Greek English French German Italian
Pin It

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική αλλαγή στην ζωή κάθε γυναίκας που ξεκινάει σιωπηλά περίπου στην ηλικία των 45 ετών , ωστόσο κάποιες γυναίκες θα την βιώσουν πολύ νωρίτερα ακόμη και στην ηλικία των 25 ετών . Πόσο εύκολα μπορούν να μιλήσουν για την εμμηνόπαυση όταν στην Ελλάδα είναι ένα θέμα είναι ταμπού; . Την μεταβολή θα επιχειρήσει , η εταιρεία εμμηνόπαυσης που δημιουργήθηκε στην χώρα μας από την πρόεδρο της κυρία Αθανασία Παππά, η οποία μιλάει στο healthweb για την νέα αυτή προσπάθεια .

 Κυρία Παππά πως ξεκίνησε η ιδέα για την δημιουργία της εταιρίας εμμηνόπαυσης ;

Η ενασχόληση με την εμμηνόπαυση ξεκίνησε τυχαία λόγω συγκεκριμένων συμβαμάτων. Η βασική αναζήτηση ξεκίνησε από το γεγονός ότι τα ρευματικά νοσήματα προσβάλουν κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Προσβάλλονται σπανιότερα και άνδρες, αλλά και παιδιά. Εγώ για παράδειγμα νοσώ από 7 ετών. Ποιος ήταν λοιπόν ο λόγος της δικιάς μου ανωμαλίας, ή μάλλον τι ήταν αυτό που συνέβη σε μένα και κατά κανόνα συμβαίνει κατά την κλιμακτήριο; Ενώ λοιπόν το συγκεκριμένο ερώτημα με απασχολούσε από καιρό, έπρεπε να φθάσω στην ηλικία της κλιμακτηρίου για να αρχίσω να παρατηρώ και σε μένα αλλαγές, τόσο στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα και στο συναίσθημα. Ο πόνος άρχισε να βιώνεται με διαφορετικό τρόπο, η κάματος και η αντοχή διαφοροποιήθηκαν, οι σχέσεις μου άλλαξαν, η ζωή μου επαναπροσδιορίστηκε, ενώ η οικογένειά μου υπέστη επίσης σημαντικές αλλαγές.

Επιπλέον και ίσως λόγω των παραπάνω, άρχισα να σπουδάζω στο πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στην σχολή  Δημόσιας και κοινοτικής υγείας  και οι ειδικές γνώσεις που αποκτώ μου δίνουν  απαντήσεις για πολλά, αλλά γεννιούνται  ακόμη περισσότερα ερωτηματικά, αναφορικώς με την εμμηνόπαυση, αλλά και την εμμηναρχή και γενικώς για τα διακριτά στάδια της γυναικείας ωρίμανσης.

pappa ath GRAFEIO 9

Η Αθανασία Παππά στο γραφείο της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης που στεγάζεται στην Σταδίου 51, Ομόνοια στον 1ο όροφο .

 

Ποια ανικανοποίητη ανάγκη εντοπίσατε και θέλετε να καλύψετε;

Προσπαθώντας λοιπόν να βρω πληροφορίες, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε οργανωμένη δράση που να ασχολείται με το τόσο σημαντικό και καθολικό θέμα της εμμηνόπαυσης. Υπήρχαν σύλλογοι ασθενών και επιστημονικές εταιρείες για κάθε νόσο, ακόμη και εξαιρετικά σπάνιες που προσβάλλουν 1-2 άτομα σε όλη τη χώρα, και δεν υπήρχε κάποια οργανωμένη δράση έρευνας και ενημέρωσης για την εμμηνόπαυση. Άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι θέμα της γυναικολογίας, άλλοι της ενδοκρινολογίας, άλλοι της ψυχιατρικής, άλλοι της δερματολογίας και της αισθητικής ιατρικής, αλλά κανένας δεν το έβλεπε ως κατάσταση που επηρεάζει όλες τις γυναίκες και κοντά σε αυτές, όλη την οικογένεια, αλλά και την κοινωνία.

Ποιος  είναι ο σκοπός της εταιρίας εμμηνόπαυσης;

Η εταιρεία της εμμηνόπαυσης έχει ως στόχο αυτά που αδρά περιγράφονται και στο καταστατικό μας. Φιλοδοξεί να φέρει κοντά τις γυναίκες, αλλά και τους εμπλεκόμενους ειδικούς, όπου ο καθένας θα τοποθετήσει την δική του ψηφίδα και σιγά σιγά θα σχηματίσουμε μια αντικειμενική εικόνα για το σημαντικότερο γεγονός της μετάβασης από την παραγωγική στην ώριμη ηλικία μιας γυναίκας. Από την εποχή της καλλιέργειας, στην εποχή της συγκομιδής, της περισυλλογής και γιατί όχι της σοφίας.

etairia eminopafis 99

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Οι άμεσοι στόχοι μας είναι, ο συντονισμός ομάδων εργασίας ειδικών, ώστε να καταφέρουμε να συλλέξουμε σημαντικές πληροφορίες για την υγεία και τη νοσο κατά την εμμηνόπαυση, την ενδοκρινική και κατ’ επέκταση την οργανική, ψυχολογική και πνευματική αλλαγή και τον τρόπο που θα βοηθήσουμε τις γυναίκες να ωφεληθούν τα μέγιστα από τα συμπεράσματά μας. Φιλοδοξούμε να προβούμε σε δράσεις σε σχέσεις με κάθε τομέα που απασχολεί την ώριμη γυναίκα, από την εμφάνιση και τις σεξουαλικότητα, μέχρι την μόρφωση και τη συμμετοχή στα κοινά. Συνέδρια, ημερίδες, σχολεία, αλλά και κάθε προσπάθεια αναζήτησης λύσεων σε σημαντικά θέματα της περιόδου της κλημακτηρίου είναι οι δράσεις που ήδη έχουμε προγραμματίσει και μέσα από αυτές επιχειρούμε να σπάσουμε το ταμπού .

Απευθυνόμενη σε  όλες τις γυναίκες τι έχετε να τους πείτε;       

Βασικά δεν θα ήθελα να περιοριστώ μόνο στις γυναίκες. Το σύνολο της κοινωνίας, αντιμετωπίζει το θέμα της εμμηνόπαυσης. Η γυναίκα, τα παιδιά της που έχουν μεγαλώσει και μπαίνουν σε φάση δημιουργίας δικής τους οικογένειας, ο σύντροφος και οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα, αλλά και το συναίσθημα και η σκέψη της γυναίκας. Συναισθήματα μοναξιάς ή εγκατάλειψης, η απώλεια ή ο φόβος της απώλειας γονέων που γηράσκουν, η επαφή με τη νόσο, που εμφανίζεται ξαφνικά σε όλους τους φίλους και συνομήλικους, θάνατοι που φαίνεται ότι προσβάλουν άτομα «απρόσβλητα» μέχρι σήμερα, αλλαγές στην εμφάνιση και άλλα θέματα που απασχολούν συνειδητά, υποσυνείδητα ή και ασυνείδητα, όλους σε σχέση με την εμμηνόπαυση, θα ήθελα να γίνονται σαφή και κατανοητά ώστε να προχωρήσουμε όλοι στο μοναδικό δρόμο που υπάρχει μπροστά μας, στη ζωή.

Pin It

Cook name