ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επίθεση Αστραπής: Πώς κατέλαβαν τόσο γρήγορα οι Ταλιμπάν το Αφγανιστάν

Επίθεση Αστραπής: Πώς κατέλαβαν τόσο γρήγορα οι Ταλιμπάν το Αφγανιστάν

Οι εικόνες από την τελευταία πορεία τους προς την Καμπούλ δεν ήταν πτώματα στους δρόμους και αιματηρά πεδία μάχης, αλλά Ταλιμπάν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που κάθονταν άνετα στους καναπέδες καθώς επισημοποιούσαν την παράδοση πόλεων και επαρχιών.

Επίθεση Αστραπής:Πώς κατέλαβαν τόσο γρήγορα οι Ταλιμπάν το Αφγανιστάν; Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση αστραπής για να καταλάβουν το Αφγανιστάν καθώς αποχώρησαν ξένα στρατεύματα. Η εκπληκτική και ταχεία κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν ήταν το αποτέλεσμα όχι μόνο της δύναμής τους στο πεδίο της μάχης, αλλά και μιας συνεχούς ώθησης για να εξαναγκαστούν να παραδοθούν και να κλείσουν συμφωνίες. Οι αντάρτες ανακάτεψαν απειλές και θέλγητρα με προπαγάνδα και ψυχολογικό πόλεμο καθώς κατέλαβαν πόλη με πόλη – μερικές με ελάχιστο πυροβολισμό – και κατέλαβαν τελικά την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Πώς έγινε αυτό; Γιατί ο αφγανικός στρατός δεν έδωσε μάχη;

Καθώς τα ξένα στρατεύματα άρχισαν την τελική τους αποχώρηση τον Μάιο, η Ουάσινγκτον και η Καμπούλ ήταν πεπεισμένες ότι ο αφγανικός στρατός θα έδινε ισχυρό αγώνα ενάντια στους Ταλιμπάν.

Με περισσότερα από 300.000 άτομα προσωπικό και εξοπλισμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πιο προηγμένο από το οπλοστάσιο των Ταλιμπάν, οι αφγανικές δυνάμεις ήταν τρομερές-στα χαρτιά.

Στην πραγματικότητα, μαστίζονταν από τη διαφθορά, την κακή ηγεσία, την έλλειψη εκπαίδευσης και την πτώση του ηθικού για χρόνια. Οι έρημοι ήταν συνηθισμένες και οι επιθεωρητές της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η δύναμη δεν ήταν βιώσιμη.

Οι αφγανικές δυνάμεις έκαναν έντονη αντίσταση αυτό το καλοκαίρι σε ορισμένες περιοχές όπως στο Λάσκαρ Γκα στον νότο, αλλά τώρα αντιμετώπισαν τους Ταλιμπάν χωρίς τακτικές αεροπορικές επιδρομές και στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Αντιμέτωποι με τον μικρότερο αλλά με μεγάλο κίνητρο και συνεκτικό εχθρό, πολλοί στρατιώτες και ακόμη και ολόκληρες μονάδες απλώς εγκατέλειψαν ή παραδόθηκαν, αφήνοντας τους εξεγερμένους να καταλάβουν πόλη με πόλη. Πώς εκμεταλλεύτηκαν οι Ταλιμπάν το χαμηλό ηθικό;

Οι σπόροι για την κατάρρευση σπάρθηκαν πέρυσι όταν η Ουάσινγκτον υπέγραψε συμφωνία με τους αντάρτες για την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων της.

Για τους Ταλιμπάν ήταν η αρχή της νίκης τους μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες πολέμου. Για πολλούς αφανισμένους Αφγανούς, ήταν προδοσία και εγκατάλειψη.

Συνέχισαν να επιτίθενται στις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά άρχισαν να συνδυάζουν αυτές με στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων και ακτιβιστών δικαιωμάτων, ενισχύοντας ένα περιβάλλον φόβου.

Έσπρωξαν επίσης μια αφήγηση για την αναπόφευκτη νίκη των Ταλιμπάν στις προπαγανδιστικές και ψυχολογικές τους επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιώτες και τοπικοί αξιωματούχοι βομβαρδίστηκαν με μηνύματα κειμένου σε ορισμένες περιοχές, ζητώντας τους να παραδοθούν ή να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν για να αποφύγουν μια χειρότερη μοίρα.

Σε πολλούς προσφέρθηκε ασφαλής διέλευση εάν δεν πολεμούσαν, ενώ σε άλλους προσεγγίζονταν μέσω φυλών και πρεσβυτέρων του χωριού. Τι συνέβη με τους πολέμαρχους κατά των Ταλιμπάν και τις πολιτοφυλακές τους;

Με τις αφγανικές δυνάμεις να μην μπορούν να αναχαιτίσουν την πρόοδο των Ταλιμπάν, πολλοί από τους διάσημους – και διαβόητους – πολέμαρχους του Αφγανιστάν συγκεντρώθηκαν με τις πολιτοφυλακές τους και υποσχέθηκαν ένα μαύρο μάτι στους Ταλιμπάν εάν επιτεθούν στις πόλεις τους. Αλλά με την εμπιστοσύνη να βυθίζεται στην ικανότητα της κυβέρνησης του Αφγανιστάν να επιβιώσει, μην πειράξετε τους αντάρτες, η γραφή ήταν επίσης στον τοίχο για τους πολέμαρχους. Οι πόλεις τους έπεσαν χωρίς μάχη.

Ο πολέμαρχος Ισμαήλ Χαν στη δυτική πόλη Χεράτ συνελήφθη από τους Ταλιμπάν καθώς έπεσε.

Ο Abdul Rashid Dostum και ο Atta Mohammad Noor στα βόρεια κατέφυγαν στο Ουζμπεκιστάν, καθώς τα μέλη της πολιτοφυλακής τους εγκατέλειψαν τα humvees, τα όπλα και ακόμη και τις στολές τους στον δρόμο έξω από το Mazar-i-Sharif.

Πώς κατάφεραν όμως οι Ταλιμπάν να το κάνουν τόσο γρήγορα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ταλιμπάν είχαν αρχίσει να συνάπτουν συμφωνίες και να παραδίδουν συμφωνίες πολύ πριν από την έναρξη του blitz τους τον Μάιο.

Από μεμονωμένους στρατιώτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους χαμηλού επιπέδου έως προφανώς επαρχιακούς κυβερνήτες και υπουργούς, οι αντάρτες πίεσαν για συμφωνίες-με τους Ταλιμπάν να είναι πάντως νικητές, και το γιατί να διεξαχθεί ένας αγώνας;

Η στρατηγική αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Οι εικόνες από την τελευταία πορεία τους προς την Καμπούλ δεν ήταν πτώματα στους δρόμους και αιματηρά πεδία μάχης, αλλά Ταλιμπάν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που κάθονταν άνετα στους καναπέδες καθώς επισημοποιούσαν την παράδοση πόλεων και επαρχιών.

Σύμφωνα με εκτίμηση των ΗΠΑ, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την πτώση της Καμπούλ, η αφγανική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει σε 90 ημέρες. Μόλις όμως οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρώτη τους επαρχιακή πρωτεύουσα, χρειάστηκαν λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συγκλονίζει η ανάρτηση νεαρής κοπέλας από το Αφγανιστάν

Η επόμενη μέρα για τις γυναίκες στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυξάνονται τα επίπεδα κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη

Καρκίνος προστάτη κατάθλιψη: Η κατάθλιψη σε ασθενείς με καρκίνο είναι ιδιαίτερα κακή καθώς σχετίζεται με ασθενείς που έχουν χειρότερα αποτελέσματα καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης συνολικής επιβίωσης.

Πώς λειτουργεί η τάση προς την ανθυγιεινή διατροφή και πώς να τη σταματήσουμε

Κάποια στιγμή, ένας γιατρός μου εξήγησε ότι η κατανάλωση μεγάλων δόσεων αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ανεξαρτήτως της αρτηριακής πίεσης. Με άλλα λόγια, η χαμηλή μου πίεση δεν με προστατεύει από τον κίνδυνο, ενώ εγώ δεν το γνώριζα καν αυτό.

Κίνδυνοι για το αναπνευστικό από την ηφαιστειακή αιθαλομίχλη στην Τόνγκα

Τόνγκα ηφαίστειο: Λίγες ημέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα λόγω της έντονης ηφαιστειακής αιθαλομίχλης.

Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρότερη επιπλοκή της COVID

Κορωνοϊός παιδιά: Στη νέα μελέτη, τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να είχαν σοβαρή επιπλοκή συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτές οι χρόνιες παθήσεις περιελάμβαναν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές και νευρολογικές παθήσεις, μεταξύ άλλων.

Τα νευροφυσιολογικά οφέλη της κολύμβησης

Κολύμπι: Το τακτικό κολύμπι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία, την ανοσολογική απόκριση και τη διάθεση. Η κολύμβηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βλάβης από το στρες και στη δημιουργία νέων νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο. 

Οι στάσεις μας απέναντι στη γήρανση, μπορεί να επηρεάσουν το πώς μεγαλώνουμε

Γήρανση: Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το σώμα και το μυαλό τους θα τους προδώσει με την πάροδο των χρόνων μπορεί να δημιουργούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη.

Γιατί εάν αναμένετε παρενέργειες από το εμβόλιο Covid μπορεί και να έχετε

Κορωνοϊός Εμβόλιο «Nocebo»: Πριν κάνουν την πρώτη τους δόση εμβολίου για τον COVID, πολλοί Αμερικανοί ήταν νευρικοί σχετικά με το πώς θα αντιδρούσει ο οργανισμός τους στο εμβόλιο, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι φόβοι για παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.