Greek English French German Italian
Pin It

Των Δημήτρη Μούγιου και Φωτεινή Χριστοδούλου

Ζώντας ο ασθενής με τον καρκίνο, χρειάζεται να είναι δυνατός για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που καθημερινά φέρνει η νόσος. Πώς μπορεί η ψυχολογική υποστήριξη να βοηθήσει τον ασθενή αλλά και τους φροντιστές του; Απαντήσεις δίνουν μέσα από το άρθρο για το Healthweb.gr του κ. Δημήτρη Μούγιου , ψυχολόγος και της κ. Φωτεινής Χριστοδούλου κοινωνική λειτουργός που δουλεύουν για το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι» , του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών.

Το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι» είναι μια από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών. Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και στους οικείους αυτών.

Η ψυχολογική υποστήριξη έχει σκοπό την διαχείριση των αισθημάτων που ακολουθούν τη διάγνωση, την ενδυνάμωση του ατόμου ώστε να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που φέρνει η νόσος σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο και τέλος να βοηθήσει στην προσαρμογή του ανθρώπου στην νέα κατάσταση της ζωής του.

Η κοινωνική υποστήριξη παράλληλα συνίσταται στην ενημέρωση των δικαιωμάτων και των παροχών που δικαιούται ο ασθενής καθώς και την διεκπεραίωση των διαδικασιών αυτών, ιδίως σε μοναχικούς και επιβαρυμένους ασθενείς με κινητικές δυσκολίες.

Προϋπόθεση ένταξης για ένα άτομο στο πρόγραμμα είναι η αδυναμία μετακίνησης του ασθενούς εκτός του οικείου του χώρου λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του. Η διαδικασία ένταξης, έχει ως βασική προϋπόθεση ο ασθενής να έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης της υγείας του και να επιθυμεί ο ίδιος στήριξη.

Οι συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης διαρκούν μια ώρα και πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Έχει προβλεφθεί ένας αριθμός 12 συνεδριών και σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο υπάρχει δυνατότητα να γίνουν περισσότερες. Το όριο αυτό έχει τεθεί έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι αιτούνται της υπηρεσίας χωρίς να υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής. Το πρόγραμμα προσφέρει υποστήριξη και στους φροντιστές των ογκολογικών ασθενών στα γραφεία του Συλλόγου και σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να μετακινηθούν γίνονται και στο σπίτι τους.

Στις συνεδρίες ο άνθρωπος αρχίζει να καταλαβαίνει καλύτερα τον εαυτό του και να συνδέεται με συναισθήματα και σκέψεις που μέχρι πρότινος αγνοούσε. Για παράδειγμα μπορεί να συνειδητοποιήσει το θυμό που είχε συσσωρεύσει και καταπίεζε για χρόνια. Μπορεί, επίσης, να έρθει σε επαφή με την ανάγκη του να τον αποδεχτούν οι σημαντικοί για εκείνον άνθρωποι . Σε άλλες περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί να λειτουργήσει ως αφύπνιση και να ωθήσει το άτομο να αναθεωρήσει πεποιθήσεις και απόψεις για τον εαυτό του, τα όνειρα και τους στόχους που μέχρι τώρα είχε.

Στον τομέα της κοινωνικής υποστήριξης, προκύπτει η αναγκαιότητα για άμεση παρέμβαση και περάτωση των αιτημάτων των ασθενών, καθώς η φύση της ασθενείας, προϋποθέτει άμεση αντίδραση και επίλυση των εκάστοτε ζητημάτων. Γίνεται η ενημέρωση των δικαιωμάτων των ογκολογικών ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της θεραπείας τους.

Μεταξύ των άλλων παρέχονται πληροφορίες στους ενδιαφερομένους σχετικά με πώς βγαίνει το ποσοστό αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), με το οποίο μπορούν να διεκδικηθούν η αναπηρική σύνταξη, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα του Ο.ΠΕ.Κ.Α., οι οικονομικές ελαφρύνσεις, οι κοινωνικές παροχές. Τονίζεται πως χρειάζεται για γίνεται εξατομικευμένη συμβουλευτική για τα συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς δεν δικαιούνται όλοι οι ασθενείς τις ίδιες παροχές. Επιπλέον, γίνεται και η ενημέρωση για οποιασδήποτε λοιπές αλλαγές εμφανίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ασθενείς με κινητικές δυσκολίες εξουσιοδοτούν την Κοινωνική Λειτουργό του Συλλόγου και αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλες τις απαραίτητες διεργασίες.

Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν για τους εξυπηρετούμενος του προγράμματος. Το πρόγραμμα καλύπτεται οικονομικά, με την χορηγική υποστήριξη φαρμακευτικών εταιρειών.

Pin It

Cook name