Greek English French German Italian
Pin It

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

«Χρειαζόμαστε μια DreamTeam με τους καλύτερους ερευνητές από όλες τις χώρες και σε 12 μήνες θα λυθεί το πρόβλημα της θεραπείας του κοροναϊού» υπογραμμίζει σε αποκλειστική συνέντευξη στο healthweb.gr o διακεκριμένος Έλληνας Kαθηγητής Φαρμακολογίας και εσωτερικής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Tufts Medical Center στη Βοστώνη των ΗΠΑ, Θεοχάρης Κ. Θεοχαρίδης.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ποιο μπορεί να είναι το καλύτερο κοκτέιλ φαρμάκων για την θεραπεία της νόσου Covid-19, αλλά και τι εκτιμά για την ανακάλυψη εμβολίου και τον αγώνα δρόμου που κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Διαβάστε, τι απαντά για την χρήση της υδροξυχλωροκίνης, των φαρμάκων εκτός εγκεκριμένης ένδειξης,   τα κατασταλτικά φάρμακα του ανοσοποιητικού, καθώς και πώς σχολιάζει το ‘’ πράσινο φως ‘’ του FDA για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών με το φάρμακο REMDESIVIR , θεραπεία του SARS-CoV-2 και λοίμωξη Covid-19.

Αίσθηση προκαλεί και το πώς τοποθετείται ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας καθηγητής φαρμακολογίας, τόσο για το θέμα του διαχωρισμού των θανάτων από κοροναϊό και τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όσο και για το πώς αξιολογεί την διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Πιστεύετε ότι θα βρεθεί θεραπεία για το κοροναίό ;

Προτιμώ να αναφερθώ στην αντιμετώπιση και όχι σε θεραπεία, 1ον γιατί δεν υπάρχει θεραπεία για κανένα ιό και 2ον γιατί κινδυνεύουμε περισσότερο από την αντίδραση του οργανισμού κατά του κοροναϊού και όχι από τον ίδιο τον ιό. Αμέσως μετά την λοίμωξη, κινητοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί τα Τ-λεμφοκύτταρα και στην συνέχεια τα Β κύτταρα, τα οποία παράγουν προστατευτικά αντισώματα.

Αν τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα αντισώματα δεν μπορέσουν να περιορίσουν τον ιό, τότε ο οργανισμός, εκεί που τα περισσότερα κύτταρα έχουν μολυνθεί και ειδικά στους πνεύμονες, εκλύει πληθώρα από προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες από τα μακροφάγα και τα μαστοκύτταρα και δημιουργείται μία αλυσιδωτή φλεγμονώδης κατάσταση, η οποία είναι αυτοκαταστροφική και γι’ αυτό τα άτομα αυτά πεθαίνουν από φλεγμονή και ίνωση των πνευμόνων (SARS).

Η πιθανή αντιμετώπιση του COVID-19 πρέπει να περιλαμβάνει ουσίες/φάρμακα τα οποία να στοχεύουν στα εξής :

Α) Να αποκλείσουν την σύνδεση του ιού με τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα.

Β) Να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό

Γ) Να αναχαιτίσουν την έκλυση ή την δράση των κυτταροκινών.

Στην πρώτη κατηγορία είναι γνωστό, ότι ο κοροναϊός χρησιμοποιεί ως υποδοχέα το ένζυμο ACE2. Τρεις ξεχωριστές μελέτες χρησιμοποιώντας προσομοίωση της δραστικής περιοχής του ACE2. με γρήγορους υπολογιστές έδειξαν ότι ένα φυσικό φλαβονοειδές, η λουτεολίνη, ήταν ο πιο αποτελεσματικός πιθανός αποκλειστής της σύνδεσης του ιού με τον υποδοχέα του.

Το επιπλέον πλεονέκτημα της λουτεολίνης, είναι ότι την γνωρίζαμε ως μία πάρα πολύ αντιφλεγμονώδης ουσία. Επομένως τώραμε “ένα σμπάρο δύο τρυγόνια,” δηλαδή η λουτεολίνη μπορεί να αποκλείσει τη σύνδεση του ιού και αν ο ιός προκαλέσει, θύελλα κυτταροκινών, η λουτεολίνη μπορεί να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκλυση των κυτταροκινών άρα να προλάβει την καταστροφή των πνευμόνων.

 Ίσως να υπάρξουν κοκτέιλ και όχι μια συγκεκριμένη θεραπεία. Συμφωνείτε ;

Συμφωνώ , πιστεύω ότι το καλύτερο κοκτέιλ θα ήταν μόρια τα οποία αποκλείουν την σύνδεση του κοροναϊού με μόρια τα οποία είναι αντιϊκά , δηλαδή αποκλείουν τον πολλαπλασιασμό του, με ένα μόριο αντιφλεγμονώδες, προλαμβάνοντας την έκλυση των κυτταροκινών ή αποκλείοντας τη δράση τους. Παράδειγμα: Μία από τις πιο γνωστές κυτταροκίνες ονομάζεται ιντερλευκίνη 6, στην Νέα Υόρκη γίνεται μία μελέτη με ένα φάρμακο που υπάρχει, το οποίο αναστέλλει μόνο τη δράση της ιντερλευκίνης 6. Μακάρι να διαπιστωθεί ότι έχει αποτέλεσμα. Τουλάχιστον θα είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Να σχολιάσω , ότι αυτά δεν συζητιούνται ούτε στα παράθυρα της τηλεόρασης, ούτε μεταξύ των επιστημόνων. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι τα χρήματα – και καλά κάνουν και δίνονται χρήματα – είναι στοχευμένα.

Τι εννοείτε ;

Δηλαδή, λέμε χρειαζόμαστε εμβόλιο και έχουν δοθεί γύρω στα $2 δις σε διάφορες εταιρίες για να φτιάξουν το εμβόλιο. Εντάξει χρειαζόμαστε εμβόλιο , βέβαια φοβάμαι ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, και δεν καταβάλλεται προσπάθεια όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα. Χάσαμε πάρα πολύ χρόνο, για διάφορους λόγους. Επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον σε φάρμακα, όπως για την ελονοσία, τα οποία δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και διπλασίασαν και τους θανάτους. Και όμως οι κυβερνήσεις, έτρεξαν να πάρουν αυτά τα φάρμακα χωρίς να υπάρχει κανένα επιστημονικό υπόβαθρο γι’ αυτά.

Τι προβλέπετε; Θα βρεθεί εμβόλιο για τον κοροναϊό;

Κοιτάξτε, ότι θα βρεθεί εμβόλιο σίγουρα θα γίνει. Δουλεύουν πάνω από 15 εταιρίες για αυτό. Το ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματικό θα είναι. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά έφτιαξαν το εμβόλιο για να αδρανοποιηθεί ο ιός. Χορηγούμε το εμβόλιο στον άνθρωπο και εκείνος δημιουργεί μία ανοσία ανάλογα με την αντιγονικότητα, δηλαδή πόσο μπορεί να διεγείρει τον οργανισμό να παράγει τα Τ- λεμφοκύτταρα και τα αντισώματα. Αυτά μόνο στην πορεία, μπορούν να διαπιστωθούν . Δεύτερον πρόβλημα είναι πόσο γρήγορα μπορεί να μεταλλαχθεί αυτός ο ιός. Για παράδειγμα στον ιό της γρίπης ξέρουμε ότι υπάρχουν μεταλλάξεις. Και ίσως γι’ αυτό και τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, φέτος π.χ. οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γνωρίζουν τον τύπο του ιού της γρίπης για του χρόνου και ετοιμάζουν το ανάλογο εμβόλιο, αλλά έρχεται το Φθινόπωρο και ξαφνικά ο ιός είναι διαφορετικού τύπου και δεν έχουμε εμβόλιο γι΄ αυτόν τον ιό.

Άρα δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει το εμβόλιο;

Εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Πιστεύω ότι θα επιτευχθούν πολλά πράγματα αλλά θέλω να είμαι και προσγειωμένος. Το δεύτερο που δεν ξέρουμε είναι ότι πολλά άτομα έχουν αντισώματα ίσως γιατί είχαν εκτεθεί χωρίς να το ξέρουν.

Αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά είναι και αν έχουν ακόμα μέσα τους τον ιό και μπορούν να μολύνουν άλλους ανθρώπους .

Άρα αν πούμε, όποιος έχει αντισώματα μπορεί να πάει θα δουλέψει, ενδεχομένως να μολύνει κάποιον άλλον. Υπάρχει η δυνατότητα , να πάρει κανείς πλάσμα από έναν ασθενή που επέζησε και να το μεταφέρει σε κάποιον που νοσεί τώρα. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο για λίγες μέρες γιατί αυτά τα αντισώματα είναι περιορισμένης διάρκειας.

 Όταν βρεθεί το εμβόλιο για τον κοροναϊο θα το εμπιστευτεί ο κόσμος;

Υπάρχουν εταιρίες, που είχαν καταβάλλει πολύ καλή προσπάθεια, δημιουργώντας τα πρώτα αντισώματα που βοήθησαν να αδρανοποιηθεί ο ιός του AIDS , πριν 20 χρόνια και τώρα ξανακάνουν την ίδια προσπάθεια για αυτόν τον κοροναϊο. Νομίζω ότι θα είναι αρκετά πετυχημένη προσπάθεια. Ξέρουν τη δομή του κοροναϊού ή της πρωτεϊνης, γιατί η αλυσίδα των αμινοξέων της πρωτεΐνης του κοροναϊού είναι τώρα γνωστή, άρα μπορεί κανείς συνθετικά να φτιάξει αντισώματα που να αδρανοποιούν αυτήν την κορώνα. Αυτή είναι η προσπάθεια. Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετά πετυχημένο προληπτικά, όχι θεραπευτικά.Πιστεύω μέχρι το Φθινόπωρο η εταιρία REGENERON θα έχει τέτοια αντισώματα, τουλάχιστον σε κλινικές μελέτες. Δεν θα είναι πανάκεια βέβαια αλλά οπωσδήποτε ένα σωστό βήμα.

 Οι θάνατοι που καταγράφονται σε μολυνθέντες από κοροναϊο με υποκείμενο νόσημα. Πχ καρδιοπάθεια – πρέπει να καταγράφονται στους θανάτους από κοροναϊο αφού ο ιός επιβάρυνε το υποκείμενο νόσημα ;

Νομίζω, ότι θα έπρεπε να υπήρχε διαχωρισμός στους ασθενείς που δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημακαι ταοποία μολύνθηκαν από τον από κοροναϊό και πέθαναν από εκείνους που είχαν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό π.χ. χημειοθεραπεία, υπέρταση κλπ. και κατέληξαν .

Σήμερα , έχουμε θανάτους που δεν τους περιμέναμε, όπως παιδιά που είχαν το σύνδρομο Kawasaki ή παιδιά που είχαν μηνιγγίτιδα και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν από τον κοροναϊό. Σίγουρα πρέπει να ξεχωρίζονται οι θάνατοι διαφορετικά δίνεται λανθασμένη εντύπωση. Σήμερα κοιτούσα π.χ. τι αναφέρει το CDC για θανάτους από τον ιό Influenza της γρίπης (Οκτώβριο – έως σήμερα= 68.000 περίπου θανάτους στις ΗΠΑ σε σύγκριση 70,000 περίπου θανάτους από τον κοροναϊό ). Ποτέ δεν έλεγαν πόσοι πέθαιναν κάθε χρόνο από την γρίπη. Δεν τα βάζουν τα πράγματα συγκριτικά και δίνεται λάθος εντύπωση και στον κόσμο και στους επιστήμονες.

Άρα τι θα γίνει; Τι θα λέμε;

Εάν δεν πέθαιναν τουλάχιστον από SARS, δηλαδή από αναπνευστικό πρόβλημα, σίγουρα θα πρέπει να λέμε πέθαναν από το Χ νόσημα αλλά ήταν και θετικοί στον κοροναϊό.

Αν πέθαναν από αναπνευστικό πρόβλημα- είτε ήταν επιβαρυμένοι είτε όχι- θα πρέπει να τους καταχωρίσουμε στους θανάτους από κοροναϊό. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι έτσι πρέπει να αναφέρονται τα περιστατικά. Τώρα που μας καίει, πρέπει να αναδιοργανωθούμε και να επανεκτιμήσουμε πολλά πράγματα στην κοινωνία. Δηλαδή τι θεωρούμε καταρχήν πραγματικές αξίες. Το λέω αυτό, γιατί είχαμε ξεφύγει. Είναι πιο σημαντικό να έχουμε ένα κινητό με 3 κάμερες ή να βοηθά ο ένας τον άλλον; Νομίζω ότι μας λείπει η παιδεία, παρόλο που έχουμε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο.

 Είναι αληθές ότι οι οργανισμοί των ανθρώπων με υπερδιεγερμένο ανοσοποιητικό, μπορεί να κινδυνεύουν λόγω υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού και δημιουργίας φλεγμονώδων ουσιών που καταστρέφουν τα διάφορα όργανα;

Ένα άσθμα το οποίο έχει δημιουργήσει φλεγμονή στους πνεύμονες και ήδη έχουμε κυτταροκίνες αυτό θα το φοβόμουν περισσότερο. Όταν κάνουμε εμβόλια, δεν δίνουμε ποτέ τον αδρανοποιημένο ιό από μόνο του, πάντα δίνουμε μαζί μία ουσία που διεγείρει το άνοσο σύστημα, ώστε να απαντήσει στον αδρανοποιημένο ιό. Για παράδειγμα όλα τα εμβόλια είχαν παλιότερα υδράργυρο, τώρα έχουν βάλει αλουμίνιο – κακώς για εμένα – αλλά αυτές είναι οι ουσίες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν παρα-διεγείρουμε το σύστημα, σίγουρα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί. Είναι έναν γινγκ – γιανγκ. Δεν είμαι κατά των εμβολίων, απλά πρέπει να προσέχουμε πόσο διεγείρουμε το σύστημα.

 Κινδυνεύουν λιγότερο κάποιοι που λαμβάνουν κατασταλτικά του ανοσοποιητικού;

Σίγουρα ναι, γιατί αυτά τα φάρμακα π.χ. χημειοθεραπεία για τον καρκίνο , ρίχνουν όλα τα λευκά για να περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Και εδώ χρειαζόμαστε να πολλαπλασιαστούν τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα Β-λεμφοκύτταρα που παράγουν τα αντισώματα. Επομένως, αυτοί οι ασθενείς, σαφώς είναι ευάλωτοι. Μάλιστα σε αυτό ήθελα να πω, ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία έχουν πολύ μικρότερη πνευματική διαύγεια. Άρα η λουτεολίνη θα μπορούσε όχι μόνο να περιορίσει τη σύνδεση του ιού, την έκλυση των κυτταροκινών αλλά να βοηθήσει και στην πνευματική διαύγεια, ειδικά των ασθενών με χημειοθεραπεία. Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων, είναι αυτή της κορτιζόνης και αυτή επηρεάζει όλα τα κύτταρα και τα λευκά και δεν θα έπρεπε να δίνεται. Μετά είναι η κατηγορία, με πιο περιορισμένα φάρμακα όπως η ασπιρίνη, δηλαδή τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη. Αυτά περιορίζουν τη σύνθεση μίας κατηγορίας ουσιών που λέγονται προσταγλανδίνες και αυτές προς το παρόν δεν έχουν ενοχοποιηθεί στον κοροναϊό, άρα μπορεί κανείς να τις δίνει ελεύθερα. Και μετά περνάμε σε μόρια όπως είναι η λουτεολίνη που περιορίζουν μόνο την έκλυση των φλεγμονοδών ουσιών, χωρίς να επηρεάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα ή την παραγωγή αντισωμάτων, άρα δεν έχουν παρενέργειες.

 Πιστεύετε ότι η βιταμίνη D και C, βοηθούν την άμυνα του οργανισμού;

Νομίζω ναι, για δύο διαφορετικούς λόγους. Η βιταμίνη C γιατί έχει αρκετές δημοσιεύσεις για πολλά χρόνια, ότι προσφέρει μία αντιιική δράση. Η βιταμίνη D, παρόλο που είναι χρήσιμη όπως ξέρουμε για τα οστά, είναι γνωστή ότι έχει και αντι- αλλεργική δράση. Δηλαδή, περιορίζει σε κάποιο βαθμό έκλυση κυτταροκινών, ιδιαίτερα από τα κύτταρα που ονομάζονται μαστοκύτταρα, τα οποία συμμετέχουν στις αλλεργίες αλλά κατεξοχήν παράγουν κυτταροκίνες στους πνεύμονες. Οπότε ναι, πιστεύω ότι είναι χρήσιμες. Βέβαια, δεν έχουμε καμία ένδειξη για την ποσότητά τους.

Θεωρείτε ορθό να χορηγούνται εκτός εγκεκριμένης ένδειξης φάρμακα για τον covid-19, τα οποία δεν ξέρουμε τι παρενέργειες έχουν;

Πάρα πολλά φάρμακα συνταγογραφούνταιεκτός ενδείξεως για πολλά χρόνια, όχι μόνο για τον κοροναϊό. Πάντως, στην ιατρική πιστεύω, ότι πρέπει να υπολογίζουμε τα υπέρ και τα κατά. Αν δηλαδή κάποιος, κοντεύει να πεθάνει, διασωληνωμένος και έχουμε 12 ώρες περιθώριο, αν ένα φάρμακο έχει δείξει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει, δεν θα ήμουν αρνητικός. Γιατί σε τελική ανάλυση, αν πρόκειται να πεθάνει ο ασθενής, τι έχουμε να χάσουμε;

Είναι σωστό που βγήκαν και είπαν πάρτε υδροξυχλωροκίνη ;

Είναι λανθασμένη κίνηση το γεγονός ότι βγήκαν και είπαν σε όλους τους γιατρούς προληπτικά δώστε υδροξυχλωροκίνη διότι δεν γνωρίζουμε αν έχει αποτελεσματικότητα και γιατί έχει πολλές παρενέργειες. Όπως αποδείχθηκε είχαμε πολλούς θανάτους από καρδιαγγειακά επεισόδια. Ωστόσο , υπάρχουν άλλα φάρμακα που μπορούν να δοκιμαστούν. Για παράδειγμα, η ιντελευκίνη–6 είναι προφλεγμονώδηςκυτταροκίνη και εκλύεται στους πνεύμονες , ειδικά σε ασθενείς που είναι σε αναπνευστήρα και το φάρμακο που αδρανοποιεί την ιντερλευκίνη–6 δοκιμάζεται τώρα στην Νέα Υόρκη. Μια άλλη ισχυρή προφλεγμονώδης ουσία είναι και ο παράγοντας TNF, για τον οποίο υπάρχουν πολλά βιολογικά φάρμακα, αλλά δεν βλέπω μελέτες με αυτά τα φάρμακα, γεγονός που με καταπλήσσει. Έχουμε και άλλα φάρμακα με καλές ενδείξεις, που θα μπορούσαν να περιορίσουν ειδικά τα αναπνευστικά προβλήματα και όμως δεν .

Άρα συμπερασματικά τι λέτε;

Πρέπει να αναδιοργανώσουμε τη ζωή μας, να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, να αποφεύγουμε άτομα τα οποία νοσούν. Νομίζω ότι ήταν χοντρό λάθος αυτό που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες στοιβάζουν τους επιβάτες. Παλιά υπήρχε άνεση στις θέσεις, τώρα είσαι στριμωγμένος σαν σαρδέλα και γύρω βήχουν και φτερνίζονται. Αυτά έπρεπε να τα είχαμε προβλέψει νωρίτερα. Δηλαδή αν κάποιος βήχει, πρέπει να φοράει μάσκα. Αυτό που κάνουν τώρα και παίρνουν θερμοκρασία, θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Θα μου πείτε είναι αστυνόμευση; Όχι προστασία της υγείας είναι. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Π.χ. όπως απαγορεύεται το κάπνισμα, σε νοσοκομεία και δικαστήρια έτσι να επιβληθεί και η χρήση μάσκας.

Πρόσφατα , δόθηκε έγκριση από τον FDA να γίνουν κλινικές μελέτες με το φάρμακο REMDESIVIR. Ποια είναι η γνώμη σας γι΄ αυτό;

Είναι ένα πολύ καλό αντιϊκόφάρμακο. Υπάρχει ένδειξη από την Αυστραλία και την Κίνα ότι βοηθάει και καλά έκαναν και έδωσαν έγκριση όχι ακόμη για ελεύθερη χρήση, αλλά για να γίνουν κλινικές μελέτες.

Βέβαια, πάλι μπορεί κανείς να το πάρει εκτός ένδειξης. Μακάρι να αποδειχθεί ότι βοηθάει περισσότερο από τα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνταν , γιατί διαπιστώθηκε μέσα από πρόσφατη μελέτη ότι η χρήση κοκτέιλαντιϊκών φαρμάκων για το AIDS δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αν δεν γίνει η μελέτη δεν θα ξέρουμε. Βέβαια, πρέπει να τονίσω ότι οι μελέτες αυτές είναι πολύ δύσκολες. Γιατί πρέπει να αποφασίσει κανείς τι είδος ασθενείς θα χρησιμοποιήσει και ποιο θα είναι το κριτήριο της βελτίωσης. Όταν ένας ασθενής είναι σε αναπνευστήρα και κοντεύει να πεθάνει, αν κάνουμε μία μελέτη σε τέτοιους ασθενείς, η πιθανότητα είναι να βγει αρνητική η ένδειξη.

Είναι ήδη επιβαρυμένος πάραπολύ ο ασθενής. Αν βάλουμε ως στόχο την βελτίωση μεαντιϊκόφάρμακο σε έναν τόσο επιβαρυμένο ασθενή, είναι λάθος εξαρχής. Νομίζω ότι οι μελέτες αυτές πρέπει να γίνουν σε άτομα που είναι θετικά στον ιό, δεν έχουν αποκτήσει αντισώματα ακόμα και δεύτερον σε άτομα που νοσηλεύονται και δεν έχουν φτάσει σε αναπνευστήρα.

Για έναν βαριά νοσούντα;

Σε έναν βαριά νοσούντα θα χρησιμοποιούσα αντιφλεγμονώδη, εξαιρώντας χημειοθεραπευτικά και κορτιζόνη. Όλοι λένε ότι πρέπει να χτυπήσουμε τον ιό. Μα είναι η αντίδραση του οργανισμού στον ιό που σκοτώνει τον ασθενή τελικά, δεν είναι ο ιός. Θα ευχόμουν να υπήρχε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση-χώρα , μία παγκόσμια προσπάθεια να επιλεχθούν 10-20 από τους καλύτερους ερευνητές, π.χ. ιολόγοι, πνευμονολόγοι, φαρμακολόγοικλπ, να τους δοθούν $5 εκατομμύρια δολάρια και 12 μήνες να λύσουν το πρόβλημα.Αυτό δεν έχει γίνει ως τώρα. Χρειαζόμαστε μιαDreamTeam. Δεν μπορούμε να λύσουμε τέτοια προβλήματα αλλιώς. Και είναι δυστυχία – με τα όποια λάθη μπορεί να έκανε ο ΠΟΥ , το γεγονός ότι σταμάτησε ο Τραμπ την χρηματοδότηση.

 Πώς αξιολογείτε τον χειρισμό της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού;

Είμαι περήφανος με τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελλάδα το πρόβλημα και δεν είμαι ο μόνος. Το Bloomberg έβγαλε ένα άρθρο διθύραμβο για την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεν πρέπει να παραμείνουμε στα μεγαλεία μας. Μην χαλαρώσουμε απότομα επειδή ήμασταν τόσο καλοί.

Τι προτείνετε ;

Θα πρέπει να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, και τεστ αντισωμάτων και ανίχνευσης του κοροναϊού, σε περιοχές που υπήρχαν τα περισσότερα κρούσματα. Και σίγουρα η Ελλάδα έχει την δυσκολία των προσφύγων.Σε αυτό θα έπρεπε η ευρωπαϊκή κοινότητα να βοηθήσει την Ελλάδα. Επειδή η Ελλάδα έχει πολύ καλούς επιστήμονες, θα μπορούσε να πετύχει σημαντικά ευρήματα. Πάντα νομίζουμε ότι το χρήμα φέρνει τις επιτυχίες. Νομίζω ότι εάν εστιάσει την προσοχή η Ελλάδα, με τους πολύ καλούς επιστήμονες που έχει και σε συνεργασία με το εξωτερικό, θα μπορούσε να πετύχει πολλά πράγματα και αυτό είναι σημαντικό. Οπότε δύο πράγματα θα ήθελα να τονίσω. Το ένα να, να γίνει ένας αγώνας πληροφόρησης του κοινού από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι εδώ και τώρα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Να μπουν κανόνες για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν είναι κακό. Και το λέω αυτό για την χώρα μας, γιατί μπορεί να γίνουν ορισμένα πράγματα πιο εύκολα επειδή υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας και δεν υπάρχει ανεξαρτησία των περιφερειώνσε αντίθεση με τις Πολιτείες στις ΗΠΑ.Πιστεύω, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα η Ελλάδα, όχι μόνο για αυτό που έχει κάνει ως τώρα αλλά και για τα επόμενα βήματα.

 Πόσο καιρό έχετε φύγει από την Ελλάδα;

Είχα την ευτυχία να μου δοθεί μία υποτροφία στο πανεπιστήμιο Γέιλ και έφυγα τον Αύγουστο του 1968. Οι δάσκαλοί μου στο Ανατόλια μου αγόρασαν ένα εισιτήριο μόνο για να πάω στην Αμερική με το υπερωκεάνιο<< Άννα Μαρία >>και δεν υπήρχε επιστροφή. Από τη μια μεριά ήταν ευτύχημα αλλά και δύσκολος καιρός για εμένα. Είχα τρομερή υποστήριξη από τους γονείς και τα αδέλφια μου. Όταν βρέθηκα στο Γέιλ έπαθα την πλάκα μου, ήμουν σφουγγάρι και τελικά συγκαταλέγομαι σε λιγότερους από 10 αποφοίτους από την ίδρυσή του το 1701 που του έχουν απονεμηθεί 5 πτυχία. Είναι πολύ σημαντικό. Όταν έχεις το βάρος των προηγούμενων ανακαλύψεων νιώθειςασήμαντος για το τιεσύ μπορείς να πετύχεις στην πορεία. Απαιτείται περισυλλογή, αυτοκριτική, ειλικρίνεια, θάρρος και όραμα. Είχα καθηγητές που τους ονόμαζα «Καθηγητές της Αναγέννησης». Ήταν όχι μόνο άριστοι επιστήμονες, αλλά πραγματικοί ιατροφιλόσοφοι, που αγαπούσαν τον άνθρωπο και την μάθηση. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε σε κάθε φάση της ζωής μας μέντορες. Πρόσφατα μου δόθηκε η ευκαιρία και φέτος αρχίσαμε ένα πρόγραμμα βιοιατρικών επιστημών στο Αμερικανικό Κολέγιο Deree στο οποίο τονίζουμε στους φοιτητές ότι πρέπει να συνεργάζονται και να εξελιχθούν σε ηγετικά στελέχη με όραμα . Ο Αϊνστάιν είχε πει κάτι πολύ σημαντικό:‘’ Η φαντασία είναι ποιο σημαντική και από την γνώση, γιατί η γνώση περιορίζεται σε ό,τι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε, ενώ η φαντασία αγαλλιάζειόλα όσα περιμένουν να ανακαλυφθούν.’’

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δρ. Θεοχαρίδης, του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής (1978-83) στον Τομέα Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου YALE. Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στην Επιτροπή Αναβάθμισης του Συστήματος Υγείας (1993-94), διετέλεσε Μέλος τουΔ.Σ. του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμακου όπως και Ειδικός Σύμβουλος για την Οργάνωση και Λειτουργία του Εργαστηρίου Βιοισοδυναμίας και Ανάπτυξης Φαρμάκων του ΙΦΕΤ (1994-2000). Διετέλεσε επίσης μέλος του Ανώτατου Ειδικού Επιστημονικού Συμβούλιου Υγείας (1997-2000) του Υπουργείου Υγείας, μέλος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβούλιου του ΙΚΑ (1999-2002) και είναι μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (2003-2008). Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης της Βιο-ιατρικής Ερευνας του Ιταλικού Υπουργείου Πανεπιστημίων και Ερευνας. Από το 1986 επαναδιορίζεται συνέχεια ως Κλινικός Φαρμακολόγος της Επιτροπής Ελέγχου Φαρμάκων της Πολιτείας της Μασσαχουσέτης, ΗΠΑ. Διετέλεσε 2 φορές (2005, 2010) Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2006, συνετέλεσε στην υπογραφή για πρώτη φορά συμφωνίας επταετούς συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων ΑΘΗΝΩΝ και TUFTS. Ο Δρ. Θεοχαρίδης επίσης ανακάλυψε μία πρωτεΐνη η οποία αναστέλλει την ενεργοποίηση των σιτευτικών κυττάρων και την ονόμασε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (MACEDONIA=MAstCEllDegranulatiONInhibitoryAgent.

Pin It

Cook name small