Greek English French German Italian
Pin It

Η υποσαχάρια Αφρική έχει, κατά μέσο όρο, τη χειρότερη υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αποτελεί σχεδόν το ¼ του συνόλου των ΑΜΕΑ και της θνησιμότητας που προκαλείται από ασθένειες παγκοσμίως, αλλά έχει μόνο το 1% των συνολικών δαπανών για την υγεία και το 3% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Η υποδομή είναι ανεπαρκής, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση στην πιο βασική ιατρική περίθαλψη. Αλλά οι νέες τεχνολογίες - από τα drones μέχρι τις καινοτόμες εφαρμογές και τις αυτόματες μηχανές - βοηθούν στην εξάλειψη αυτών των φραγμών και παρέχουν πρόσβαση σε σημαντικά φάρμακα για πολλούς περισσότερους ανθρώπους.

Η ιατρική βοήθεια με drones

Τον Μάιο, η Εθνική Υπηρεσία Αίματος της Νότιας Αφρικής (SANBS) ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί drones για να μεταφέρει αίμα για να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών κατά τη διάρκεια του τοκετού σε ολόκληρη την ήπειρο, λέει ο Amit Singh, επικεφαλής των πειραματικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), περίπου 295.000 γυναίκες πέθαναν παγκοσμίως από τις περισσότερες φορές που μπορούν να αποφευχθούν με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό το 2017, με περίπου τα 2/3 αυτών των θανάτων να συμβαίνουν στην υποσαχάρια Αφρική.

"Αυτό ήταν [εν μέρει] εξαιτίας του γεγονότος ότι το αίμα δεν μπορούσε να φτάσει στον ασθενή αρκετά γρήγορα, καθώς τα παραδοσιακά μέσα μεταφοράς απαιτούσαν μεγάλη χρονική διάρκεια λόγω της κακής οδικής υποδομής και της απόστασης που έπρεπε να καλυφθεί", λέει ο Singh. Οι υπηρεσίες αυτοκινητοδρόμων - οι οποίες υποβάλλονται ακόμη σε δοκιμές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας - θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα. Μπορούν να αντέξουν τις περισσότερες καιρικές συνθήκες και χρειάζονται μόνο πέντε τετραγωνικά μέτρα (54 τετραγωνικά πόδια) επίπεδης επιφάνειας για προσγείωση - σημαντικά μικρότερη από ένα ελικόπτερο.

Το σχέδιο SANBS ακολουθεί την επιτυχία της Zipline, ένα ξεκίνημα της Καλιφόρνιας που άρχισε να παραδίδει αίμα και εμβόλια σε απομακρυσμένα μέρη της Ρουάντα το 2016. Τον Απρίλιο επέκτεινε τις επιχειρήσεις στη Γκάνα και τώρα ισχυρίζεται ότι εξυπηρετεί 13 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι γιατροί τοποθετούν παραγγελίες μέσω μιας εφαρμογής. Μόλις έχουν υποστεί επεξεργασία, τα ιατρικά προϊόντα - τα οποία αποθηκεύονται κεντρικά στα κέντρα διανομής της Zipline - συσκευάζονται και μεταφέρονται με αεροσκάφη μέσα σε 30 λεπτά σε οποιονδήποτε προορισμό, στη συνέχεια πέφτουν από τον ουρανό με αλεξίπτωτο. "Η έγκαιρη και άμεση υπηρεσία παράδοσης μειώνει τους χρόνους παράδοσης από ώρες ή ημέρες σε λίγα μόνο λεπτά", λέει η Naa Adorkor Yawson, εκτελεστικό μέλος της Zipline στην Γκάνα.

Απομακρυσμένη περιοχή

Ενώ η υποδομή μπορεί να είναι φτωχή, ο αριθμός των χρηστών κινητού Διαδικτύου στην υποσαχάρια Αφρική αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με την GSMA, το εμπορικό όργανο της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας, οι συνδέσεις smartphone στην περιοχή έφθασαν τα 302 εκατομμύρια το 2018. Η GSMA αναμένει να αυξηθεί σε περίπου 700 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται εφαρμογές που επιτρέπουν την απομακρυσμένη πρόσβαση σε ιατρικές συμβουλές και διάγνωση σε ολόκληρη την ήπειρο. Το Hello Doctor, μια εφαρμογή της Νότιας Αφρικής, παρέχει βασικές πληροφορίες για την υγειονομική περίθαλψη, πρόσβαση σε συμβουλές και τηλεφωνική κλήση από γιατρό για 55 ($ 3) μηνιαίως.

Pin It

Cook name