Ρεπορτάζ Υγείας

Μακράς Διάρκειας Covid: Διάγνωση, Αξιολόγηση και Θεραπεία

Μακράς Διάρκειας Covid: Διάγνωση, Αξιολόγηση και Θεραπεία

Έχουν αναφερθεί περισσότερα από 100 συμπτώματα μεταξύ των ατόμων με μακροχρόνια COVID, με τα πιο συνηθισμένα δυνητικά τροποποιήσιμα συμπτώματα να περιλαμβάνουν κόπωση, άγχος και κατάθλιψη, δύσπνοια, διαταραχές ύπνου και καρδιακό παλμό.

Μακράς Διάρκειας Covid: Περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στον Καναδά έχουν προσβληθεί από μακρά COVID μετά από λοίμωξη ή υποψία λοίμωξης με SARS-CoV-2. Μια νέα τριάδα πρακτικών άρθρων στην Εφημερίδα του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου CMAJ (Canadian Medical Association Journal) έχει ως στόχο να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να διαγνώσουν, να αξιολογήσουν και να θεραπεύσουν τα άτομα με μακρά COVID.

Η μακρά COVID είναι μια συστηματική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα περισσότερα συστήματα οργάνων του σώματος, η οποία ορίζεται από συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες μετά από επιβεβαιωμένη ή ύποπτη λοίμωξη SARS-CoV-2. Έχουν αναφερθεί περισσότερα από 100 συμπτώματα μεταξύ των ατόμων με μακροχρόνια COVID, με τα πιο συνηθισμένα δυνητικά τροποποιήσιμα συμπτώματα να περιλαμβάνουν κόπωση, άγχος και κατάθλιψη, δύσπνοια, διαταραχές ύπνου και καρδιακό παλμό. Η θεραπεία αυτών των δυνητικά τροποποιήσιμων συμπτωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει ένα δομημένο και καθοδηγούμενο από τα συμπτώματα εξατομικευμένο πρόγραμμα επιστροφής στη δραστηριότητα για τη διαχείριση της κόπωσης, καθοδηγούμενο από τις κατευθυντήριες γραμμές υποστηρίξεις ψυχικής υγείας για το άγχος και την κατάθλιψη και άλλες παρεμβάσεις για την ανακούφιση από τα προβλήματα αναπνοής, ύπνου και καρδιάς. “Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους είναι να ακούσουμε και να επικυρώσουμε τις εμπειρίες τους και να αποφύγουμε έναν διαγνωστικό καταρράκτη ατελείωτων εξετάσεων και διαβουλεύσεων που επιβαρύνουν περαιτέρω το περιορισμένο ενεργειακό τους απόθεμα”, λέει ο Δρ Kieran Quinn, γενικός παθολόγος και παρηγορητικός ιατρός, Sinai Health, και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και Ινστιτούτο Πολιτικής, Διαχείρισης και Αξιολόγησης της Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα περισσότερα μακροχρόνια συμπτώματα της covid εξαφανίζονται σε ένα έτος για ήπιες περιπτώσεις: μελέτη

Long Covid: Οι περισσότερες περιπτώσεις ξεκίνησαν με ήπια συμπτώματα

Επίμονα συμπτώματα μακράς COVID σχετίζονται με αυτοάνοσες διαταραχές

Καθώς η COVID γίνεται 3 ετών, οι ειδικοί ανησυχούν για το από πού θα προέλθει η επόμενη πανδημία και αν θα είμαστε έτοιμοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κατανάλωση τροφής με συγκεκριμένη σειρά μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να ελέγξει τον διαβήτη

Διατροφολόγιο διαβήτης: Η ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία των ανθρώπων, οι διαβητικοί συχνά δυσκολεύονται να κάνουν τις σωστές διατροφικές επιλογές προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους

DNAmFitAge - Δείκτης βιολογικής ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση

"Οι πρόσφατα κατασκευασμένοι βιοδείκτες των δεδομένων μεθυλίωσης του DNA DNAm και του "βιολογικού δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση"  DNAmFitAge παρέχουν στους ερευνητές και τους γιατρούς μια νέα μέθοδο για την ενσωμάτωση της φυσικής κατάστασης στα επιγενετικά ρολόγια και υπογραμμίζουν την επίδραση που έχει ο τρόπος ζωής στο μεθυλόμορφο γήρας".