Pin It

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου  

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1 δις) χρωστάνε τα δημόσια Νοσοκομεία στους προμηθευτές υγειονομικού υλικού με αποτέλεσμα να απειλείται η Δημόσια Υγεία από την μη επάρκεια αγαθών στα νοσοκομεία , που προκαλείται από την αδυναμία των επιχειρήσεων να προσφέρουν τα απαραίτητα. ‘ Δυστυχώς η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται αν ο νέος προϋπολογισμός για το 2017 δεν αυξηθεί’’ λέει σε αποκλειστική συνέντευξη του  κ. Κώστας Μαριάκης - Ταμίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ). Ενώ, μας απαντάει εάν είναι εφαρμόσιμος και τι επιπτώσεις θα έχει ο νέος νόμος και η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ που ζητάει τα προϊόντα να πωλούνται σε 3 άλλες χώρες της ΕΕ . 

Κινδυνεύει η λειτουργία των δημόσιων Νοσοκομείων αφού σε λίγο δεν θα διαθέτουν καθόλου υγειονομικό υλικό καθώς οι εταιρίες θα αδυνατούν να τα προμηθευόσουν λόγω των υπέρογκων οφειλών που έχουν φτάσει σήμερα στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Από την άλλη πλευρά κινδυνεύει και η λειτουργία πολλών επιχειρήσεων μας λέει ο κ. Μαριάκης εξηγώντας ότι ‘’ τα χρέη του κράτους προς τους προμηθευτές κάθε είδους, αποτελούν διαχρονικά, «αγκάθι» στην επιχειρηματικότητα και ο κλάδος μας δεν αποτελεί εξαίρεση. ‘’

Πρόκειται να αποδεχθείτε τους όρους της νέας σύμβασης που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ από τις επιχειρήσεις ώστε να καταστούν πάροχοι ;

Το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί τον κλάδο μας σήμερα θίγετε . Η σύμβαση που αναφέρετε αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα και ξαφνική απαίτηση από τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε υπογραφή συμβάσεων με τις επιχειρήσεις- προμηθευτές, ώστε να καταστούν πάροχοι του ΕΟΠΥΥ με όρους που δεν προλάβαμε, ούτε να διαπραγματευτούμε και ούτε να κατανοήσουμε σε διάφορα σημεία. Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που μας δόθηκαν (παραμονές Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς!) και το πλήθος των διαφορετικών ειδών, προϊόντων αλλά και υπηρεσιών με πολλές ιδιαιτερότητες και εξωλογικές απαιτήσεις δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα μέχρι στιγμής! Βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου και αυτές οι συμβάσεις δεν έχουν καταρτιστεί! Φανταστείτε , στις συμβάσεις δεν υπάρχουν τιμές σε πολλά είδη, ούτε βεβαίως ποσότητες. Με αυτά τα δεδομένα και το ενδεχόμενο να υπάρχουν τα γνωστά claw back αλλά και rebate, ειδικότερα όταν δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι προϋπολογισμοί κατά ομάδες προϊόντων και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τις προηγούμενες χρονιές (όπως πχ. συμβαίνει με το φάρμακο) είναι αδύνατον να γίνει σχεδιασμός από την πλευρά των προμηθευτών.

Τι θα κάνετε με τον νέο νόμο που αποτελεί βασικό όρο στην σύμβαση του ΕΟΠΥΥ , τα προϊόντα να πωλούνται σε 3 άλλες χώρες της ΕΕ ;

Σημαντική ερώτηση ! Το θέμα μας ‘’ καίει ‘’ αφού η απαίτηση αυτή, για να καταχωρηθεί ένα προϊόν στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να κυκλοφορεί σε τρεις άλλες χώρες της ΕΕ είναι παράλογη!  

Αφενός, είναι χωρίς τεκμηρίωση και αντιβαίνει και στις κοινοτικές οδηγίες περί ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, αφού ως γνωστόν, προϊόν που κατέχει σήμα CE δικαιούται να κυκλοφορεί σε όλη την ΕΕ χωρίς περιορισμούς. Αφετέρου – και ίσως το σημαντικότερο - δημιουργεί προβλήματα σ’ έναν Έλληνα παραγωγό ο οποίος πιθανόν να μην έχει ακόμα καταφέρει να προωθήσει το προϊόν του σε άλλες χώρες της ΕΕ - έχοντας όμως πλήρως τεκμηριωμένη την αξιοπιστία του προϊόντος του. Η απαίτηση αυτή βάλλει και εναντίον της καινοτομίας, διότι αν ένας εισαγωγέας έχει στα χέρια του, ένα νέο πολύ σημαντικό προϊόν από μια χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να περιμένει να κυκλοφορήσει σε άλλες δυο χώρες έως ότου μπορέσει να το προμηθεύσει στον ΕΟΠΥΥ και στους ασθενείς στους οποίους απευθύνεται.

Γιατί λοιπόν να τίθεται η υποχρέωση κυκλοφορίας σε τρεις χώρες;

Ποιες είναι οι  προσπάθειες που καταβάλλετε ώστε να πληρωθούν οι προμηθευτές- μέλη του ΣΕΙΒ από τα δημόσια νοσοκομεία ;

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών για λογαριασμό των μελών του και επιδιώκει πάντα σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, να συμβάλει στη μείωση των οφειλών αυτών. Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια ότι οι αποπληρωμές αυτές ετεροκαθορίζονται, αφού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισροές που προέρχονται από τις περιβόητες αξιολογήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Να σημειώσουμε ότι το ΣΕΙΒ περιλαμβάνει σήμερα 143 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

''Εν κατακλείδι, οι επιχειρήσεις μας φαίνεται να έρχονται προ τετελεσμένων αποφάσεων, οι οποίες όμως δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα της αγοράς, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας, όσο και επίπεδο αντοχών αν θυμηθούμε και τα χρέη.'' υπογράμμισε στην συνέντευξη του στο www.Life2day.gr o κ. Κώστας Μαριάκης -Ταμίας του ΣΕΙΒ.

Pin It