Tεχνολογία

«Ροή Συντριμμιών»: Νέο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

«Ροή Συντριμμιών»: Νέο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

«Ένα πλεονέκτημα του μοντέλου μας είναι ότι χρησιμοποιεί τη βροχόπτωση όπως θα έπεφτε στον πραγματικό κόσμο… Προσομοιώνουμε χωρικά πολύπλοκη και χρονικά εξελισσόμενη βροχόπτωση και πώς αυτή η βροχόπτωση αλληλεπιδρά με την επιφάνεια της γης»

«Ροή Συντριμμιών»: Εάν μια πυρκαγιά ακολουθείται από έντονη βροχόπτωση, αυτό προκαλεί περαιτέρω οικολογική ζημιά, γιατί χωρίς η βλάστηση να μειώνει τις βροχοπτώσεις, η απορροή του νερού μπορεί να γίνει πολύ γρήγορη, οδηγώντας σε μια εξαιρετικά καταστροφική κατολίσθηση. Τέτοια γεγονότα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών.

Ο όρος για αυτό είναι «ροή συντριμμιών» και μπορεί να είναι επιβλαβής για αυτοκίνητα, σπίτια και δρόμους. Υπάρχει επίσης κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.

Ένα παράδειγμα τέτοιου γεγονότος ήταν η ροή συντριμμιών του 2021 που έσκισε ένα τμήμα δρόμου 150 ποδιών.

Αυτό έλαβε χώρα κατά μήκος της εθνικής οδού 1 κοντά στο Big Sur, στην Καλιφόρνια, των Η.Π.Α.

Για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη εάν αυτές οι επικίνδυνες κατολισθήσεις είναι πιθανό να συμβούν, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern έχουν καταλήξει σε ένα αριθμητικό μοντέλο βασισμένο στη φυσική για να διερευνήσουν και να προβλέψουν περιοχές που είναι επιρρεπείς σε ροές συντριμμιών. Πρόκειται για περιοχές που βασίζονται γύρω από τις λεγόμενες ζώνες «υψηλού κινδύνου».

Το νέο μοντέλο μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις κατολισθήσεις κατά μήκος των ουλών από εγκαύματα από τις πυρκαγιές.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι προσομοιώσεις θα γίνουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Για να δοκιμάσουν την αντοχή του μοντέλου, οι ερευνητές επικύρωσαν τις υδρολογικές συνθήκες που προσομοιώθηκαν από το μοντέλο χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις υγρασίας του εδάφους και της ροής.

Για το μοντέλο, οι ερευνητές προσάρμοσαν ένα υδρολογικό μοντέλο για να προσομοιώσουν πώς το νερό της βροχής κινείται πάνω από καμένες περιοχές. Το μοντέλο που προκύπτει δείχνει ποιες περιοχές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ροές συντριμμιών με βάση τη βλάστηση, τα τοπολογικά χαρακτηριστικά και το πού βρέχει περισσότερο.

Το μοντέλο δείχνει πώς οι περιοχές που καίγονται από πυρκαγιές είναι πιο επιρρεπείς σε ροές συντριμμιών, ένα είδος ταχέως κινούμενης, καταστροφικής κατολίσθησης. Επιπλέον, η προσομοίωση διαπίστωσε ότι οι καμένες περιοχές κάνουν το νερό να ρέει πολύ πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους όγκους σε σύγκριση με την άκαυστη γη. Για να προστεθεί σε αυτόν τον κίνδυνο ότι σε ορισμένες περιοχές, τα κεριά από την καμένη βλάστηση λιώνουν, εισέρχονται στο έδαφος και στη συνέχεια στερεοποιούνται. Αυτά τα κεριά δημιουργούν ένα φράγμα για τη βροχή, εμποδίζοντάς τη να διεισδύσει στο έδαφος.

Αντίθετα, η βροχή τρέχει πάνω από την κορυφή του εδάφους, μαζεύοντας πέτρες, λάσπη, δέντρα, ακόμη και αυτοκίνητα για να γίνει μια ροή συντριμμιών. Σχολιάζοντας το μοντέλο, ο επικεφαλής ερευνητής Daniel Horton περιγράφει πού βρίσκεται το μοντέλο στη διαδικασία ανάπτυξης και τι μπορεί να προσφέρει.

Λέει: «Αν και δεν πληροί ακόμη τα λειτουργικά πρότυπα, αυτό το πλαίσιο μοντελοποίησης θα μπορούσε μια μέρα να είναι αποφασιστικής σημασίας για την πρόβλεψη όπου είναι πιθανό να συμβούν ροές συντριμμιών και για να αποφασιστεί ποια τοποθεσία θα πρέπει να εκκενωθεί».

Και προσθέτει: «Ένα πλεονέκτημα του μοντέλου μας είναι ότι χρησιμοποιεί τη βροχόπτωση όπως θα έπεφτε στον πραγματικό κόσμο… Προσομοιώνουμε χωρικά πολύπλοκη και χρονικά εξελισσόμενη βροχόπτωση και πώς αυτή η βροχόπτωση αλληλεπιδρά με την επιφάνεια της γης». Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Φυσικοί Κίνδυνοι και Επιστήμες Συστημάτων της Γης (Natural Hazards and Earth System Sciences).

Η έρευνα τιτλοφορείται Αύξηση WRF-Hydro (Augmentation of WRF-Hydro) για προσομοίωση της ευαισθησίας ροής συντριμμιών που δημιουργείται από χερσαία ροή και ροή ρεύματος σε ουλές εγκαυμάτων”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή για τη βιωσιμότητα και την υγεία μας;

Οι επιζώντες πυρκαγιάς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS για την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο με την αντλία ινσουλίνης Medtronic MiniMed™ 780G¹

Βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη θεραπεία δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης της Medtronic, ADAPT που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν το σύστημα αντλίας ινσουλίνης Medtronic MiniMed™ 780G¹, σε σύγκριση με τις ενέσεις ινσουλίνης.

Οι φοιτητές στα Βρετανικά Πανεπιστήμια προειδοποιούνται να προσέχουν τις κοινές διαδικτυακές απάτες

Βεβαιωθείτε ότι έχετε δει το ακίνητο αυτοπροσώπως πριν καταθέσετε οποιοδήποτε είδος προκαταβολής και επιδιώξτε να χρησιμοποιήσετε έναν αξιόπιστο φοιτητικό πράκτορα ενοικιάσεων για να αποφύγετε να πέσετε θύμα αυτού του είδους της απάτης.

Κιτ γρήγορης εξέτασης για τον προσδιορισμό της ανοσίας ενός ατόμου έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του

Χρησιμοποιώντας κλινικά δείγματα (συμπεριλαμβανομένων τόσο του ολικού αίματος όσο και του πλάσματος) και το Διεθνές Πρότυπο και Πίνακα Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, η ομάδα διαπίστωσε ότι μια εξέταση ολικού αίματος όπως η cpVNT θα μπορούσε να είναι εξίσου κατατοπιστική με μια εξέταση μόνο για το πλάσμα.

Επιστήμονες στην Κίνα έφτιαξαν μάσκα που μπορεί να ανιχνεύσει στον αέρα τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και τον ιό της γρίπης (H5N1 και Η1Ν1).

Πρόσθεσε ότι αν μελλοντικά εμφανιστεί κάποιος νέος αναπνευστικός ιός, ο αισθητήρας μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί ανάλογα, ώστε να ανιχνεύει και τον νέο μικροοργανισμό.

Πώς να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην τεχνητή νοημοσύνη

"Με άλλα λόγια, αν είστε μια μικρή εταιρεία και θέλετε να ασχοληθείτε με δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, δεν χρειάζεται να έχετε μια τεράστια υποδομή πληροφορικής και το δικό σας κέντρο δεδομένων", εξηγεί ο Astorino.

Ήρθε η ώρα να αποσυνδεθείτε για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας

Για παράδειγμα, η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο, διαταραγμένο και καθυστερημένο ύπνο, ο οποίος, με τη σειρά του, συνδέεται με κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Νέα τεχνολογία για την απεικόνιση δεσμίδων αξονικών ινών στον αμφιβληστροειδή για την έγκαιρη διάγνωση οπτικών νευροπαθειών

Η ROTA υποστηρίζει μια εξαιρετικά ευαίσθητη και ειδική τεχνική για την προώθηση της διάγνωσης του γλαυκώματος και των οπτικών νευροπαθειών.

Η NASA χρηματοδότησε τεχνολογία που βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Το Τρίγωνο θα μπορούσε να αποδείξει την αποτελεσματικότητα ενός ένθετου υφάσματος σταθεροποίησης της θερμοκρασίας για ένα γάντι διαστημικής στολής ενσωματώνοντας υλικά αλλαγής φάσης σε μικροκάψουλες μέσα στο υλικό.