Greek English French German Italian
Pin It

Για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία που φέρνει η έλευση των τουριστών, το σύστημα υγείας και τις ικανότητές του, την κοινωνική χαλάρωση αλλά και τον εκτιμώμενο χρόνο του κύκλου που θα διαγράψει ο κοροναϊός μίλησε αποκλειστικά στο healthweb.gr ο κος Γιώργος Δάικος, ομότιμος καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ. Συμφώνησε δε με την απαγόρευση των πανηγυριών λέγοντας ότι: «δεν μπορεί να γίνονται με κανόνες. Δεν πρέπει αυτό το καλοκαίρι να έχουμε πανηγύρια. Καλά έκανε η πολιτική προστασία και τα απαγόρευσε». Για τη συσχέτιση μέτρων με τα πλήγματα στην οικονομία ο κος Δάικος επισήμανε: «Αν προσπαθούμε να διορθώσουμε την οικονομία και προκύψουν σοβαρότερα προβλήματα είναι σημαντικό. Βεβαίως, χωρίς οικονομία δεν υπάρχει και υγεία. Πρέπει να πηγαίνουν παράλληλα αυτά!»

Αναλυτικά η συνέντευξη στην Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Εντείνεται η ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα. Ποιες είναι οι δικές σας συμβουλές;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία συνεχίζεται. Και αν παρατηρήσει τα κρούσματα παγκοσμίως θα το καταλάβει. Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει. Με το άνοιγμα του τουρισμού ήταν αναμενόμενο ότι θα είχαμε εισαγόμενα κρούσματα. Ελέγχεται περίπου ένα 15-20% από τους τουρίστες και βέβαια ελέγχονται όσοι είναι αυξημένου κινδύνου. Οπότε κάποιοι θα μας ξεφύγουν. Εμείς πρέπει να τηρούμε τα μέτρα που ξέρουμε ότι είναι αποτελεσματικά. Κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες σε πολυσύχναστους χώρους και δεν ξεχνάμε το αντισηπτικό. Επομένως ανεξάρτητα από τους ελέγχους που γίνονται πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ιός είναι δίπλα μας μην το ξεχνάμε αυτό.

Παραμένουν ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με αυτή τη λοίμωξη. Γιατί έχει τόσο διαφορετική κλινική πορεία από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Είναι ένα θέμα προς διερεύνηση, γίνονται μελέτες. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που πιθανόν δείχνουν γενετική προδιάθεση και τότε εκδηλώνεται πιο σοβαρή λοίμωξη.

Τι είδους ανοσία αναπτύσσεται μετά από λοίμωξη και πόσο διαρκεί;

Δεν έχουμε απαντήσεις 100%. Η πλειοψηφία των ασθενών, κάνει αντισώματα. Όσοι το περνούν ήπια πιθανόν δεν αναπτύσσουν αντισώματα. Αν αυτά είναι προστατευτικά και εξουδετερώνουν τον ιό είναι προς συζήτηση. Φαίνεται όμως ότι τον εξουδετερώνουν. Πόσο διαρκεί; Υπάρχουν κάποια δεδομένα που λένε ότι δεν έχει μεγάλη διάρκεια. Βέβαια, δεν έχουν αρκετό χρόνο να εκτιμήσουμε τι γίνεται. Αν το συγκρίνουμε με άλλους κοροναϊούς κρατά ένα με δύο χρόνια.

Είναι ανησυχητικές οι μεταλλάξεις του κοροναϊού;

Όλοι οι RNA ιοί κάνουν μεταλλάξεις. Αυτό ο ιός όμως έχει ένα σύστημα που διορθώνει τις μεταλλάξεις. Αν αυτές οι μεταλλάξεις έχουν και βιολογική σημασία, δηλαδή ενδυναμώνουν τον ιό ή τον αποδυναμώνουν, αυξάνουν τη λοιμογόνο δύναμη ή τη μεταδοτικότητα του ιού, δεν είμαστε σε θέση να το πούμε.

Πόσο αισιόδοξος είστε για την παρασκευή εμβολίου;

Έχουν ετοιμαστεί στο εργαστήριο πάνω από 100 εμβόλια. Αυτή τη στιγμή 16 από αυτά βρίσκονται σε φάση κλινικών μελετών και δύο – τρία από αυτά στην φάση 3. Εντός του 2021 κάποιο από αυτά πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει.

Ανησυχείτε για γενικευμένο lockdown το φθινόπωρο;

Δεν μπορεί να είναι προφήτης κανείς. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Έχουμε ωστόσο μάθει αρκετά για το πώς συμπεριφέρεται ο ιός. Το γενικό lockdown πιστεύω ότι θα ήταν καταστροφικό. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάτι τέτοιο. Ωστόσο πιστεύω ότι ανά περιοχή θα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα.

Κρίνετε σωστά τα μέτρα της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού;

Νομίζω ότι γίνεται ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει με τις δυνατότητες που έχουμε. Έχει γίνει λεπτομερής μελέτη και διαχείριση Αν ο αριθμός των επισκεπτών αυξηθεί πέραν του αναμενόμενου, δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Εγώ υπολογίζω ότι ανά 1000 επισκέπτες ένα κρούσμα θα υπάρχει σίγουρα. Αν έχουμε 30 εκατομμύρια καταλαβαίνετε τι συζητάμε.

Οι υγειονομικές δομές είναι ικανές να αντέξουν μία έκτακτη κατάσταση;

Αν ο αριθμός των επισκεπτών είναι 3 με 5 εκατομμύρια μπορεί το σύστημα να ανταπεξέλθει. Υπολογίζοντας ότι τότε θα έχουμε 3000 – 5000 εισαγόμενα κρούσματα. Γιατί ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται. Εάν έχουμε 10 εκατομμύρια επισκέπτες θα αρχίσουν τα πράγματα να χειροτερεύουν.

Pin It