Ρεπορτάζ Υγείας

Αναστολή εργασίας από σήμερα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Πλεύρης: θα εφαρμοστεί ο νόμος

Αναστολή εργασίας από σήμερα για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Πλεύρης: θα εφαρμοστεί ο νόμος

Ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναφέρει ότι για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας οφείλει να εμβολιαστεί όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ. Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές. Ανάμεσα στους λόγους υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δέχεται τη σοβαρή αλλεργική αντίδραση/αναφυλαξία, καθώς και τη διενέργεια χημειοθεραπείας ή άλλης θεραπείας ειδικού νοσήματος κατά περίπτωση.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μια από τις πιο δύσκολες και καθοριστικές ημέρες θα είναι η σημερινή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας καθώς  χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που παραμένουν ανεμβολίαστοι παρά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα τεθούν σε αναστολή εργασίας με στέρηση αποδοχών.
Και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος αφού ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να είναι έτοιμος να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των ανεμβολίαστων εργαζομένων στον χώρο της υγείας δεν είναι γνωστός. Πάντως, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπολογίζονται από 8.000 έως 10.000, ενώ επίσημα στοιχεία από τους κρατικούς φορείς δεν υπάρχουν ακόμα.

Το σχέδιο για την κάλυψη των κενών
Όλο αυτό το σκηνικό συμπίπτει χρονικά με την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο νέος υπουργός Θανάσης Πλεύρης έπεσε από την πρώτη ημέρα στα βαθιά και λογικό είναι να μην έχει προλάβει να ενημερωθεί.
Το δε σχέδιο το οποίο έχει καταρτιστεί δείχνει να είναι μεν έτοιμο αλλά να μην μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς εκτός από τα κενά που θα δημιουργηθούν η αναστολή των αδειών όλων των εργαζομένων στον χώρο της υγείας δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες που πολλαπλασιάζονται και από την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ λόγω της πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προκήρυξη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, οι μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη εφαρμόζεται είναι μια πρώτη λύση αλλά προσωρινή.
Αρρυθμία και στην Μυτιλήνη
Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthweb.gr, ξημερώνει μια δύσκολη ημέρα και για το νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς μπορεί να μειώθηκε ο αριθμός των ανεμβολίαστων από 150 σε 35, ωστόσο, η διοίκηση βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα υπό τον φόβο των αντιδράσεων εκείνων που παραμένουν αμετάπειστοι. Και αυτό το κλίμα της αναταραχής δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση  μόνο στο συγκεκριμένο νησί αλλά σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όπου τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τους έχουν αποφασίσει να φτάσουν στα άκρα και έχουν ήδη εξαγγείλλει κινητοποιήσεις για τη σημερινή ημέρα.
Πάντως, οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν ήδη χαρτογραφήσει τους ανένδοτους και αυτόματα θα εκδοθούν οι διοικητικές πράξεις οι οποίες και θα τους επιδοθούν για να τεθούν αυτόματα σε αναστολή εργασίας.


Απορρίφθηκαν κατά δεκάδες οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό
Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν λίγοι οι αρνητές υγειονομικοί του εμβολιασμού που προσπάθησαν να αποφύγουν την αναστολή ζητώντας να εξαιρεθούν από το «τσίμπημα» προβάλλοντας προβλήματα υγείας. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αιτήσεις εξαίρεσης απορρίφθηκαν σωρηδόν από τις αρμόδιες επιτροπές.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναφέρει ότι για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας οφείλει να εμβολιαστεί όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ. Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές. Ανάμεσα στους  λόγους υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δέχεται τη σοβαρή αλλεργική αντίδραση/αναφυλαξία, καθώς και τη διενέργεια χημειοθεραπείας ή άλλης θεραπείας ειδικού νοσήματος κατά περίπτωση.

Θανάσης Πλεύρης: Ο νόμος θα εφαρμοστεί 

Ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως παρά τις όποιες αντιδράσεις ο νόμος θα εφαρμοστεί. «Είναι η πρώτη ημέρα, ήρθαμε από το πρωί, εργαζόμαστε, ενημερωνόμαστε, από κει και πέρα παρακολουθούμε την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα λειτουργίας», είπε ακόμα ο κ. Πλεύρης και επεσήμανε πως ο νόμος για την αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα εφαρμοστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τους υγειονομικούς -Τι ισχύει με τις αναστολές

Διορία 48 ωρών για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Πώς θα καλυφθούν χιλιάδες κενές θέσεις

Σκέψεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δημοσίους υπαλλήλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός Κρούσματα 28/05: 3.190 νέα κρούσματα - 9 νεκροί - 134 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 28/05: 3.190 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 134, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 9 νέοι θάνατοι.

Το μητρικό γάλα που αγοράζεται διαδικτυακά μπορεί να βλάψει την υγεία του βρέφους, προειδοποιεί παιδοδιαιτολόγος

Ο Boss προέτρεψε τους γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση γάλακτος για τα βρέφη τους να επικοινωνήσουν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο καθώς και με τα τοπικά τμήματα υγείας για να βοηθήσουν στην πλοήγηση στην κρίση της βρεφικής φόρμουλας.

Περισσότερα από ένα εκ. παιδιά από το Αφγανιστάν κάτω των 5 θα αντιμετωπίσουν τη σοβαρότερη μορφή υποσιτισμού φέτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η UNICEF έχει ανοίξει περίπου 1.000 χώρους θεραπείας στο Αφγανιστάν, όπου οι γονείς μπορούν να φέρουν τα υποσιτισμένα παιδιά τους.

Η Βιρτζίνια έχει το πρώτο της υποτιθέμενο κρούσμα ευλογιάς

Το πρακτορείο εξέδωσε πρόσφατα ταξιδιωτικό συναγερμό επιπέδου 2 για την εφαρμογή «βελτιωμένων προφυλάξεων» όταν ταξιδεύουμε, σημειώνοντας ότι έχουν αναφερθεί κρούσματα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.