Greek English French German Italian
Pin It

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Η παράνομη πρακτική των προμηθειών μόνο με δελτίο αποστολής και μη αίτηση έκδοσης τιμολογίου στα δημόσια νοσοκομεία καλά κρατεί κυρίως στα μεγάλα των Αθηνών ( Ιπποκράτειο και Ευαγγελισμός) , όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ.  Γεράσιμος Λειβαδάς στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Healthweb.gr. Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των εταιριών από τα νοσοκομεία σε μία εποχή που ο κύκλος εργασιών μειώθηκε σημαντικά φθάνοντας και το -60%.    

-Πως κινήθηκε η αγορά των ιατροτεχνολογικών  την εποχή του κορωναϊού σε οτι αφορά στις πωλήσεις; 

Λόγω της αναστολής των προγραμματισμένων χειρουργείων και γενικά των επεμβάσεων, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του χώρου μειώθηκε σημαντικά, φθάνοντας και το -60%.      Αυξήθηκαν όπως είναι αναμενόμενο οι πωλήσεις των προϊόντων που σχετίζονται με την προστασία, όπως μάσκες, αντισηπτικά, ορισμένα αντιδραστήρια, αλλά και μηχανήματα για τις μονάδες όπως οι αναπνευστήρες.

-Ποια η συμβολή των ιατροτεχνολογικών προϊόντων την εποχή του κοροναϊού ;

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητα στην εποχή του κορωνοϊού είναι τα ακόλουθα:

  • Τα διαγνωστικά εργαστήρια είναι εφοδιασμένα με τα διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων του κορωνοϊού και είναι τριών ειδών: μοριακά, αντιγόνα και αντισωμάτων.
  • Σε υγειονομικές δομές, αλλά και για τον γενικό πληθυσμό που κινείται σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή βρίσκεται σε κοινόχρηστους χώρους, είναι απαραίτητη ή χειρουργική μάσκα, η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/FFP3/Ν95/ΚΝ95), Ρόμπες αδιάβροχες, Γάντια, Προστατευτικά οφθαλμών όπως ασπίδες προσώπου ή γυαλιά.
  • Κατάλληλα απολυμαντικά.

-Οι εταιρίες ιατροτεχνολογικώνπληρώνονται από  τα νοσοκομεία στην ώρα τους ; Πόσα είναι τα ληξιπρόθεσμα που σας χρωστάνε ;

Οι εταιρείες του χώρου δυστυχώς υφίστανται μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από τα νοσοκομεία. Λόγω της πανδημίας, μεγάλος αριθμός εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων απείχαν από την εργασία τους με αποτέλεσμα να μην προωθούνται οι διαδικασίες για την εξόφληση τιμολογίων. Επί πλέον, τα τιμολόγια που περιλήφθηκαν στην ρύθμιση του άρθρου 78 του Ν.4623 (ΦΕΚ Α’134, 9/8/2019) και αφορούσαν σε ατιμολόγητες προμήθειες δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται σε προμήθειες που είχαν παραδοθεί στα νοσοκομεία με δελτίο αποστολής από το 2017. Δυστυχώς, η παράνομη πρακτική των προμηθειών μόνο με δελτίο αποστολής και η μή αίτηση έκδοσης τιμολογίου λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων, συνεχίζεται ακόμη, ειδικά από τα μεγάλα νοσοκομείων των Αθηνών (Ιπποκράτειο και Ευαγγελισμός)

-Σας πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στην ώρα του;  Πόσα είναι τα ληξιπρόθεσμα ;

Σε σχέση με τα νοσοκομεία ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχετικά σύντομα με καθυστερήσεις 2-3 μηνών. Το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ είναι η διαχείριση του CLAWBACK και ειδικά η κακή κατανομή του στις διάφορες κατηγορίες. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν λάθη και στους προϋπολογισμούς.


-Γιατί ενώ έχει αγοραστεί ένας τεράστιος αριθμός ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τα νοσοκομεία, δεν έχει μειωθεί η λίστα αναμονής . Π.χ Έχουν αγοραστεί τελευταία αξονικοί και μαγνητικοί παρόλα αυτά  ο χρόνος αναμονής δεν έχει μειωθεί .

Τα μηχανήματα που αγοράζονται στα νοσοκομεία, ειδικά αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, αντικαθιστούν κυρίως αντίστοιχα παλαιωμένης τεχνολογίας τα οποία και αποσύρονται. Βέβαια, δεν πρέπει να αξιολογείται αυτήν την εποχή ο χρόνος αναμονής για τις εξετάσεις στα μηχανήματα αυτά, αφού, λόγω κορωνοϊού, απαιτείται, αφ’ ενός περιορισμένος αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία και αφ’ ετέρου χρόνος καθαρισμού και απολύμανσης των μηχανημάτων πριν από κάθε χρήση. Παραμένουν όμως τα προβλήματα που από καιρό έχουμε επισημάνει, δηλαδή τον χαμηλό βαθμό αξιοποίησης και απόδοσης των μηχανημάτων, την χωροταξική ανομοιογένεια στην έκδοση αδειών, την έλλειψη κριτηρίων αξιολόγησης και προώθηση μη ορθολογιστικής επενδυτικής πολιτικής. Το αποτέλεσμα είναι να εγκαθίστανται μηχανήματα τα οποία είτε δεν αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των κλινικών που λειτουργούν στα νοσοκομεία αυτά είτε παρέχουν δυνατότητες που δεν τις χρειάζονται.


-Ποια είναι η άποψη σας για τις συνεχείς νομιμοποιήσεις των προμηθειών στα νοσοκομεία, τις απευθείας αναθέσεις και εξαιτίας τους έχουν κατακλυστεί τα νοσοκομεία με προϊόντα χωρίς κωδικό ΕΚΑΠΤΥ και ΕΟΦ.

Το ερώτημά σας έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας περί Προμηθειών, ενώ το δεύτερο αφορά στην μη τήρηση ελέγχου και εποπτείας εκ μέρους του ΕΟΦ αλλά και των νοσοκομείων στα υλικά που παραδίδονται στις αποθήκες των νοσοκομείων.

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς που προβλέπει ο νόμος, το πρόβλημα έγκειται στο ότι η όλη διαδικασία της προκήρυξης ενός διαγωνισμού με τις ορθές περιγραφές των υπό προμήθεια προϊόντων, η αξιολόγηση και η σύγκριση των προσφερόμενων υλικών, συγκρούεται με το σκεπτικό του Παρατηρητηρίου Τιμών που είχε δημιουργήσει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), νυν Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Το Παρατηρητήριο Τιμών στην ουσία επιλέγει την χαμηλότερη τιμή εις βάρος της ποιότητος και της αξιοπιστίας τόσο του προϊόντος όσο και του προμηθευτού. Επειδή η όλη γραφειοκρατική διαδικασία των διαγωνισμών είναι χρονοβόρος και επίπονη, οι γιατροί και οι διοικητικοί υπάλληλοι που επιλέγονται για να συγκροτήσουν τις απαραίτητες επιτροπές, δυσανασχετούν και καθυστερούν σε σημείο που παραβιάζονται τα προγραμματισμένα χρονικά περιθώρια και έτσι ακυρώνονται οι διαγωνισμοί. Η λογική που επικρατεί είναι ότι αφού υπάρχουν οι χαμηλές τιμές από το Παρατηρητήριο Τιμών, γιατί δεν αγοράζουμε κατ’ ευθείαν με αυτές τις τιμές; Οι διοικητικοί υπάλληλοι, επίσης αποφεύγουν την διαδικασία των διαγωνισμών για τους ίδιους λόγους και προστρέχουν σε άτυπες διαδικασίες, εκατοντάδων ανά νοσοκομείο συνοπτικών διαγωνισμών που τιτλοφορούνται «έρευνα αγοράς», μέσω πλατφόρμας Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών, για ελάχιστο αριθμό προϊόντων, με μικρό προϋπολογισμό και με ελάχιστες μέρες για την υποβολή προσφοράς. Αυτές οι προμήθειες, παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί με δέσμευση του απαιτούμενου κονδυλίου, χρειάζεται την νομιμοποίηση για να μπορέσει να πληρωθεί ο προμηθευτής.

Το δεύτερο θέμα που είναι ο έλεγχος των προϊόντων που παραλαμβάνει το νοσοκομείο και αν αυτά έχουν αναρτηθεί στο Μητρώο του ΕΟΦ, δεν συνδέεται με τον τρόπο που αυτά επιλέγονται. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι καταργήθηκε το Μητρώο του ΕΚΑΠΤΥ και αντικαταστάθηκε από το Μητρώο του ΕΟΦ προτού αυτό ολοκληρωθεί. Τα νέα προϊόντα αναρτώνται κανονικά στο Μητρώο του ΕΟΦ, ενώ πολλές εταιρείες δεν έχουν αναρτήσει τα παλαιά τους προϊόντα λόγω του ότι η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα αφού αναρτώνται δεκάδες δικαιολογητικά για κάθε προϊόν. Επί πλέον, πολλά δικαιολογητικά που έχουν ημερομηνία λήξης πρέπει να ανανεώνονται επιβαρύνοντας τις εταιρείες.

Τα νοσοκομεία, κατανοώντας το πρόβλημα, ζητούν τα προϊόντα να είναι αναρτημένα είτε στο ένα μητρώο είτε στο άλλο. Αυτό που δεν υπάρχει, είναι η δυνατότητα από πλευράς νοσοκομείου να επιβεβαιώσει αν ένα προϊόν είναι αναρτημένο στο μητρώο του ΕΚΑΠΤΥ αφού αυτό δεν είναι πλέον διαδικτυακά προσβάσιμο.

Pin It

Cook name small