Ρεπορτάζ Υγείας

BA.5 Οmicron: Οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο για επαναμόλυνση και σοβαρά αποτελέσματα, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές

BA.5 Οmicron: Οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο για επαναμόλυνση και σοβαρά αποτελέσματα, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές

Εάν οι μεγαλύτερες δοκιμές επιβεβαιώσουν τελικά την αποτελεσματικότητά του, ο συνδυασμός P5C3/P2G3 θα χορηγείται με ένεση κάθε τρεις έως έξι μήνες σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα και δεν έχουν ισχυρή ανταπόκριση στα εμβόλια COVID-19, είπε η εταιρεία.

BA.5 Οmicron: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παραλλαγή BA.5 omicron μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τους προκατόχους της Ακολουθεί μια σύνοψη ορισμένων πρόσφατων μελετών για την COVID-19. Περιλαμβάνουν έρευνα που απαιτεί περαιτέρω μελέτη για την επιβεβαίωση των ευρημάτων και η οποία δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί από ομοτίμους. Επαναλοιμώξεις, σοβαρές εκβάσεις μπορεί να είναι πιο συχνές με BA.5.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη υποπαραλλαγή Omicron BA.2, το κυρίαρχο επί του παρόντος Omicron BA.5 συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες πρόκλησης δεύτερης λοίμωξης SARS-COV-2 ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού, σύμφωνα με μια μελέτη από την Πορτογαλία.

Από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου, οι ερευνητές εκεί μελέτησαν 15.396 ενήλικες μολυσμένους με την παραλλαγή BA.2 και 12.306 μολυσμένους με BA.5.

Τα εμβόλια και τα ενισχυτικά ήταν εξίσου αποτελεσματικά και έναντι των δύο υπογραμμών, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο medRxiv πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους.

Ωστόσο, το 10% των περιπτώσεων BA.5 ήταν επαναμολύνσεις, σε σύγκριση με το 5,6% των περιπτώσεων BA.2, γεγονός που υποδηλώνει μείωση της προστασίας που παρέχεται από προηγούμενη μόλυνση έναντι του BA.5 σε σύγκριση με το BA.2, είπαν οι ερευνητές. Επιπλέον, τα εμβόλια φάνηκε να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου σοβαρών εκβάσεων για το BA.5 σε σύγκριση με το BA.2.

«Μεταξύ εκείνων που μολύνθηκαν με BA.5, ο αναμνηστικός εμβολιασμός συσχετίστηκε με 77% και 88% μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου από COVID-19, αντίστοιχα, ενώ υψηλότερη μείωση κινδύνου βρέθηκε για περιπτώσεις BA.2, με 93% και 94% , αντίστοιχα», έγραψαν οι ερευνητές.

Ενώ ο αναμνηστικός εμβολιασμός κατά της COVID-19 εξακολουθεί να προσφέρει ουσιαστική προστασία έναντι σοβαρών αποτελεσμάτων μετά τη μόλυνση από BA.5», είπαν, τα ευρήματά τους παρέχουν «αποδεικτικά στοιχεία για την προσαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της αύξησης του BA.5». Η πρωτεΐνη ακίδας του ιού καταστρέφει τα κύτταρα των καρδιακών μυών

Η πρωτεΐνη ακίδας στην επιφάνειά της που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να σπάσει στα μυϊκά κύτταρα της καρδιάς πυροδοτεί επίσης μια καταστροφική επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 αλληλεπιδρά με άλλες πρωτεΐνες στα καρδιακά μυοκύτταρα για να προκαλέσει φλεγμονή, είπαν οι ερευνητές την Τετάρτη σε μια παρουσίαση στο Επιστημονικές Συνεδρίες Βασικών Καρδιαγγειακών Επιστημών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2022.

Σε πειράματα με καρδιές ποντικών, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του SARS- Πρωτεΐνες ακίδας CoV2 και πρωτεΐνες ακίδας από έναν διαφορετικό, σχετικά αβλαβή κορωνοϊό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο η πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 προκάλεσε καρδιακή δυσλειτουργία, μεγέθυνση και φλεγμονή.

Επιπλέον, βρήκαν ότι σε μολυσμένα κύτταρα του καρδιακού μυός μόνο η ακίδα SARS-CoV-2 αλληλεπιδρά με τις αποκαλούμενες πρωτεΐνες TLR4 (υποδοχέας-4 που μοιάζει με Toll) που αναγνωρίζουν εισβολείς και πυροδοτούν φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

Σε έναν νεκρό ασθενή με φλεγμονή COVID-19, οι ερευνητές βρήκαν την πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 και την πρωτεΐνη TLR4 τόσο στα κύτταρα του καρδιακού μυός όσο και σε άλλους τύπους κυττάρων. Και οι δύο απουσίαζαν σε βιοψία υγιούς ανθρώπινης καρδιάς.

«Αυτό σημαίνει ότι μόλις η καρδιά μολυνθεί με τον SARS-CoV-2, θα ενεργοποιήσει τη σηματοδότηση TLR4», δήλωσε ο Zhiqiang Lin του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιατρικής Έρευνας της Μασονίας στην Utica της Νέας Υόρκης σε δήλωση. «Παρείχαμε άμεσες ενδείξεις ότι η πρωτεΐνη ακίδας είναι τοξική για τα κύτταρα του καρδιακού μυός και περιορίσαμε τον υποκείμενο μηχανισμό καθώς η πρωτεΐνη ακίδας φλεγμαίνει άμεσα τα κύτταρα του καρδιακού μυός», είπε στο Reuters. «Γίνεται περισσότερη δουλειά στο εργαστήριό μου για να ελέγξω εάν και πώς η πρωτεΐνη ακίδας σκοτώνει τα κύτταρα των καρδιακών μυών».

Ο συνδυασμός αντισωμάτων με στόχο το Omicron πλησιάζει τις δοκιμές σε ανθρώπους

Ένας νέος συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει τις λοιμώξεις από το Omicron σε πιθήκους, ανέφεραν ερευνητές τη Δευτέρα στο Nature Microbiology.

Τα αντισώματα, που ονομάζονται P2G3 και P5C3, αναγνωρίζουν συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα.

«Το P5C3 μόνο μπορεί να μπλοκάρει όλες τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 που είχαν κυριαρχήσει στην πανδημία μέχρι το Omicron BA.2», δήλωσε ο Δρ Ντιντιέ Τρόνο από το Ελβετικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο στη Λωζάνη.

«Το P2G3 έρχεται στη συνέχεια στη διάσωση, καθώς όχι μόνο μπορεί να εξουδετερώσει όλες τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 που προκαλούν ανησυχία, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίσει τα BA.4 και BA.5», είπε.

«Το P2G3 είναι αποτελεσματικό ακόμη και έναντι ορισμένων μεταλλάξεων BA.2 ή BA.4/BA.5 που μπορούν να ξεφύγουν από το bebtelovimab (Eli Lilly), το μόνο αντίσωμα που έχει εγκριθεί για τις κλινικές που εξακολουθεί να εμφανίζει δραστηριότητα έναντι των επί του παρόντος κυρίαρχων υποπαραλλαγών BA.4/BA.5 .”

Σε εργαστηριακά πειράματα, μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να κάνουν τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 ανθεκτικές στο P2G3 δεν επέτρεψαν τη διαφυγή από το P5C3 και οι μεταλλάξεις διαφυγής P5C3 εξακολουθούσαν να αποκλείονται από το P2G3, είπε ο Trono. «Στην ουσία, τα δύο αντισώματα καλύπτουν το ένα το άλλο, το ένα συμπληρώνει τα κενά του άλλου και το αντίστροφο».

Η Aerium Therapeutics σχεδιάζει να ξεκινήσει τις δοκιμές του συνδυασμού σε ανθρώπους τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Trono, ο οποίος είναι μεταξύ των ιδρυτών της εταιρείας.

Εάν οι μεγαλύτερες δοκιμές επιβεβαιώσουν τελικά την αποτελεσματικότητά του, ο συνδυασμός P5C3/P2G3 θα χορηγείται με ένεση κάθε τρεις έως έξι μήνες σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα και δεν έχουν ισχυρή ανταπόκριση στα εμβόλια COVID-19, είπε η εταιρεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το στέλεχος BA.5 της Omicron ευθύνεται για τους υψηλότερους θανάτους από COVID στη Νέα Ζηλανδία

Ο γιατρός Covid του Λευκού Οίκου προειδοποιεί για επαναμολύνσεις και συζητά για νέα εμβόλια

Πόσες φορές μπορείτε να κολλήσετε κορωνοϊό;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το στέλεχος BA.5, την ανθεκτική στα εμβόλια παραλλαγή της Omicron

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναισθησιολόγοι: Kοινή ανακοίνωση 5 επιστημονικών εταιρειών για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Αναισθησιολόγοι: Η ειδικότητα είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και την ομαλή λειτουργία των χειρουργείων, των χώρων καταστολής, των ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής φροντίδας, αλλά και την αντιμετώπιση Επειγουσών καταστάσεων.

Το Σουδάν αναφέρει 5 ακόμη μολύνσεις από την ευλογιά των πιθήκων, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μεγαλύτερη επιδημία

Το Σουδάν βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για να θέσει υπό έλεγχο μια πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων λόγω του γεγονότος ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια μεγάλη επιδημία.

Πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για τη γρίπη φέτος; Οι γιατροί αποκαλύπτουν την απόφασή τους

Ο Zweig ελπίζει ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού της γρίπης θα μειωθεί, δεδομένου ότι η COVID βρίσκεται ακόμη στο μυαλό των ανθρώπων και πολλοί άνθρωποι είναι προσεκτικοί.