Top News

Η μαγνητική τομογραφία αποκαλύπτει εγκεφαλικές ανωμαλίες σε καταθλιπτικά άτομα

Η μαγνητική τομογραφία αποκαλύπτει εγκεφαλικές ανωμαλίες σε καταθλιπτικά άτομα

Ερευνητές που χρησιμοποιούν μαγνητική τομογραφία έχουν ανακαλύψει ένα κοινό μοτίβο διαρθρωτικών ανωμαλιών στον εγκέφαλο των ανθρώπων με κατάθλιψη και κοινωνικό άγχος, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA). Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (MDD), συχνά απλά αναφέρεται ως κατάθλιψη, είναι μια σοβαρή νόσος. Τα άτομα με MDD συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που κάποτε τους απολάμβαναν και μερικές φορές δυσκολεύονται απλώς να ξεφύγουν από το κρεβάτι. Κατά καιρούς, μπορεί να αισθάνονται αυτοκτονικοί.

Περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν MDD. Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή ή SAD είναι ένας έντονος φόβος να παρακολουθούμε και να κρίνουμε από άλλους. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά ακραία ώστε να παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή δυσκολεύονται να αναπτύξουν και να διατηρήσουν κοινωνικές και ρομαντικές σχέσεις. Περίπου 15 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες έχουν SAD.

Και οι δύο νόσοι μοιράζονται μερικά κλινικά συμπτώματα, υποδεικνύοντας ότι οι δύο διαταραχές μπορεί να έχουν παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν συγκρίνει απευθείας τις δομικές επιδράσεις των δύο διαταραχών επί του εγκεφάλου, δήλωσε ο συντάκτης της νέας μελέτης, Doyjin Zhao MD, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Sichuan στο Chengdu της Κίνας. Ο Δρ Ζhao και ο συν-συγγραφέας Su Lui, MD, χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να αξιολογήσουν τις μεταβολές της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου μεταξύ ασθενών με MDD και SAD. Επικεντρώθηκαν στο πάχος του φλοιού του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ανέλυσαν εικόνες υψηλής ανάλυσης από 37 ασθενείς με MDD, 24 ασθενείς με SAD και 41 υγιή άτομα από ομάδα ελέγχου. Τόσο οι ασθενείς με MDD όσο και οι ασθενείς με SAD, σε σχέση με τους υγιείς, εμφάνισαν ανωμαλίες της φαιάς ουσίας στα δίκτυα προσοχής του εγκεφάλου.

“Τα ευρήματά μας παρέχουν προκαταρκτικές αποδείξεις κοινών και ειδικών αλλαγών της φαιάς ουσίας στους ασθενείς με MDD και SAD”, δήλωσε ο Δρ Ζhao. “Μελλοντικές μελέτες με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων σε συνδυασμό με προηγμένη ανάλυση μπορεί να ενισχύσουν περαιτέρω τη διαγνωστική και προγνωστική αξία της δομικής μαγνητικής τομογραφίας”. Οι διαφορές μεταξύ των ασθενών με MDD και SAD και της ομάδας ελέγχου σχετίζονταν είτε με πάχυνση είτε με λέπτυνση του φλοιού. Δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η σχέση μεταξύ των κλινικών εκδηλώσεων MDD και SAD και του πάχους του φλοιού σε περιοχές του εγκεφάλου όπως ο πρόσθιος φλοιός, δήλωσε ο Δρ Ζhao.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]