novartis και Sanofi. Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την αμφισβήτηση μεγαλύτερων αντιπάλων για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων σε μια ενοποιημένη παγκόσμια αγορά, λένε οι αναλυτές.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκων αγοράζουν συχνά ορισμένα δικαιώματα για πειραματικά φάρμακα από αντιπάλους ή μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας για να ενισχύσουν τον αγωγό τους. Τα δικαιώματα πώλησης, τα αποκαλούμενα “outslicensing”, είναι επίσης κοινά αλλά οφείλονται κυρίως στην επιθυμία να κερδίσουν τους εταίρους σε άγνωστες αγορές και όχι σε οικονομικούς περιορισμούς.

Η διπλή λειτουργική πρωτεΐνη  της Merck, η οποία συνδυάζει τον εγκεκριμένο μηχανισμό ανοσοθεραπείας του Bavencio για τον καρκίνο του φαρμάκου με ένα δεύτερο ανοσοποιητικό, βρίσκεται στις δοκιμές της Φάσης 1. Τα φάρμακα  περνούν συνήθως τρεις φάσεις δοκιμής πριν από την έναρξη της κυκλοφορίας στην αγορά, αλλά ο καρκίνος μπορεί να μειωθεί σε δύο, όταν οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν επαρκή υπόσχεση.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]

Ένα βήμα πιο κοντά στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται στις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Για να χαρτογραφήσουν αυτές τις συνδέσεις και να δημιουργήσουν το connectome, το “διάγραμμα καλωδίωσης” ενός εγκεφάλου, οι νευροβιολόγοι συλλαμβάνουν εικόνες του εγκεφάλου με τη βοήθεια τρισδιάστατης ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Μέχρι τώρα, όμως, η χαρτογράφηση μεγαλύτερων περιοχών παρεμποδίστηκε από το γεγονός ότι, ακόμη και με σημαντική […]

Αλγόριθμος “δείχνει” πότε ο ασθενής χρειάζεται αντικαταθλιπτικά

Ερευνητές του McLean Hospital έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη που προσπάθησε να καθορίσει ποια άτομα με κατάθλιψη είναι τα καλύτερα προσαρμοσμένα για αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην Psychological Medicine οδήγησαν στην ανάπτυξη ενός στατιστικού αλγορίθμου που εντοπίζει τους ασθενείς που μπορεί να ανταποκριθούν καλύτερα στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα πριν αρχίσουν τη θεραπεία. Ο Christian […]

Oι αλλεργικές αντιδράσεις “ασπίδα” για τον καρκίνο του δέρματος

Τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον καρκίνο, υποδηλώνουν νέα ευρήματα. Η έρευνα, με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου, αναδεικνύει προηγουμένως άγνωστη δερματική άμυνα – και θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του δέρματος. Η […]