Ρεπορτάζ Υγείας

Εμβόλια COVID-19: Γιατί η «φθίνουσα ανοσία» δεν είναι τόσο κακή όσο ακούγεται

Εμβόλια COVID-19: Γιατί η «φθίνουσα ανοσία» δεν είναι τόσο κακή όσο ακούγεται

«Το Νιου Μπράνσγουικ δεν έχει εντοπίσει επιβεβαιωμένα στοιχεία φθίνουσας ανοσίας μεταξύ των περιπτώσεων COVID-19», είπε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωση.

Εμβόλια COVID-19: Ενώ μια πτυχή της προκαλούμενης από το εμβόλιο ανοσίας σας στην COVID-19 «μειώνεται» τεχνικά τις εβδομάδες και τους μήνες μετά τον εμβολιασμό, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, επειδή δεν είναι η μόνη μορφή προστασίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οι Καναδοί που ανησυχούν για την εξασθένηση της ανοσίας από τα εμβόλια COVID-19, τις πρωτοφανείς λοιμώξεις και την ανάγκη για ενισχυτικές βολές στο ευρύ κοινό θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια δόση κάποιου σημαντικού πλαισίου, λένε οι ειδικοί.

Τα αντισώματα, η πρώτη γραμμή άμυνάς σας ενάντια στη μόλυνση από την COVID-19, μειώνονται — και μπορεί ακόμη και να το κάνουν καθώς διαβάζετε αυτό — αλλά αυτό δεν είναι απροσδόκητο. Ενώ μια πτυχή της προκαλούμενης από το εμβόλιο ανοσίας σας στην COVID-19 «μειώνεται» τεχνικά τις εβδομάδες και τους μήνες μετά τον εμβολιασμό, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό — επειδή δεν είναι η μόνη μορφή προστασίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος έναντι του ιού. «Δεν μου αρέσει καν ο όρος», δήλωσε η ανοσολόγος του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Τζένιφερ Γκόμερμαν.

«Και ο λόγος που δεν μου αρέσει ο όρος είναι ότι υπονοεί ότι η ανοσολογική απόκριση στο σύνολό της μειώνεται». Είναι “απολύτως φυσιολογικό” τα επίπεδα αντισωμάτων να πέσουν αρχικά μετά τον εμβολιασμό και η ανοσολογική απάντησή σας στον ιό να “συρρικνωθεί” με την πάροδο του χρόνου, είπε. Αλλά το σώμα σας δημιουργεί επίσης «υψηλά αποτελεσματικά» κύτταρα μνήμης Β για την καταπολέμηση της COVID-19 μακροπρόθεσμα. Δεύτερη γνώμη Νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το «στοίχημα» του Καναδά σχετικά με την καθυστέρηση, την ανάμειξη και την αντιστοίχιση των εμβολίων για την COVID-19 απέδωσε καρπούς

Τα Β κύτταρα λειτουργούν γρήγορα για να δημιουργήσουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων τις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, αλλά συνήθως παράγουν πιο αποτελεσματικά αντισώματα όσο περνά ο καιρός, συμβάλλοντας στην όξυνση της μακροπρόθεσμης απόκρισης σε έναν ιό. Έτσι, παρόλο που οι αναφορές για φθίνουσα ανοσία μπορεί να ακούγονται ανησυχητικές, αυτή η αρχική μείωση των επιπέδων αντισωμάτων μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της COVID-19, καθώς βοηθά στη ρύθμιση του σχεδίου επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος.Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science διαπίστωσε “ισχυρή κυτταρική ανοσολογική μνήμη” από τα κύτταρα Β για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό mRNA εναντίον όλων των κυκλοφορούντων στελεχών του ιού – ακόμη και της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα κύτταρα μνήμης, σε αντίθεση με το αρχικό κύμα αντισωμάτων, συνεχίζουν να μαθαίνουν πώς να αποκρούουν τον ιό μήνες μετά τον εμβολιασμό και στην πραγματικότητα βελτιώνονται με τον καιρό. «Αυτό δεν μου ακούγεται σαν να «αδυνατίζει», είπε ο Γκόμερμαν.”Υπάρχει μια φυσική συστολή, αλλά η εξασθένηση υποδηλώνει ότι κάτι κακό συμβαίνει”.

Ενώ οι αναφορές για εξασθένηση της ανοσίας μπορεί να ακούγονται ανησυχητικές, η αρχική μείωση των επιπέδων των αντισωμάτων μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της COVID-19, καθώς βοηθά στην τελειοποίηση του σχεδίου επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του ιού.

Οι πρωτοφανείς λοιμώξεις δεν λένε όλη την ιστορία Αναφορές φθίνουσας ανοσίας και πρωτοφανών λοιμώξεων έχουν εμφανιστεί σποραδικά σε ολόκληρο τον Καναδά σε μέρη όπως τα Βορειοδυτικά Εδάφη και το Νιου Μπράνζγουικ, αλλά δεν έχουν σημαντικό πλαίσιο και δεδομένα σχετικά με το ποιος επηρεάζεται σοβαρά και γιατί. Το N.W.T. βρισκόταν στη μέση μιας επιδημίας COVID-19 από τα μέσα Αυγούστου που ξεκίνησε στην περιοχή Sahtu πριν εξαπλωθεί στο Yellowknife και τις γύρω κοινότητες. Έχει μολύνει 1.584 κατοίκους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν 54 νοσηλείες που αποδόθηκαν στην επιδημία, περίπου 17 από τις οποίες ήταν μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει πόσοι από τους εννέα θανάτους στην επικράτεια ήταν μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

Οι ανησυχίες για την εξασθένηση της ανοσίας οδηγεί σε επέκταση των ενισχυτών στη N.W.T.: N.W.T. διευρύνει τους ενισχυτές της COVID-19 λόγω των ανησυχιών για μείωση της ανοσίας πριν 6 μέρες

  • Ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας των Βορειοδυτικών Εδαφών, Δρ. Kami Kandola, μιλά για τον αντίκτυπο του τέταρτου κύματος και γιατί η περιοχή προσφέρει ενισχυτικές βολές για την COVID-19 σε κατοίκους ηλικίας έως και 50 ετών.
  • Στο New Brunswick, όπου οι αναφορές ότι ένας στους πέντε θανάτους από την COVID-19 σημειώθηκε σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα έγινε πρωτοσέλιδο αυτήν την εβδομάδα, και τα δεδομένα δείχνουν ότι ενώ 17 πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν πεθάνει, δεν υπάρχουν ενδείξεις για ευρεία εξασθένηση της ανοσίας.

«Το Νιου Μπράνσγουικ δεν έχει εντοπίσει επιβεβαιωμένα στοιχεία φθίνουσας ανοσίας μεταξύ των περιπτώσεων COVID-19», είπε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωση. Όσον αφορά τους εθνικούς αριθμούς, το 94,7 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων COVID-19 στον Καναδά από τις 14 Δεκεμβρίου είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, καθώς και το 95,8 τοις εκατό των νοσηλειών και το 94,3 τοις εκατό των θανάτων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα αποκαλυπτική έρευνα για την ανάμειξη εμβολίων

Ακόμη και μετά από ήπια μόλυνση με Covid, τα αντισώματα επιμένουν έως και έξι μήνες

Αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση σε ενήλικες με συμπαγείς όγκους;

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα ή και τα δύο, λέει επιστήμονας

Πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με την παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του εάν είναι πιο μεταδοτική όπως υποψιάζονται ορισμένες υγειονομικές αρχές, εάν αρρωσταίνει πιο σοβαρά τους ανθρώπους και εάν μπορεί να εμποδίσει τα εμβόλια. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σε αυτό το σημείο εάν η Omicron έχει τη δυνατότητα να μας βγάλει από το δρόμο προς την ανάκαμψη», είπε ο Javid.

Κρίσιμη η μάχη των παραλλαγών του κορωνοϊού όμικρον και δέλτα

«Εάν οι άνθρωποι είναι κατάλληλοι για ενισχυτικά, θα πρέπει να λάβουν ενισχυτικά και στη συνέχεια να κάνουν όλα τα άλλα πράγματα που γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της μετάδοσης -- κάλυψη και κοινωνική απόσταση και αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα χωρίς μάσκες».

7/12: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

Κορωνοϊός Λύματα 7/12: Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης,της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών;

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ τα πρώτα εμβόλια θα χορηγηθούν στις 15 Δεκεμβρίου σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν την omicron λιγότερο επικίνδυνη από την παραλλαγή delta

«Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός σοβαρότητας», είπε ο Fauci. «Αλλά πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεκτικοί προτού αποφασίσουμε ότι η όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή ή ότι πραγματικά δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια, συγκρίσιμη με τη δέλτα».