Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Τέλος στην γραφειοκρατία , τάξη στο σύστημα καθώς και η αυτοματοποίηση των πληρωμών των ασφαλισμένων είναι τα κυριότερα  και θετικότερα  σημεία  που αναδύθηκαν στην χθεσινή συζήτηση μεταξύ της αντιπροσωπίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.life2day.gr


Πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση στην οποία ουσιαστικά δεν πάρθηκαν ακόμη αποφάσεις γιατί ο δρόμος για ένα καινούργιο φαρμακευτικό καθεστώς  είναι μακρύς . 


Στην συνάντηση σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.Life2day.gr ο κ. Μπερσίμης είπε ‘’ ότι δεν τρέφουμε αυταπάτες πρόκειται για ένα κολοσσιαίο εγχείρημα λογικό είναι στην γέννα του να έχει τους πρώτους πόνους και να προκύπτουν συνέχεια θέματα και απρόβλεπτες λεπτομέρειες , εδώ είμαστε για να τα διορθώνουμε μέχρι το σύστημα να ωριμάσει και να πάρει το δρόμο του ‘’ .


Πιο αναλυτικά οι  πηγές του www.life2day.gr υποστηρίζουν ότι πρόκειται να τελειώσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων με τις ατελείωτες ουρές στους γκισέ δες , αφού πλέον δεν θα πηγαίνουν να καταθέτουν τις δαπάνες, γιατί όλα θα τα καταθέτουν οι προμηθευτές- πάροχοι και οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή για τον κόσμο καθώς δεν θα πληρώνει τίποτα μέχρι βέβαια το ύψος που τον αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ανα είδος και θα καταθέτουνε οι φαρμακοποιοί τις δαπάνες.


Το παραπάνω συνοδεύει την νέα συλλογική σύμβαση που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιανουαρίου και ουσιαστικά επεκτείνει την ισχύουσα συλλογική σύμβαση που υπάρχει για τα φάρμακα από το 2014 . Επειδή όμως είναι μια καινούργια πολιτική, το τοπίο είναι ακόμα θολό. Ένα τοπίο το οποίο αποζημιώνει από βαμβάκια και βελονίτσες μέχρι νεφελοποιητές και πανάκριβα μηχανήματα.


Οι αξιόπιστες πηγές του www.life2day μας αποκάλυψαν ότι θα πιστοποιηθούν τα προϊόντα, θα βγούνε τα άυλα, θα βγουν τα καινούργια κουπόνια που έχουν ανακοινωθεί , θα μπούνε θεσμικοί φραγμοί μέσω του συστήματος όπως πιστοποιημένοι πάροχοι, συγκεκριμένες τιμές , ,αποζημιώσεις , clαwback , e-dapy.


‘’ Τώρα όλα πια τα φαρμακεία θα μπουν κάτω από την ομπρέλα της τυποποίησης και της συλλογικής σύμβασης και θα ισχύουν όλα για όλους τα ίδια και έτσι θα εξυπηρετείται και οι ασφαλισμένοι καλύτερα .Επιπλέον όσον αφορά τα αναλώσιμα κλπ είδη που αναφέρονται στην υπογραφείσα σύμβαση, τα παραπεμπτικά και οι γνωματεύσεις θα κατατεθούν χωρίς να απαιτείται αλλαγή των γνωστών κουπονιών με τα νεότερα barcode, σε μία κατάσταση όλα, εκδίδοντας για όλα ένα τιμολόγιο. Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι σε τι διεύθυνση θα κόβεται το ένα τιμολόγιο. Άγνωστο παραμένει επίσης πότε θα εκδοθεί το ΦΕΚ με τον καινούργιο τιμοκατάλογο.’’ υποστηρίζουν οι πήγες μας .


Oι πληρωμές των φαρμακοποιών από τα προϊόντα γίνονται εδώ και πάρα πολύ καιρό με αυτόματο και τυποποιημένο τρόπο στο οποίο δεν επεμβαίνει ανθρώπου χέρι εφόσον υπάρχουν τα χρήματα πλέον σε κανονική ροή στον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία από την στιγμή που παραλαμβάνονται οι συνταγές από τα φαρμακεία μέχρι την πληρωμή τους είναι αυτόματη και γίνεται τυποποιημένα, διαβεβαιώνει η πλευρά του  ΕΟΠΥΥ .


Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα καινούργιο εγχείρημα σε μεταβατικό στάδιο που συνεχώς θα προκύπτουν προβλήματα και απρόβλεπτες καταστάσεις και ο χρόνος πολύ μικρός για να προσαρμοστεί η φαρμακευτική κοινότητα . Ερωτήματα όπως , πότε ανοίγει το ΥΔΑΠΙ ; πως θα είναι το clαwback ; Τι θα γράφει ο γιατρός και τι δεν θα γράφει ; Ποια θα είναι η ευθύνη του γιατρού και του φαρμακοποιού; , παραμένουν αναπάντητα .Εν αναμονή λοιπόν της εγκυκλίου που θα ανακοινώσει την Παρασκευή ο ΕΟΠΥΥ ελπίζοντας πολλά ερωτήματα ν ’απαντηθούν και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες προς ‘ ναυτιλομένους ’…
.

Pin It