Greek English French German Italian
Pin It

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Οι μειωμένες 24ωρες Εφημερίες στα φαρμακεία αλλά και οι απαιτήσεις των φαρμακοποιών να πληρώνονται τόσο τις εφημερίες όσο και τις υπηρεσίες , μπαίνουν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Healthweb.gr ο κ. Ιωάννης Δαγρές Φαρμακοποιός, Ειδικός Γραμματέας ΦΣΑ & Μέλος ΔΣ του ΠΦΣ .

Πληθαίνουν τα φαρμακεία στα εμπορικά κέντρα που δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας. Τι πρόκειται να κάνετε ο ΦΣΑ και ΠΦΣ γι’ αυτό ; 

 Η αλήθεια είναι μέχρι πρόσφατα, τα τέλη δηλαδή Μαΐου 2019, δεν υπήρχε κάποιο ωράριο για να τηρηθεί. Το ωράριο μέχρι τότε ήταν ελεύθερο (ασύδωτο δηλαδή) και κανείς δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν τι ώρα ανοίγει και τι ώρα κλείνει.

Αυτός ήταν και ο λόγος που μειώθηκαν τόσο δραματικά οι 24ωρες Εφημερίες τόσο στην Αττική όσο και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία και παράπονα στον κόσμο.

Και αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που σταδιακά διαμορφωνόταν ήταν αναπόφευκτη και οδήγησε την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με υπουργό τον Ανδρέα Ξανθό, να επαναφέρει με Νόμο μία μερική ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των Φαρμακείων, με περιορισμούς τόσο στις ώρες όσο και στις ημέρες έναρξης και παύσης λειτουργίας των Φαρμακείων. Ήταν ο Νόμος 4613 (24-5-2019), ο οποίος είχε υπερψηφιστεί και από την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία.

Έκτοτε σταδιακά η κατάσταση στην 24ωρη κάλυψη του κοινού σε Φαρμακεία βελτιώνεται και αποκαθίσταται. Και έκτοτε, λόγω της υποχρεωτικότητας του Νόμου, όλα τα Φαρμακεία συμμορφώνονται πλέον στο νέο ωράριο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πληθαίνουν τα Φαρμακεία που δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας, αλλά τα φαινόμενα παραβατικότητας στο ωράριο να έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.  

Ποιο είναι το σκεύασμα που εντάσσεται στην κατηγορία ‘’Συμπληρώματα Ειδικής Διατροφής (ΣΕΔ)’’ για το οποίο ο ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει από 300 και πλέον φαρμακεία πιστωτικά σημειώματα; Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό ; Που εντοπίζεται το πρόβλημα ; 

Φαντάζομαι θα αναφέρεστε στο σκεύασμα RESURGEX-PLUS, που ανήκει στα «Συμπληρώματα Ειδικής Αγωγής (ΣΕΔ)». Καθώς στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν εμπλακεί πλέον και οι Δικαστικές Αρχές, το φρόνιμο είναι να περιμένουμε πρώτα τα επίσημα πορίσματα των ερευνών, όταν αυτά θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί, για να μπορούμε να μιλάμε με αντικειμενικά και αδιάσειστα στοιχεία για το θέμα.

farmakopoios farmako

Οι φαρμακοποιοί  είχαν αδυναμία σύνδεσης με την πύλη που εκδίδεται το συνοδευτικό του ΕΟΠΥΥ και εμφανίζονται πληρωμές. Σήμερα Λύθηκε το πρόβλημα ;

Το πρόβλημα αυτό είχε προκληθεί από προγραμματισμένη αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ, από την Παρασκευή 13-12-2019 ως και την Κυριακή 15-12-2019,
και είχε διαρκέσει ακριβώς το παραπάνω χρονικό διάστημα (3ήμερο).
Συνεπώς πλέον είναι λυμένο και όλα λειτουργούν κανονικά στο προκείμενο.  

 Οι φαρμακοποιοί ζητάτε να πληρώνονται οι εφημερίες από τους ασθενείς. Διευκρινίστε μας σε ποιες περιπτώσεις;

 Εμείς οι φαρμακοποιοί ζητάμε και δικαίως να αποζημιωνόμαστε τις Εφημερίες από τους ασθενείς σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε περιστατικά που δεν είναι επείγοντα και δεν συνοδεύονται από ιατρική συνταγή ή γνωμάτευση.

Σε όσα περιστατικά είναι επείγοντα βεβαιωμένα με ιατρική συνταγή ή γνωμάτευση, προφανώς την υπερωριακή αποζημίωσή μας, εφόσον αυτή αναγνωριστεί από την Πολιτεία, θα την αναλάβει η Πολιτεία.

Πόσο είναι το Αντίστοιχο κόστος στο εξωτερικό;

Στο εξωτερικό όπου σε αντίθεση με την Ελλάδα η υπερωριακή αμοιβή των Φαρμακείων είναι ένας ευρύτατα διαδεδομένος θεσμός εδώ και δεκαετίες, κάθε χώρα έχει και δικό της ξεχωριστό και ιδιαίτερο σύστημα υπερωριακής αποζημίωσης των φαρμακοποιών.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τα εξής :

Στην Γαλλία ξεκινά από 2,00 € ανά περιστατικό από 20:00 ως 21:00, και από 21:00 και μετά πηγαίνει στα 6,00 €.

Στη Γερμανία τα Φαρμακεία δύνανται να χρεώσουν κάθε επείγον περιστατικό με 2,50 €, ποσό που καλύπτεται από την Ασφάλεια.

Στην Ιταλία η υπερωριακή αποζημίωση ανά περιστατικό κυμαίνεται στα 7,50-10,00 € για τα Φαρμακεία εκείνα που Εφημερεύουν βάσει των καταλόγων Εφημεριών (τα εκεί τυχόν διευρυμένα Φαρμακεία δεν αποζημιώνονται υπερωριακώς).

Ο κατάλογος περιγραφής των κατά τόπους συστημάτων υπερωριακής αποζημίωσης των Φαρμακείων που εφημερεύουν στις ευρωπαϊκές χώρες είναι μακρύς και τα παραπάνω παραδείγματα δίνουν απλώς μία εικόνα του τι ισχύει στο εξωτερικό.

Οι φαρμακοποιοί ζητάτε να πληρώνεστε και για τις υπηρεσίες που παρέχεται στον πολίτη για παράδειγμα τα εμβόλια αλλά και μέτρηση της πίεσης και λοιπά. Στο εξωτερικό τα φαρμακεία πληρώνονται είτε από την πολιτεία τον ΕΟΠΠΥ είτε από τον ασθενή. Πιστεύετε ότι σύμφωνα με την σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας ο ΕΟΠΥΥ αλλά και ο Έλληνας ασθενής μπορεί να διαθέσει τα χρήματα αυτά;  Για τι  κόστους μιλάμε; 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τα Φαρμακεία μπορούν και πρέπει να αποζημιώνονται. Ο λόγος είναι ότι τα Φαρμακεία παρόλο που παρέχουν αποκλειστική και κρίσιμη υπηρεσία Ανωτάτου Δημοσίου Συμφέροντος (Υγείας), οικονομικά λειτουργούν ως ιδιωτική επιχείρηση και όχι δημόσια. Δηλαδή η οικονομική βιωσιμότητά τους, η πληρωμή των εξόδων τους δηλαδή, δεν καλύπτεται από το Κράτος. Καλύπτεται από τον ιδιοκτήτη φαρμακοποιό και τα έσοδα από τις δραστηριότητές του ως φαρμακοποιός.

Οπότε για να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργήσουν, προϋπόθεση είναι να αποζημιώνονται γι’ αυτά που προσφέρουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο σκέλος του αν τα Φαρμακεία πρέπει να πληρώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

pharmaka rafi

Τα Φαρμακεία δικαιούνται να αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες;

Όσον αφορά το σκέλος του αν τα Φαρμακεία δικαιούνται (αξίζουν) να αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν, εδώ την απάντηση την προσφέρουν πλήθος Μελετών από χώρες του εξωτερικού.

Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω ότι σε Μελέτη της PriceWaterhouseCoopers (PWC) το 2010 στο Σύστημα Υγείας της Φινλανδίας (ευρωπαϊκή χώρα με περίπου τον μισό πληθυσμό από της Ελλάδας, και στην οποία τα Φαρμακεία λειτουργούν συνολικά με τρόπο πανομοιότυπο με εκείνον της Ελλάδας).

Η Μελέτη αυτή είχε αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία και οι υπηρεσίες των Φαρμακείων στην Φινλανδία :

- γλιτώνουν ετησίως 6,2 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς και 750.000 επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων,

- μειώνουν τον αριθμό των ιατρικών συνταγών κατά 2,6 εκατομμύρια,

εξοικονομώντας έτσι 500 εκατομμύρια € από το Σύστημα Υγείας (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).

Συνεπώς, η εξοικονόμηση χρημάτων για ένα Σύστημα Υγείας χάρη στις υπηρεσίες των Φαρμακείων είναι τεράστια, οπότε υπάρχει εύλογη αξίωση οι υπηρεσίες αυτές να αποζημιώνονται τόσο επειδή προσφέρονται, όσο και για να διευρύνονται και εξελίσσονται περαιτέρω, ώστε να παρέχουν ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση και καλύτερη υγεία στον πληθυσμό.

Pin It

Cook name