Greek English French German Italian
Pin It

Στην Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Γιατί την απειλή του κοροναϊού, την αναγκαιότητα του lockdown, την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάγκη για διακοπές μιλά αποκλειστικά στο healthweb.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής. Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας το Φθινόπωρο; Υπάρχει αισιοδοξία για ανακάλυψη εμβολίου; Σε όλα αυτά απαντά ο δρ Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος όπως είπε : «Εξεπλάγη ευχάριστα από το πεδίο του ξενιστή-ανθρώπου και όχι του παθογόνου!»

Διαβάστε αναλυτικά:

 Έχετε καταλήξει επιστημονικά για το εύρος της επικινδυνότητας του κοροναϊού; Μήπως υπερεκτιμήσαμε τον κίνδυνο;

Ο κοροναϊός έχει υψηλή επικινδυνότητα λόγω του ότι μεταδίδεται εύκολα, και επίσης ότι έχει υψηλή θνητότητα (ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων). Για παράδειγμα έχει σχεδόν δεκαπλάσια θνητότητα από τη γρίπη. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την απουσία ανοσίας στον πληθυσμό καθώς και την έλλειψη ειδικής θεραπείας καθιστούν τον κοροναϊό σημαντική απειλή.

Κρίνετε ότι το γενικό lockdown ήταν η μόνη λύση; Με ορθό τρόπο γίνεται η αποκλιμάκωση των μέτρων;

Το γενικό lockdownβοήθησε σημαντικά για τον αποτελεσματικό έλεγχο των μεταδόσεων. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει, ότι όταν ο ρυθμός μεταδόσεων είναι υψηλός, οι μεταδόσεις δεν μπορούν να περιοριστούν, αν δεν εφαρμοστεί γενικό lockdown. Η αποκλιμάκωση των μέτρων γίνεται, σταδιακά αλλά δεδομένου του χαμηλού ρυθμού μεταδόσεων γίνεται με πιο γρήγορο ρυθμό απ’ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Η στρατηγική αυτή διασφαλίζει το άνοιγμα των επαγγελμάτων και την επανέναρξη των δραστηριοτήτων μας με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια  

Μέσα σε μόλις λίγες ώρες άλλαξε η ζωή μας. Θωρείτε ότι ακόμα και τώρα που επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων τίποτα δεν θα είναι όπως πριν;

Θεωρώ ότι στο προσεχές μέλλον και όσο θα διαθέτουμε αποτελεσματικά όπλα έναντι του ιού, η ζωή μας θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Θα ήταν σημαντικό όμως να μας γίνουν συνήθεια όσα μάθαμε στην εποχή κοροναϊού, όπως π.χ. οι κανόνες ατομικής υγιεινής, προκειμένου να προφυλασσόμαστε και από άλλα νοσήματα, όπως η γρίπη, κλπ.

Η παρατεταμένη καραντίνα δημιούργησε ψυχολογική πίεση στους πολίτες. Θα μπορέσουν οι Έλληνες να κάνουν φέτος διακοπές;

Καταρχήν θα πρέπει να συγχαρούμε όλο τον πληθυσμό για την υπομονή και γενικότερα για την υπεύθυνη συμπεριφορά που επέδειξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι η επιστροφή στις δραστηριότητες μας θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη ψυχολογική πίεση της καραντίνας. Η καλοκαιρινή περίοδος και η δυνατότητα των καλοκαιρινών διακοπών θα βοηθήσει περαιτέρω , ώστε να αφήσουμε πίσω μας τις δυσκολίες της πανδημίας.

 Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας το Φθινόπωρο;

Σίγουρα είμαστε πιο έμπειροι και διαθέτουμε περισσότερα μέσα για το ενδεχόμενο νέο επιδημικό κύμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου τα προστατευτικά μέτρα που θα πρέπει να τηρούμε, ώστε να ανακόπτεται η αυξητική τάση των μεταδόσεων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες .

Είστε αισιόδοξος για την ανακάλυψη εμβολίου – κοκτέιλ φαρμάκων κατά του κοροναϊού;

Γενικά είμαι αισιόδοξος και έχω εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και προς την κατεύθυνση του εμβολίου αλλά και αντιικής θεραπείας.

Ως επιδημιολόγος ποια χαρακτηριστικά είχε αυτή η πανδημία, τα οποία ενδεχομένως σας εξέπληξαν

Η έκπληξη μου δεν αφορούσε τόσο τα χαρακτηριστικά του ιού, αλλά εν μέσω πανδημίας εξεπλάγην θετικά από την αντίδραση των συνανθρώπων μας που έβαλαν το εμείς πάνω από το εγώ. Η θετική ανταπόκριση της κοινωνίας ήταν υποδειγματική και αποτέλεσε μια σημαντική παράμετρο στην επιτυχή αντιμετώπιση του κοροναϊού στη χώρα μας. Αυτή ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη και συνάμα διδακτική για την καθοριστική σημασία της συλλογικότητας. Με άλλα λόγια η έκπληξη που ήταν ευχάριστη, ήρθε από το πεδίο του ξενιστή-ανθρώπου και όχι του παθογόνου. Ο άνθρωπος μπορεί όταν σκέπτεται και πράττει ως «άνθρωπος» να μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Pin It

Cook name