Ρεπορτάζ Υγείας

O ρόλος του στοματικού και γναθοπροσωπικού χειρουργού

O ρόλος του στοματικού και γναθοπροσωπικού χειρουργού

Σημαντικός ο ρόλος του στοματικού και γναθοπροσωπικού χειρουργού στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.Μια ιδιαιτέρως απαιτητική ειδικότητα με το βλέμμα στο μέλλον.

H Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (13 Φεβρουαρίου) αποτελεί μία ευκαιρία για την ενημέρωση της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας και του ευρέος κοινού, αναφορικά με τη σημαντική συνεισφορά της συγκεκριμένης ειδικότητας στην ανθρώπινη υγεία.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι να αναδείξει αφενός τον ρόλο των στοματικών και γναθοπροσωπικών χειρουργών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, και αφετέρου τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει –και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών– όσον αφορά την εξέλιξη της ειδικότητας.

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, που προσδιορίζεται ως ιατρική και οδοντιατρική ειδικότητα, διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει τις συνήθεις ή και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τη στοματική κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, αλλά και τις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο. Πρόκειται για μία χειρουργική ειδικότητα υψηλών απαιτήσεων, για τη λήψη της οποίας απαιτείται πολυετής, τόσο προπτυχιακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση (πτυχίο Ιατρικής και Οδοντιατρικής), όσο και ειδίκευση.

Προκειμένου να αναδειχθεί και στη χώρα μας το έργο και ο ρόλος των στοματικών και γναθοπροσωπικών χειρουργών, η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ) έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες δράσεις εξωστρέφειας και προβολής, περιγράφοντας τα γνωστικά αντικείμενα που συγκροτούν την ειδικότητα. Όπως μάλιστα εξηγεί ο Δρ Δρ Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς, Πρόεδρος της ΕΕΣΓΠΧ: «Η οπτική μας είναι ότι ο σωστά ενημερωμένος ασθενής είναι σε θέση πιο εύκολα να επιλέξει τον πλέον κατάλληλο ιατρό για την επιτυχημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τη χειρουργική παθολογία του στόματος, των γνάθων και του προσώπου, καθώς και των επεκτάσεών τους στην κεφαλή και στον τράχηλο».

Υπηρετώντας μια ειδικότητα ιδιαιτέρως απαιτητική –εκτείνεται από τη χειρουργική αφαίρεση ενός εγκλείστου δοντιού μέχρι τη μερική ή και ολική μεταμόσχευση προσώπουη οποία εξελίσσεται συνεχώς, οι στοματικοί και γναθοπροσωπικοί χειρουργοί, με το βλέμμα στο μέλλον μιλούν για τις νέες θεραπευτικές τεχνικές και την υπολογιστικά κατευθυνόμενη αποκατάσταση τραυματικών ελλειμμάτων με τα συστήματα χειρουργικής και διεγχειρητικής πλοήγησης (Surgical Navigation Systems), σε μια εποχή που η βιο-ιατρική τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο άσκησης της χειρουργικής εν γένει [ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (Minimally Invasive Surgery), ρομποτική χειρουργική, χειρουργική επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented-Reality Surgery)].

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΣΓΠΧ επισημαίνει ότι είναι κρίσιμο να κατευθύνεται ο εκάστοτε ασθενής στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις από αυτό κρίνεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση ιατρικών ή/και χειρουργικών αναγκών που άπτονται των παθήσεων της κροταφογναθικής διάρθρωσης, των σιελογόνων αδένων, της ογκολογίας κεφαλής και τραχήλου κ.ά. Ο νέος θεσμός του Προσωπικού Ιατρού στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει σπουδαίο ρόλο σε αυτό, δεδομένου ότι η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική δεν είναι μόνο μια κατά βάση τριτοβάθμια ειδικότητα, αλλά περιλαμβάνει στο φάσμα της και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αθανάσιος Δεβλιώτης : Όραμα μου η αποζημίωση της οδοντιατρικής θεραπείας

Μπορούν τα προβλήματα των δοντιών να προκαλέσουν ημικρανίες;

Γιατί η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την επανάσταση της ιατρικής τεχνολογίας;

Σχολικό οδοντιατρικό πρόγραμμα αποτρέπει το 80% των κοιλοτήτων με εφάπαξ, μη επεμβατική θεραπεία

Ασφαλή μονοπάτια απαλής επούλωσης στην Ακτινοθεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

NHS: Η κυβέρνηση καθυστερεί τα σχέδια διπλασιασμού των φοιτητών ιατρικής στην Αγγλία

NHS: Οι υπουργοί υποστήριξαν τον διπλασιασμό των θέσεων ιατρικής σχολής έως το 2031 από 7.500 σήμερα σε 15.000, με περισσότερες θέσεις ιατρικών σχολών σε περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε να ανεβάσει επίπεδο εκπαίδευσης και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γεωγραφικής ανισότητας.

Γιατί οι απαγορεύσεις στα smartphone και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Θέτοντας φραγμούς και απαγορεύσεις, διαβρώνουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να πληγούν και εκείνων που μπορούν να τους βοηθήσουν. Αν και αυτές οι προτάσεις έρχονται με τις καλύτερες προθέσεις, δυστυχώς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό που θα έπρεπε να ζητάμε είναι καλύτερη κατανόηση από τους ενήλικες και καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους.

Οι τραυματισμοί νεαρών εργαζομένων αυξάνονται μετά τη νομιμοποίηση των πωλήσεων μαριχουάνας για ψυχαγωγία

Η ομάδα της Sabia πιστεύει ότι η χαλάρωση των νόμων σχετικά με την ψυχαγωγική μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τους νεότερους εργαζόμενους, συγκεκριμένα. Αυτό είναι «σύμφωνο με την υπόθεση ότι η ψυχαγωγική μαριχουάνα εμποδίζει τη γνωστική λειτουργία και τη φροντίδα τους» είπαν οι ερευνητές.

Μηνιγγίτιδα: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση η φοιτήτρια στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ

Μηνιγγίτιδα: Η φοιτήτρια κατέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του Τμήματος Μαθηματικών όπου και φοιτά και μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού από το βράδι της Κυριακής 25/02

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η πρώιμη έκθεση στον αέρα σε μόλυβδο σχετίζεται με χαμηλότερο IQ και αυτοέλεγχο

Μελλοντικές μελέτες μπορούν να εξετάσουν εάν άλλοι παράγοντες στο περιβάλλον ενός παιδιού τροποποιούν τη ρύπανση από μόλυβδο και γιατί τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα.

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε ιλαρά αναρρώνουν μέσα σε επτά έως 10 ημέρες, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, επιληπτικές κρίσεις, επιπλοκές που οδηγούν σε τύφλωση, ακόμη και θάνατο.