Greek English French German Italian
Pin It

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Για να αναπτύξουμε τον Τουρισμό Υγείας θα πρέπει να προβάλουμε την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της προσπάθειας, της ανάπτυξης, της αξιοκρατίας καθώς και της εμπιστοσύνης, τονίζει ,μεταξύ άλλων η Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, στην συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο www.healthweb.gr .

Τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον ιατρικό τουρισμό και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει στον παγκόσμιο χάρτη τουρισμού υγείας και ευεξίας, διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο από τον Διεθνή χώρο, τονίζει μιλώντας στο Healthweb η κ. Μουζάκα.

Που βρίσκεται ο Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα σήμερα ;

Η Ελλάδα με τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη του Τουρισμού Υγείας και ευεξίας και να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από τον Διεθνή χώρο. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές και αξιόλογες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της χώρας με τους άρτια καταρτισμένους επιστημονικά ιατρούς που διαθέτει, το εξαιρετικό κλίμα και τα οργανωμένα τουριστικά γραφεία, είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να της επιτρέψουν να απογειωθεί ως προορισμός Τουρισμού Υγείας.

Με συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ο Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα, μπορεί να κάνει σημαντικά άλματα. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να διεκδικήσει ένα αξιοσέβαστο μερίδιο στον διεθνή Τουρισμό Υγείας.

Γιατί δεν έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε τον Τουρισμό Υγείας ικανοποιητικά στην Ελλάδα;

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να προβάλουμε την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της προσπάθειας, της ανάπτυξης, της αξιοκρατίας και της εμπιστοσύνης. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω στο σημείο αυτό, ότι στην Ελλάδα οι προσπάθειες είναι χωρίς μια κεντρική οργανωμένη προσπάθεια που να δίνει κατευθυντήριες οδηγίες, που όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να στοχεύουν στο ίδιο αποτέλεσμα και να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης για τον Τουρισμό Υγείας.

Ποια είναι τα οφέλη της ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας για τους ασθενείς και ποια για την χώρα μας; 

Πράγματι, ο Τουρισμός Υγείας για τους ασθενείς στην Ελλάδα έχει πολλαπλά οφέλη και θα σας αναφέρω ενδεικτικά:

  • Το επιστημονικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό. 
  • Ο λαμπερός ήλιος της Ελλάδος βοηθάει πολύ στην ψυχολογία και κατ’ επέκταση βοηθάει στην ανάρρωση των ασθενών.
  • Το κόστος της ιατρικής περίθαλψης της χώρας μας είναι χαμηλότερο από πολλές άλλες χώρες και κατά την διάρκεια της ανάρρωσης μπορεί να συνδυασθεί Τουριστική και Πολιτιστική «εξερεύνηση». Επίσης τα συνοδά μέλη των ασθενών, μπορούν να επωφεληθούν από τα τελευταία αναφερθέντα.

Η Ελλάδα έχοντας το προνόμιο ότι προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος οι οποίοι συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, και παρατείνοντας τη διαμονή τους στη χώρας μας, μπορούν να δώσουν κίνηση και πνοή στην οικονομικά της, δώδεκα μήνες τον χρόνο.

Οι περισσότεροι  επισκέπτες της Ελλάδας  για Τουρισμό Υγείας πραγματοποιούν κυρίως εξωσωματικές;

Χωρίς να έχω ανά χείρας στατιστικά δεδομένα, ο τομέας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ένας τομέας που έχει γνωρίσει σήμερα μεγάλη αναγνώριση στην Ελλάδα και αυτό σχετίζεται με την πρωτοβουλία και την επιτυχία κάποιων εξειδικευμένων στο θέμα ιατρών.

Πόσο σωστά διαγιγνώσκεται ο καρκίνος  του μαστού στην Ελλάδα, σήμερα; 

Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια, έχει τη δυνατότητα να διαγνωσθεί σωστά, έγκαιρα και έγκυρα και να αντιμετωπισθεί το ίδιο καλά και αποτελεσματικά. Η γυναίκα θα πρέπει να απευθύνεται στον εξειδικευμένο ιατρό που δύναται να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Επειδή τον τελευταίο καιρό γίνομαι μάρτυρας πολλών δυσάρεστων καταστάσεων, θα μου επιτρέψετε να πω δυο πράγματα για το θέμα αυτό. Το πρώτο αφορά τις ίδιες τις γυναίκες: Η ιατρική και ιδιαίτερα η Μαστολογία που είναι μια ειδικότητα που έχει πολλές παγίδες και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα αν δεν τη σεβαστούμε. Δεν είναι δυνατόν οι γυναίκες να επιλέγουν το πού θα κάνουν τη μαστογραφία τους ή σε ποιόν Κλινικό ιατρό θα πάνε στη συνέχεια για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση, ελαφρά τη καρδία. Δυστυχώς ακούω να λέγονται δικαιολογίες όπως : «ήταν κοντά μου το Κέντρο ή ο γιατρός και πήγα εκεί». Συγχωρέστε μου αλλά η Ιατρική δεν είναι σούπερ μάρκετ, Δηλ. πέρασα απέξω και μπήκα και πήρα 1 κιλό ζάχαρη.

Όταν οι γυναίκες στις Ενημερωτικές Ημερίδες της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ) μου ζητούν να τις υποδείξω που πρέπει να πάνε π.χ. για να κάνουν τη μαστογραφία τους, η απάντηση που τις δίνω είναι η εξής: Όταν θέλετε να κουρευτείτε, μπαίνετε στο πρώτο κομμωτήριο που είναι στον δρόμο σας; ή ρωτάτε και μαθαίνετε πού κουρεύουν καλά; Αυτό ισχύει και για τις εξετάσεις του μαστού. Εάν θέλουμε να υπάρξει σωστή, έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπεία στον καρκίνο του μαστού, πρέπει να ενημερωνόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την Πολιτεία που δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τη Μαστολογία ως ειδικότητα ή τουλάχιστον ως εξειδίκευση, με συνέπεια να ασχολούνται με τις παθήσεις του μαστού ειδικοί και μη στο αντικείμενο ιατροί και να χάνονται άδικα ζωές.

Στην  Ελλάδα δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα διάγνωσης καρκίνου του μαστού. Με αποτέλεσμα από τη στιγμή που θα εντοπιστεί ένας όγκος, οι ασθενείς να μπαίνουν στη διαδικασία της βιοψίας η οποία πολλές φορές είναι επώδυνη. Νομίζω ότι υπάρχει αντίστοιχη τεχνολογία στο εξωτερικό. Ποια είναι η γνώμη σας;

Φαντάζομαι κ. Ντάμπου να εννοείτε την τεχνητή νοημοσύνη.Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέχρι στιγμής πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τρόπος έγκαιρης διάγνωσης μέσω μόνον ηλεκτρονικού συστήματος. Από τις μέχρι σήμερα απεικονιστικές εξετάσεις, σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση, πιθανολογούμε μέχρι το 98% τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Το 100% της σωστής διάγνωσης εξασφαλίζεται μετά από βιοψία, ή αυτή γίνει με corebiopsy (βιοψία με χονδρή βελόνη) ή με ανοιχτή βιοψία (χειρουργείο). Τι θα ισχύει στο μέλλον, δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα με βεβαιότητα.

Η Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα είναι Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Χειρούργος–Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος  -Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας-Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα μαστού .Εκπρόσωπος του Π.Ι.Σ. στη UEMS για τις ανάγκες στη χειρουργική εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού- Δ/ντης Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας.

Pin It

Cook name