Ρεπορτάζ Υγείας

Χυμός Actinidia arguta (sarunashi): Βρέθηκε να αναστέλλει τον καρκίνο του πνεύμονα σε ποντίκια

Χυμός Actinidia arguta (sarunashi): Βρέθηκε να αναστέλλει τον καρκίνο του πνεύμονα σε ποντίκια

Συνοπτικά, η μελέτη δείχνει ότι η καρκινογένεση των πνευμόνων σε ποντίκια καταστέλλεται μετά την από του στόματος λήψη του sar-j. Αν και απαιτούνται κλινικές δοκιμές, τα συστατικά που αποτελούν το sar-j, συμπεριλαμβανομένου του isoQ, φαίνεται να είναι ελκυστικοί υποψήφιοι για χημειοπροφύλαξη.

Χυμός Actinidia arguta (sarunashi): Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στην Ιαπωνία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ όλων των καρκίνων, ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης. Το κάπνισμα καπνού και η χρήση προϊόντων με βάση τον καπνό είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι τα ενεργά συστατικά σε διάφορα φρούτα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Το “Sarunashi” (Actinidia arguta) είναι ένα βρώσιμο φρούτο που καλλιεργείται στο νομό Okayama της Ιαπωνίας. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικού, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Okayama με επικεφαλής τον Δρ Sakae Arimoto-Kobayashi, αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Okayama, έδειξαν ότι ο χυμός sarunashi και το συστατικό του, η ισοκερσετίνη (isoQ), συμβάλλουν στην πρόληψη και μείωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Το A. arguta είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές πολυφαινολών και βιταμίνης C. Προηγουμένως, οι ερευνητές είχαν αποδείξει την ανασταλτική επίδραση του χυμού sarunashi (sar-j) στη μεταλλαξιγένεση, τη φλεγμονή και την καρκινογένεση του δέρματος ποντικιών. Είχαν ταυτοποιήσει τα συστατικά του A. arguta που ευθύνονται για τις αντιμεταλλαξιγόνες επιδράσεις ως υδατοδιαλυτές και θερμοευαίσθητες φαινολικές ενώσεις. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πρότειναν την πολυφαινολική ένωση isoQ ως συστατικό με αντικαρκινογόνο δυναμικό. Ο Δρ Arimoto-Kobayashi εξηγεί: “Σε αυτή τη μελέτη, επιδιώξαμε να διερευνήσουμε τις χημειοπροληπτικές επιδράσεις του χυμού A. arguta και του συστατικού του isoQ στην επαγόμενη από 4-(μεθυλνιτροζαμινο)-1-(3-πυριδυλ)-1-βουτανονη (NNK) καρκινογένεση του πνεύμονα σε ποντίκια A/J και να προσδιορίσουμε τους πιθανούς μηχανισμούς που διέπουν τις αντικαρκινικές επιδράσεις του A. arguta”. Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα προκάλεσε ανάπτυξη όγκου σε ποντίκια χρησιμοποιώντας NNK, μια γνωστή καρκινογόνο ένωση που υπάρχει στα προϊόντα καπνού. Χρησιμοποιώντας μια σειρά πειραμάτων και ελέγχων, η ομάδα μελέτησε τις επιδράσεις των sar-j και isoQ στην καρκινογένεση των πνευμόνων σε ποντίκια. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά: Ο αριθμός των οζιδίων όγκου ανά πνεύμονα ποντικού στην ομάδα που έλαβε ενέσεις NNK και από του στόματος δόσεις χυμού A. arguta ήταν σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στην ομάδα που έλαβε μόνο ενέσεις NNK. Επιπλέον, η από του στόματος χορήγηση isoQ μείωσε επίσης τον αριθμό των όζων στους πνεύμονες των ποντικών.

Σε μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Okayama, ο χυμός Actinidia arguta (sarunashi) μείωσε τα οζίδια όγκων σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε καρκινογόνα. Στη συνέχεια, η ομάδα άνοιξε νέους δρόμους ανακαλύπτοντας τον πιθανό μηχανισμό δράσης. Η NNK και η 1-μεθυλ-3-νιτρο-1-νιτροσογουανιδίνη ή “MNNG” είναι γνωστά μεταλλαξιογόνα-παράγοντες που προκαλούν μεταλλάξεις του DNA. Ως εκ τούτου, η ομάδα σχεδίασε μια σειρά πειραμάτων για να μελετήσει την επίδραση του sar-j και του isoQ στη μεταλλαξιγένεση με τη μεσολάβηση NNK και MNNG χρησιμοποιώντας Salmonella typhimurium TA1535 – ένα βακτηριακό στέλεχος που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανίχνευση μεταλλάξεων του DNA. Όπως αναμενόταν, η μεταλλαξιγένεση των NNK και MNNG που ανιχνεύθηκε με τη χρήση του S. typhimurium TA1535 μειώθηκε παρουσία sar-j. Ωστόσο, όταν πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες δοκιμές με τη χρήση του S. typhimurium YG7108, ενός στελέχους που στερείται βασικών ενζύμων υπεύθυνων για την επιδιόρθωση του DNA, το sar-j δεν μπόρεσε να μειώσει τις μεταλλαξιογόνες επιδράσεις των NNK και MNNG. Με βάση αυτή την κρίσιμη παρατήρηση, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το sar-j φαίνεται να διαμεσολαβεί την αντιμεταλλαξιγόνο δράση του επιταχύνοντας την επιδιόρθωση του DNA. Τέλος, χρησιμοποιώντας πειράματα σε κύτταρα, η ομάδα έδειξε επίσης ότι η sar-j κατέστειλε τη δράση της “Akt”, μιας πρωτεΐνης-κλειδί που εμπλέκεται στη σηματοδότηση του καρκίνου.

Είναι γνωστό ότι η Akt και μια συνδεδεμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται “PI3k”, ενεργοποιούνται υπερβολικά σε αρκετούς ανθρώπινους καρκίνους. Ο συν-συγγραφέας Katsuyuki Kiura, καθηγητής στο Τμήμα Αλλεργιολογίας και Αναπνευστικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Okayama, αναφέρει: “Το Sar-j και το isoQ μείωσαν την επαγόμενη από την NNK καρκινογένεση των πνευμόνων. Το Sar-j στοχεύει τόσο στην έναρξη όσο και στα στάδια ανάπτυξης ή εξέλιξης κατά την καρκινογένεση, συγκεκριμένα μέσω της αντι-μεταλλαξιγένεσης, της διέγερσης της επιδιόρθωσης των αλκυλικών προσδέσεων του DNA και της καταστολής της σηματοδότησης της ανάπτυξης με τη μεσολάβηση της Akt. Το IsoQ μπορεί να συμβάλλει εν μέρει στις βιολογικές επιδράσεις του sar-j μέσω της καταστολής της φωσφορυλίωσης της Akt, αλλά μπορεί να μην είναι το κύριο δραστικό συστατικό”. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2022 στο Genes and Environment. Συνοπτικά, η μελέτη δείχνει ότι η καρκινογένεση των πνευμόνων σε ποντίκια καταστέλλεται μετά την από του στόματος λήψη του sar-j. Αν και απαιτούνται κλινικές δοκιμές, τα συστατικά που αποτελούν το sar-j, συμπεριλαμβανομένου του isoQ, φαίνεται να είναι ελκυστικοί υποψήφιοι για χημειοπροφύλαξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας εναντίον του κοροναϊού

Τροφές που απομακρύνουν τη νικοτίνη από το σώμα σας

Πέντε εξωτικά φρούτα «οπλοστάσιο» για το ανοσοποιητικό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πτώση ελικοπτέρου στη Βόρεια Εύβοια - Έκτακτη είδηση

Εύβοια πτώση ελικοπτέρου: Πληροφορίες λένε πως ένα ελικόπτερο πολιτικού τύπου κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή στη Βόρεια Εύβοια, ενώ ο χειριστής του ελικοπτέρου είχε ενημερώσει για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κακοκαιρία Elias: Η κακοκαιρία χτυπά και πάλι την Αττική από το μεσημέρι

Κακοκαιρία Elias: Στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα είναι τοπικά έντονα.

Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων επιδεινώνουν την πρόσβαση των γυναικών στην πρόληψη, ανίχνευση και περίθαλψη του καρκίνου

"Η επίτευξη της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της έρευνας και της περίθαλψης για τον καρκίνο θα απαιτήσει ευρεία εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής του Lancet για τις γυναίκες, την εξουσία και τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της γενικής δράσης προτεραιότητας να συμπεριληφθεί το φύλο σε όλες τις πολιτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές που σχετίζονται με τον καρκίνο, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των γυναικών σε όλες τις διαφορετικότητές τους.

Πειραματικό ρινικό σπρέι μπορεί να προσφέρει γρήγορη εύκολη θεραπεία του ταχέος καρδιακού παλμού

Η μελέτη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 58 ετών, το 62% ήταν γυναίκες και περίπου το 83% ήταν λευκοί ενήλικες, το 8% οι αφροαμερικανοί ενήλικες, το 3% οι ενήλικες από την Ασία, το 2% οι γηγενείς ενήλικες από τη Χαβάη ή οι νησιώτες του Ειρηνικού και 5% άλλες φυλές. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία και είχαν βιώσει, κατά μέσο όρο, 9,7 επεισόδια το προηγούμενο έτος.