Ρεπορτάζ Υγείας

Χαλάρωση μέτρων: Από το Σάββατο μουσική στην εστίαση – Χωρίς ωράριο από Ιούλιο

Χαλάρωση μέτρων: Από το Σάββατο μουσική στην εστίαση – Χωρίς ωράριο από Ιούλιο

Από το Σάββατο η εστίαση σε κανονικούς… ρυθμούς – Επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας – Ορόσημο η 1η Ιουλίου με κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και 300 άτομα σε γάμους και βαπτίσεις – Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Χαλάρωση μέτρων: Μια ακόμη ανάσα χαλάρωσης θα γευτούμε από το προσεχές Σάββατο, καθώς διευρύνεται η κινητικότητά μας με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά πλέον από τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και επιστρέφει η μουσική στην εστίαση, με τους καθήμενους πελάτες μόνο σε εξωτερικούς χώρους να έχουν πλέον τη δυνατότητα να διασκεδάζουν … «χορεύοντας». Τρεις παράγοντες οδήγησαν κυβέρνηση και ειδικούς στις αποφάσεις αυτές: α) βελτιωμένα επιδημιολογικά στοιχεία β) δυναμική πορεία εμβολιαστικού προγράμματος και γ) ενίσχυση στην ιχνηλάτηση μέσω των self test.   «Η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε κάθε γωνιά της χώρας είναι καθημερινή, είναι διαρκής και όταν οι δείκτες συναντούν τους στόχους μας, τότε προχωράμε σε σταδιακές και προσεκτικές άρσεις των περιορισμών» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι: «η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ατομικής προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ – χωρίς εκπτώσεις και δικαιολογίες – παραμένει και αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας».

Τι αλλάζει

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου

 • Η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.
 • Επανέρχεται η μουσική στην εστίαση με εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες. Η παραβίαση των κανόνων θα τιμωρείται με πρώτη ποινή 5.000 ευρώ και με δεύτερη την αναστολή της λειτουργίας για 15 ημέρες.
 • Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο ελεύθερες διόδους.
 • Από τις 6 το πρωί αυξάνεται σε 75% η πληρότητα για χώρους θεαμάτων έως 1.000 θέσεις, σε 70% για χώρους έως 5.000 θέσεις και σε 65% για χώρους έως 15.000 θέσεις. Για χώρους που διαθέτουν περισσότερες από 15.000 θέσεις (πχ. στάδια), η επιτροπή όρισε ως ανώτατο αριθμό θεατών τους 10.000, με προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση τη χρήση μάσκας.

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου

 • Επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
 • Επανέναρξη της πλήρους λειτουργίας των φροντιστηρίων για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφιστάμενων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid–test ή self–test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές)

Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου

 • Αίρεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
 • Αυξάνονται σε 300 από 100 τα άτομα στις δεξιώσεις (γάμους, βαπτίσεις) με ισχυρή σύσταση όπως η είσοδος των καλεσμένων να πραγματοποιείται είτε με αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (self–test ή PCR ή rapid test) 24 ώρες πριν, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με πιστοποιητικό νόσησης.

Παράλληλα αποφασίστηκε:

 • Στα καταστήματα Κινητής Τηλεφωνίας να επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
 •  Η λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, στις 11/06/2021, ως εξής:

             Ένα άτομο ανά 10 τμ.

            Επιτρέπεται ένας καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με    τους κανόνες της εστίασης

 • Η επανέναρξη των εμποροπανηγύρεων μόνο για τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι >50%
 • Η λειτουργία των εκθέσεων ανοιχτών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες των λαϊκών αγορών

Ανοίγουν πάνω από 420.000 ραντεβού για εμβολιασμό με Pfizer, Moderna και J&J

Το σίγουρο είναι ότι για να διατηρηθεί και να επεκταθεί η χαλάρωση των μέτρων και να οδηγηθούμε σε πλήρη ελευθερία πρέπει να επισπευστούν οι εμβολιασμοί. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα «Ελευθερία» εξελίσσεται δυναμικά με σχεδόν 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Ελλάδα και όλους τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, το πρόγραμμα «Ελευθερία» προχωρά με αμείωτη ένταση. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «ανοίγουν 420.300 καινούργια ραντεβού για τους συμπολίτες μας, με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα ανοίξουν 240.000 ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, 96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 για το εμβόλιο της Moderna. «Τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα» ξεκαθάρισε.

Όπως είπε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, «από σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες μας ηλικιακής ομάδας 25-29 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα τρία διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή αυτή ομάδα. Επιπρόσθετα στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών και το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νίκος Χαρδαλιάς: Στις 01:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας από το Σάββατο - "Ναι" στη μουσική στην εστίαση

Σπάει σήμερα το φράγμα των 6 εκατ. εμβολιασμών - «Κλειδί» οι νέοι για την οικοδόμηση τείχους ανοσίας

Βασίλης Κικίλιας: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 25-29 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Τι λένε οι ειδικοί

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία αρχίζει να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό.

Που θα γίνονται rapid test αύριο 25/06

ΕΟΔΥ Rapid Test: Αύριο, Παρασκευή 25 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια.

Κορωνοϊός: 18 τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης δέλτα στην Ελλάδα

Κορωνοϊός μετάλλαξη δέλτα (24/06): Στα 18 υπολογίζονται τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης δέλτα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο ΕΟΔΥ κατά την ημερήσια ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Που θα γίνονται rapid test αύριο 24/06

ΕΟΔΥ Rapid Test: Αύριο, Πέμπτη 24 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια.