Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΟΦ: Ώρα μηδέν! Κανένα έργο δεν παρουσίασε ο Β΄ Αντιπρόεδρος Ηλίας Γιαννόγλου 

ΕΟΦ: Ώρα μηδέν! Κανένα έργο δεν παρουσίασε ο Β΄ Αντιπρόεδρος Ηλίας Γιαννόγλου 

της Νικολέτας Ντάμπου

Ελάχιστα θετικά είχε να παρουσιάσει ο Β΄ Αντιπροέδρος του ΕΟΦ κ. Ηλίας Γιαννόγλου και πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης του φαρμάκου στο υπουργείο Υγείας , για το έργο τόσο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων όσο και της εν λόγω επιτροπής .

Μια ακόμη άποψη που ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα , εκπροσώπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  ο οποίος έχει αναλάβει κομβική θέση στον χώρο της Υγείας , αποτελεί η τοποθέτηση στο 18ο Healthworld, του κ. Ηλία Γιαννόγλου, Β΄ Αντιπροέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης του φαρμάκου στο υπουργείο Υγείας καθώς αρκέστηκε σε μια ιστορική αναφορά της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας , αποφεύγοντας να μιλήσει για το έργο του ΕΟΦ και τι καλύτερο θα παραδώσει στις 8 Ιουλίου  αλλά και της επιτροπής διαπραγμάτευσης του φαρμάκου του υπουργείου Υγείας. 

Να θυμίσουμε ότι εμείς στο Helathweb έχουμε γράψει πολλάκις για το μηδενικό έργο του ΕΟΦ τα τελευταία 4 χρόνια , ενδεικτικά διαβάστε ΕΔΩ:Γιατί αποχώρησε σιωπηρά η πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ;  αλλά και για τα σκάνδαλα που καλά κρατούν στον ΕΟΦ , διαβάστε εδώ Συνεχίζεται το σκάνδαλο στον ΕΟΦ: Νέος φωτογραφικός διαγωνισμός στον Εθνικό προμηθευτή ΤΟΥ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ : Ιδού ο διαγωνισμός του ΕΟΦ στον οποίο ο ‘’νικητής’’ μονομάχησε με τον εαυτό του.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ: Σκάνδαλο: Εν κρυπτώ εγκρίθηκε φουσκωμένη δαπάνη στον ΕΟΦ

Συγκεκριμένα ,ο κ. Ηλίας Γιαννόγλου είπε κατά την ομιλία στο 18ο Healthworld, που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ότι ‘’ Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας και του φαρμάκου, είναι απότοκο πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες. Δηλαδή, στην εποχή της ευμάρειας – δεκαετίες 90-80- δεν δόθηκαν στο δημόσιο σύστημα υγείας, από άποψη ενίσχυσης, σχεδόν τίποτα. Οι δομές κατέρρεαν όλες αυτές τις δεκαετίες και ήρθε η κρίση και αποτελείωσε αυτό το σύστημα.

Τι δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια;

Ο Β΄ Αντιπροεδρος του ΕΟΦ κάνοντας ιστορική αναφορά της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας είπε ‘’Αυτό που προΐσταμαι ως πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης η οποία συγκροτήθηκε με απαίτηση των θεσμών, της τρόικας μεσούσης της κρίσης και των μνημονίων, γιατί στην εποχή των παχιών αγελάδων δεν υφίστατο. Και γιατί δεν υφίστατο; Γιατί δεν υπήρχε ανάγκη . Όταν ήρθαν τα μνημόνια, ήρθε η κρίση, ήρθαν οι περιορισμοί, φτάσαμε από το καθεστώς πλήρους ασυδοσίας στην άλλη άκρη, σε ένα καθεστώς απολύτως ανεπαρκούς προϋπολογισμού για την υγεία και για το φάρμακο. ‘’

Υψηλό clawback- δυσβάστακτο για τις εταιρίες

Ενώ, παραδέχθηκε ο κ. Γιαννόγλου ότι ‘’ Τα 2,5 δις που είναι στα δικά μου νοσοκομεία είναι ανεπαρκέστατος προϋπολογισμός, εξ‘ου και όλα τα παρεπόμενα, δηλαδή πολύ υψηλό clawback, δυσβάστακτο για τις εταιρίες και νομίζω ότι το σύστημα υγείας πια, το οποίο το 2014 ήταν υπό κατάρρευση, με απολυμένους τους περισσότερους γιατρούς και τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία, έχει πια σταθεροποιηθεί, έχουν μπει δομές όπως το GDI και η διαπραγμάτευση, που σκοπό έχουν να εξορθολογήσουν το ισοπεδωτικό, οριζόντιο μέτρο του clawback, επί δικαίων και αδίκων. Και επίσης να προσφέρουν χώρο για καινοτόμες θεραπείες, ταυτόχρονα όμως με τη συνύπαρξη παλιών φθηνών και δοκιμασμένων φαρμάκων. ‘’

Αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας

‘’Η Αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας ήρθε στην Ελλάδα πολύ καθυστερημένα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παίρνουμε μια εμπειρία από εκεί, και ακολουθεί η διαπραγμάτευση προσπαθώντας να δημιουργήσουμε χώρο, ώστε να έχουμε καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών ισότιμη σε όλες τις θεραπείες, όσο ακριβές και αν είναι.’’ τόνισε ο ομιλητής .

Να επισημάνω, είπε , ότι την ώρα της κρίσης, μία θεραπεία για την μυϊκή ατροφία που δεν χορηγείται στη Δανία για παράδειγμα πολύ προηγμένη και κοινωνικά και πολιτισμικά και σε επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, δεν δίνεται στους ασθενείς με απόφαση της κυβέρνησης. Υπάρχουν 47 ασθενείς στην Ελλάδα, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι υπό θεραπεία. Πρόκειται για μια πανάκριβη θεραπεία που κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Νομίζω ότι οι δομές έχουν μπει, οι βάσεις έχουν μπει. Δεν είναι θαύμα. Πολιτική βούληση ήταν, η οποία δεν υπήρχε. Και τα πράγματα σταθεροποιούνται.

‘’Υπήρχε και πριν το 2014 επιτροπή διαπραγμάτευσης, που δεν συνεδρίασε ποτέ. Από εκεί άρχισε να δημιουργείται το πρόβλημα του clawback και να αναπτύσσεται και να φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος σήμερα. Η αίσθησή μου είναι ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, να υπάρχει ένας έλεγχος συνταγογράφησης, να λειτουργήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά η επιτροπή του GDI και η διαπραγμάτευση και νομίζω ότι τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν.’’ σημείωσε κλείνοντας ο κ. Ηλίας Γιαννόγλου, Β΄ Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης του φαρμάκου στο υπουργείο Υγείας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

25/1: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

25/01: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός Κρούσματα 25/01: 98 νεκροί - 17.409 νέα κρούσματα - 653 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 25/01: 17.409 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 653, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 98 νέοι θάνατοι.

Ένα μοντέλο με επιρροή προβλέπει ότι σχεδόν όλα τα έθνη θα έχουν ξεπεράσει το κύμα Omicron έως τα μέσα Μαρτίου

Ένα μοντέλο με επιρροή προβλέπει ότι σχεδόν όλα τα έθνη θα έχουν ξεπεράσει το κύμα Omicron έως τα μέσα Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και άλλων χωρών με πολιτικές «μηδενικής COVID». Το κύμα θα αφήσει πίσω του υψηλά επίπεδα ανοσίας - τόσο από μόλυνση όσο και από εμβολιασμό - που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα μετάδοσης για πολλές εβδομάδες ή μήνες.

Γονείς και μαθητές στο σχολείο New West Charter School του Λος Άντζελες υπέβαλαν μήνυση για να σταματήσουν την εντολή εμβολιασμού covid

"Ενώ είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από τις ενέργειες μιας μικρής ομάδας οικογενειών που δεν υποστηρίζουν την πολιτική εμβολιασμού, το συμβούλιο και οι γονείς του NWC πιστεύουν ότι είναι το σωστό για όλους τους μαθητές μας", πρόσθεσε το συμβούλιο.

Nα ξεκινήσουν απόψε οι εφημερίες του "Παίδων Πεντέλης" ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Παίδων Πεντέλης: Εάν κινδυνέψουν παιδιά είναι έκθετοι, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ και ερωτά: «Τα παιδάκια της περιοχής που θα χρειασθούν Νοσοκομείο σήμερα βράδυ πως θα φθάσουν στο κέντρο;»