Greek English French German Italian
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Στα «καυτά» ζητήματα του χώρου της υγείας και τους κύριους άξονες στους οποίους θα κινηθεί, αναφέρθηκε ο νέος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας κατά την τοποθέτησή στη φετινή 23ης Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα, η οποία έχει στο επίκεντρο των εργασιών της την ατζέντα της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης μέσα στο νέο περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνει η ταυτόχρονη «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Υγείας επικεντρώθηκε στο αναπτυξιακό σκέλος της υγείας σημειώνοντας ότι : «απαιτείται αύξηση της δυνατότητας να επανέρχονται οι πόροι, οι οποίοι επενδύονται φέρνοντας κέρδος για την υγεία, προκειμένου να γίνει κέρδος για τον ασθενή, για τον πολίτη ο οποίος επισκέπτεται τα δημόσια νοσοκομεία». Και συμπλήρωσε: « Εάν η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στο κομμάτι του φαρμάκου ή της παροχής υπηρεσιών υγείας ή οι πολυεθνικές θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, στην καινοτομία και την έρευνα, αυτό μπορεί μετρήσιμα να έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουμε το clawback. Εάν υπάρχει εμπλοκή μέσω προγραμμάτων ευρωπαϊκών ή όχι των ελληνικών πανεπιστημίων και άρα μπορούν να μεταφράζουν επιπλέον θέσεις στα πανεπιστήμιά μας και να είναι σε άμεση συνάρτηση και σχέση με την αγορά εργασίας και αν αυτό μπορεί να μειώσει την ανεργία στην Ελλάδα ή μπορεί να αποτρέψει επαγγελματίες υγείας να φεύγουν στο εξωτερικό αυτό είναι μια μικρή νίκη».

Ο κος Βασίλης Κικίλιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυνατότητες που προσφέρει η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών λέγοντας: « Αν μπορεί με τη χρήση της νέας τεχνολογίας να βοηθήσει να μην χρειάζεται οι καρκινοπαθείς να περιμένουν στις ουρές για ώρες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα ογκολογικά τους φάρμακα και αυτά να πηγαίνουν απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές ή στο σπίτι, αυτό είναι μια μικρή νίκη και ένα δείγμα ότι μπορεί κάτι να καλυτερεύσει!».

Ο νέος υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να αποδειχθούν με εφαρμόσιμες πολιτικές προκειμένου να ανακουφιστεί η μέση ελληνική οικογένεια. Και με κεντρικό γνώμονα ακριβώς αυτό επισήμανε τη δυναμική της συνεργασίας των θεωρητικών της υγείας, των ακαδημαϊκών και των ανθρώπων της αγοράς οι οποίοι διαμορφώνουν και ένα παγκόσμιο περιβάλλον που φέρνει αποτελέσματα.

Και πρόσθεσε: « επειδή εγώ πριν γίνω γιατρός – ορθοπεδικός και πολιτικός, πήγα σε ένα ομαδικό άθλημα – το μπάσκετ και πιστεύω πολύ στο ομαδικό παιχνίδι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν νοσηλευτές, νοσηλεύτριες, το ιατρικό προσωπικό, οι τεχνοκράτες της υγείας, οι διοικητικοί υπάλληλοι, προφανώς και οι ασθενείς, οι συνδικαλιστές, οι επιχειρηματίες, η επενδυτική κοινότητα, τα πανεπιστήμια, όλοι!». Καταλήγοντας ο κος Κικίλιας είπε: «Από αυτά θα κριθούμε … Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με τα πανεπιστήμια, με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τα διεθνή φόρα για θετικά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας».

Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου του Economist συμπληρώνουν αναλύσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας σε τομείς όπως το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, οι ευκαιρίες για τους νέους στην Ελλάδα, τα στερεότυπα σε σχέση με την κρίση, ο τουρισμός και η ενέργεια.

Pin It

Cook name