Tεχνολογία

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: Βοηθώντας τους ατροφικούς μύες να ξαναχτιστούν καλύτερα

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: Βοηθώντας τους ατροφικούς μύες να ξαναχτιστούν καλύτερα

Ωστόσο, όταν συνέκριναν άμεσα τη μυϊκή συμπίεση μέσω της προηγούμενης συσκευής με τη μυϊκή διάταση και σύσπαση μέσω της συσκευής MAGENTA, μόνο η τελευταία είχε σαφή θεραπευτικά αποτελέσματα στο μοντέλο ατροφίας ποντικού.

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: Οι μύες σπαταλώνται ως αποτέλεσμα της μη επαρκούς άσκησης, όπως συμβαίνει γρήγορα με ένα σπασμένο άκρο που έχει ακινητοποιηθεί σε γύψο, και πιο αργά σε άτομα που φτάνουν σε προχωρημένη ηλικία. Η μυϊκή ατροφία, όπως αναφέρουν οι κλινικοί γιατροί το φαινόμενο, αποτελεί επίσης εξουθενωτικό σύμπτωμα σε ασθενείς που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές, όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), και μπορεί να είναι μια συστηματική αντίδραση σε διάφορες άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Η μηχανοθεραπεία, μια μορφή θεραπείας που χορηγείται με χειροκίνητα ή μηχανικά μέσα, θεωρείται ότι έχει ευρύ δυναμικό για την αποκατάσταση των ιστών. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το μασάζ, το οποίο εφαρμόζει συμπιεστική διέγερση στους μύες για τη χαλάρωσή τους. Ωστόσο, είναι πολύ λιγότερο σαφές αν η διάταση και η σύσπαση των μυών με εξωτερικά μέσα μπορεί επίσης να αποτελέσει θεραπεία.

Μέχρι στιγμής, δύο μεγάλες προκλήσεις έχουν αποτρέψει τέτοιες μελέτες: περιορισμένα μηχανικά συστήματα ικανά να παράγουν ομοιόμορφα δυνάμεις διάτασης και συστολής κατά μήκος των μυών και αναποτελεσματική παροχή αυτών των μηχανικών ερεθισμάτων στην επιφάνεια και στα βαθύτερα στρώματα του μυϊκού ιστού. Τώρα, οι βιομηχανικοί του Ινστιτούτου Wyss για τη Μηχανική Βιολογικής Έμπνευσης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών (SEAS) John A. Paulson του Χάρβαρντ ανέπτυξαν μια μηχανικά ενεργή κόλλα με την ονομασία MAGENTA, η οποία λειτουργεί ως μαλακή ρομποτική συσκευή και λύνει αυτό το διπλό πρόβλημα. Σε ένα ζωικό μοντέλο, το MAGENTA απέτρεψε και υποστήριξε με επιτυχία την αποκατάσταση της μυϊκής ατροφίας. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύονται στο Nature Materials. “Με το MAGENTA, αναπτύξαμε ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα πολλαπλών συστατικών για τη μηχανοδιέγερση των μυών που μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στον μυϊκό ιστό για να ενεργοποιήσει βασικές μοριακές οδούς για την ανάπτυξη”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και μέλος του Ιδρυτικού Πυρήνα Διδακτικού Προσωπικού του Wyss David Mooney, Ph.D.

“Ενώ η μελέτη παρέχει μια πρώτη απόδειξη της έννοιας ότι οι εξωτερικά παρεχόμενες κινήσεις διάτασης και συστολής μπορούν να αποτρέψουν την ατροφία σε ένα ζωικό μοντέλο, πιστεύουμε ότι ο βασικός σχεδιασμός της συσκευής μπορεί να προσαρμοστεί ευρέως σε διάφορες καταστάσεις ασθενειών όπου η ατροφία αποτελεί μείζον ζήτημα”. Ο Mooney ηγείται της πλατφόρμας ανοσοϋλικών του Ινστιτούτου Wyss και είναι επίσης ο καθηγητής βιομηχανολογίας Robert P. Pinkas Family στο SEAS.

Μια κόλλα που μπορεί να κάνει τους μυς να κινούνται

Ένα από τα κύρια συστατικά του MAGENTA είναι ένα κατασκευασμένο ελατήριο από νιτινόλη, ένα είδος μετάλλου γνωστό ως “κράμα μνήμης σχήματος” (SMA) που επιτρέπει την ταχεία ενεργοποίηση του MAGENTA όταν θερμαίνεται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Οι ερευνητές ενεργοποίησαν το ελατήριο συνδέοντάς το ηλεκτρικά με μια μονάδα μικροεπεξεργαστή που επιτρέπει τον προγραμματισμό της συχνότητας και της διάρκειας των κύκλων διάτασης και συστολής. Τα άλλα συστατικά του MAGENTA είναι μια ελαστομερής μήτρα που σχηματίζει το σώμα της συσκευής και μονώνει το θερμαινόμενο SMA, καθώς και μια “σκληρή κόλλα” που επιτρέπει τη σταθερή προσκόλληση της συσκευής στον μυϊκό ιστό. Με αυτόν τον τρόπο, η συσκευή ευθυγραμμίζεται με τον φυσικό άξονα της μυϊκής κίνησης, μεταφέροντας τη μηχανική δύναμη που παράγεται από το SMA βαθιά μέσα στον μυ. Η ομάδα του Mooney προωθεί το MAGENTA, το οποίο σημαίνει “μηχανικά ενεργή συγκολλητική ουσία ιστών gel-elastomer-nitinol”, ως μία από τις διάφορες σκληρές συγκολλητικές ουσίες με λειτουργικότητες προσαρμοσμένες σε διάφορες αναγεννητικές εφαρμογές σε πολλαπλούς ιστούς. Το MAGENTA παρέχει μηχανική διέγερση στον ιστό-στόχο.

Αφού σχεδίασε και συναρμολόγησε τη συσκευή MAGENTA, η ομάδα δοκίμασε τη δυνατότητα παραμόρφωσης των μυών της, πρώτα σε απομονωμένους μύες ex vivo και στη συνέχεια με εμφύτευση σε έναν από τους κύριους μοσχαρίσιους μύες ποντικών. Η συσκευή δεν προκάλεσε σοβαρά σημάδια φλεγμονής και βλάβης των ιστών και εμφάνισε μηχανική καταπόνηση περίπου 15% στους μύες, η οποία αντιστοιχεί στη φυσική παραμόρφωσή τους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Στη συνέχεια, για να αξιολογήσουν τη θεραπευτική της αποτελεσματικότητα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα in vivo μοντέλο μυϊκής ατροφίας, ακινητοποιώντας το πίσω άκρο ενός ποντικού σε ένα μικροσκοπικό περίβλημα που μοιάζει με γύψο για έως και δύο εβδομάδες μετά την εμφύτευση της συσκευής MAGENTA σε αυτό. “Ενώ οι μη επεξεργασμένοι μύες και οι μύες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τη συσκευή αλλά δεν διεγέρθηκαν σημαντικά εξασθένησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ενεργά διεγερμένοι μύες παρουσίασαν μειωμένη μυϊκή εξασθένηση”, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας και υπότροφος τεχνολογικής ανάπτυξης του Wyss Sungmin Nam, Ph.D. “Η προσέγγισή μας θα μπορούσε επίσης να προωθήσει την ανάκτηση της μυϊκής μάζας που είχε ήδη χαθεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ακινητοποίησης τριών εβδομάδων και να προκαλέσει την ενεργοποίηση των κύριων βιοχημικών μονοπατιών μηχανικής μεταγωγής που είναι γνωστό ότι προκαλούν πρωτεϊνοσύνθεση και μυϊκή ανάπτυξη”.

Όψεις της μηχανοθεραπείας

Σε μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, η ομάδα του Mooney σε συνεργασία με την ομάδα του αναπληρωτή μέλους ΔΕΠ του Wyss Conor Walsh διαπίστωσε ότι η ρυθμιζόμενη κυκλική συμπίεση (σε αντίθεση με τη διάταση και τη συστολή) των οξέως τραυματισμένων μυών, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική μαλακή ρομποτική συσκευή, μείωσε τη φλεγμονή και επέτρεψε την αποκατάσταση των μυϊκών ινών στους οξέως τραυματισμένους μυς. Στη νέα τους μελέτη, η ομάδα του Mooney διερωτήθηκε αν αυτές οι δυνάμεις συμπίεσης θα μπορούσαν επίσης να προστατεύσουν από τη μυϊκή ατροφία. Ωστόσο, όταν συνέκριναν άμεσα τη μυϊκή συμπίεση μέσω της προηγούμενης συσκευής με τη μυϊκή διάταση και σύσπαση μέσω της συσκευής MAGENTA, μόνο η τελευταία είχε σαφή θεραπευτικά αποτελέσματα στο μοντέλο ατροφίας ποντικού. “Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ξεχωριστές προσεγγίσεις με μαλακά ρομπότ με τις μοναδικές επιδράσεις τους στον μυϊκό ιστό να ανοίξουν δρόμους μηχανικοθεραπείας για συγκεκριμένες ασθένειες ή τραυματισμούς”, δήλωσε ο Mooney.

Για να διευρύνει περαιτέρω τις δυνατότητες του MAGENTA, η ομάδα διερεύνησε αν το ελατήριο SMA θα μπορούσε επίσης να ενεργοποιηθεί με φως λέιζερ, κάτι που δεν είχε αποδειχθεί προηγουμένως και θα καθιστούσε την προσέγγιση ουσιαστικά ασύρματη, διευρύνοντας τη θεραπευτική της χρησιμότητα. Πράγματι, έδειξαν ότι μια εμφυτευμένη συσκευή MAGENTA χωρίς ηλεκτρικά καλώδια θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενεργοποιητής που ανταποκρίνεται στο φως και να παραμορφώνει τον μυϊκό ιστό όταν ακτινοβολείται με φως λέιζερ μέσω του υπερκείμενου στρώματος του δέρματος. Ενώ η ενεργοποίηση με λέιζερ δεν πέτυχε τις ίδιες συχνότητες με την ηλεκτρική ενεργοποίηση και ειδικά ο λιπώδης ιστός φάνηκε να απορροφά κάποιο φως λέιζερ, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αποδεδειγμένη ευαισθησία στο φως και η απόδοση της συσκευής θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω. “Οι γενικές δυνατότητες του MAGENTA και το γεγονός ότι η συναρμολόγησή του μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί από χιλιοστά σε αρκετά εκατοστά θα μπορούσε να το καταστήσει ενδιαφέρον ως κεντρικό κομμάτι της μελλοντικής μηχανικοθεραπείας όχι μόνο για τη θεραπεία της ατροφίας, αλλά ίσως και για την επιτάχυνση της αναγέννησης στο δέρμα, την καρδιά και άλλα σημεία που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή τη μορφή μηχανομεταγωγής”, δήλωσε ο Nam.

“Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι οι μηχανοθεραπείες μπορούν να αντιμετωπίσουν κρίσιμες ανεκπλήρωτες ανάγκες στην αναγεννητική ιατρική με τρόπους που οι θεραπείες που βασίζονται σε φάρμακα απλά δεν μπορούν, έχει υποκινήσει έναν νέο τομέα έρευνας που συνδέει τις ρομποτικές καινοτομίες με την ανθρώπινη φυσιολογία μέχρι το επίπεδο των μοριακών μονοπατιών που μεταδίδουν τα διάφορα μηχανικά ερεθίσματα”, δήλωσε ο ιδρυτικός διευθυντής του Wyss Donald Ingber, M.D., Ph.D. “Αυτή η μελέτη του Dave Mooney και της ομάδας του είναι ένα πολύ κομψό και προοδευτικό παράδειγμα για το πώς αυτό το είδος της μηχανοθεραπείας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κλινικά στο μέλλον”. Ο Ingber είναι επίσης καθηγητής Αγγειακής Βιολογίας Judah Folkman στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, καθώς και καθηγητής Βιοεμπνευσμένης Μηχανικής Hansjörg Wyss στο SEAS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μηχανοθεραπεία μέσω ρομπότ μειώνει τη μυϊκή βλάβη

8 Τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία των γονάτων σας

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Novartis SMA : Νέα δεδομένα για την θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας

Bigorexia, τι ακριβώς είναι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΕΙΒ: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των εταιρειών με Ιατροτεχνολογικά  προϊόντα 

Κλαδική Μελέτη ΣΕΙΒ: Πολλαπλή και διαχρονική η προσφορά του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) στην υγεία, την επιχειρηματικότητα  και την οικονομία.Οι εταιρείες του κλάδου απασχολούν πάνω από 11.000 εργαζόμενους. Στα 1,3 δισ. ευρώ οι απαιτήσεις των εταιρειών από τα νοσοκομεία.

Νέο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern έχουν καταλήξει σε ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο στη φυσική για να διερευνήσουν και να προβλέψουν περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις σε περίπτωση πυρκαγιών.

Κρυφή κάμερα σε τουριστικό κατάλυμα στη Χαλκιδική καταγγέλθηκε από ζευγάρι νεαρής ηλικίας

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος, για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας.

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Μοντέλα προβλέπουν τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση ενοίκων γηροκομείων

"Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές και κλινικούς ιατρούς για τον ακριβή προσδιορισμό του κινδύνου των ασθενών για τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση, χρησιμοποιώντας δεδομένα κλινικής αξιολόγησης που συλλέγονται συνήθως", έγραψαν οι συγγραφείς. "Στα γηροκομεία, τα μοντέλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στόχευση προληπτικών στρατηγικών".

Αλγόριθμος σε πιθανές θεραπείες για την covid-19 και για μελλοντικές πανδημίες

Οι ερευνητές είναι μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας που αποτελείται από ανοσολόγους, βιολόγους, χημικούς, επιστήμονες δεδομένων, θεωρητικούς παιγνίων, γενετιστές, μαθηματικούς και γιατρούς, που επιδιώκει να αναπτύξει καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Covid-19.